Думки
1 Листопада 2021
2 078

Аліс Каліш: Я “підсіла” на короткі відео Reels і як наслідок — видалила додаток Instagram

Старший редактор видання Business Insider — про залежність від соціальних мереж, а також про те, чому люди видаляють ці додатки

Я відкрила для себе Reels — сервіс Instagram для коротких відео (аналог TikTok), який був запущений минулого року. Я не сиджу в TikTok, однак через популярність цієї програми мені стало цікаво зазирнути до додатка, який його наслідує.

Оскільки в Reels менше передплатників, там часто з’являються популярні тренди з TikTok. Коли занурюєшся в соціальні мережі, час йде зовсім по-іншому. Я стала проводити в Instagram набагато більше годин, ніж будь-коли раніше.

Спочатку було весело: я дивилася, як інфлюенсери розпаковують свої улюблені замовлення з Amazon, як милі цуцики скачуть по диванах і кімнаті, а коміки висміюють офісних співробітників і мілленіалів.

Ми з друзями обмінювалися кліпами в особистих повідомленнях. Я росла в період розквіту й падіння Vine (сервіс для 6-секундних роликів), тому з легкістю знову занурилася у світ коротких відео.

Однак потім я почала проводити в телефоні вже не по годині, а по дві та навіть чотири. Я засиджувалась допізна, сама того не бажаючи, і втрачала цілі вечори, які зазвичай присвячувала домашнім справам. Я насилу засипала. Спроба обмежити екранний час на iPhone не дала результатів.

Що змінилося після видалення програми

Безліч безсонних ночей і витрачених даремно годин пішло на те, щоб я зрозуміла — потрібно видалити додаток. Відразу після цього я була задоволена собою та відчувала полегшення. Однак через кілька днів почалася паніка.

Друзі та родичі обговорювали публікації, які я не бачила, тому мене наповнював страх пропустити щось важливе та цікаве. Час від часу моя рука зависала над тією областю екрану, де раніше знаходився додаток.

Кілька разів мені здавалося, що я готова повернутися. Але, заходячи в App Store, вже була не так впевнена. Щоб впоратися з цим, я нагадувала собі, як важко було виходити з марафону Reels — головні болі та розчарування, коли дивилася на годинник.

У вільний час я почала читати, прибирала будинок, дивилася фільми зі своїм партнером — тобто займалася тим, що, на мою думку, є справжньою турботу про себе. Врешті-решт мені стало легше, і я знайшла більший контроль над життям.

Через три місяці після того, як я видалила Instagram, я пропустила новини про заручини від двоюрідного брата й декількох друзів з коледжу, а також повідомлення від колишніх колег, яких я не бачила з початку пандемії.

Водночас я змогла прочитати кілька книг, навчилася прокидатися вдосвіта та раніше лягати, а також частіше виходити на пробіжку (наразі готуюся до свого першого півмарафону). Також я намагаюся частіше зустрічатися з людьми особисто — це здається особливо цінним після півтора року, проведених у локдаунах.

Життя без соціальних мереж 

Крім Instagram, я також видалила Facebook і Snapchat. Тепер я практично не використовую соціальні мережі, за винятком Twitter, який потрібен мені для роботи.

Це не означає, що я повністю їх уникаю (особливо поки всі навколо сидять у мережі). Партнер робить скріншоти сторіс моїх друзів — це допомагає мені дізнатися, що відбувається в їхньому житті. Мені шкода упускати такі дрібні деталі, проте я вважаю, що найважливіше я обов’язково дізнаюся особисто.

Однак не все так ідеально: у вересні я вирушила до Італії, і у мене стався рецидив. Мені здалося дивним не поділитися такою важливою подією з підписниками. Однак незабаром я зрозуміла, що мені знову потрібно покинути додаток — так швидко, що деякі знайомі поцікавилися, чи дійсно я була в Італії, чи це просто жарт?

Я все ще не завантажила Instagram і найближчим часом, імовірно, цього не зроблю.

Соціальний аспект — найважливіше в додатках

Я прийняла цю прогалину у своєму соціальному житті, та розумію, що мені потрібно навчитися встановлювати межі. Проте цікаво, наскільки це було б легше, якби не алгоритм, який спонукає нескінченно прокручувати стрічку, та відео, що відтворюються автоматично.

Раніше в Instagram можна було переглядати лише останні публікації від друзів. Однак через те, що розділи повідомлень і нову інформацію замінили на Reels і Shopping, багато користувачів, як і я, стали більше споживати та купувати, а не спілкуватися.

Багато в чому мені подобається Instagram, і я сподіваюся, що одного разу зможу використовувати тільки ті його функції, які приносять мені справжню радість, дивитися фотографії близьких. Або, що ще краще, Facebook змінить додаток так, щоб більший пріоритет був у соціальних функціях.

Джерело: Businessinsider

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram