Новини
29 Травня 2019
788

Alibaba знову планує вийти на біржу Гонконгу та отримати $20 млрд

Наразі ринкова капіталізація інтернет-гіганта перевищує $400 млрд

Фото: Pixabay

Alibaba, китайський гігант інтернет-торгівлі, планує продавати свої акції на біржі Гонконгу. У ході другого розміщення акцій компанія планує залучити $20 млрд, повідомляє агентство Reuters. Первинне розміщення (IPO) було проведено у 2014 році в Нью-Йорку й принесло Alibaba $25 млрд.

Наразі ринкова вартість Alibaba перевищує $400 млрд, вона збільшилася майже вдвічі з моменту виходу на біржу США. В компанії вже мали намір провести IPO в Гонконзі (у 2014 році), але на той момент не змогли його організувати через вимоги регулятора. “З того часу біржовий оператор Гонконгу послабив вимоги до лістинга. Тепер додаткове розміщення акцій Alibaba може відбутися в другій половині цього року”, – пише видання, посилаючись на три джерела.

Представник Alibaba від коментарів відмовився. У свою чергу Reuters пише, що зараз компанія отримує фінансові консультації перед подачею заявки в Гонконзі За підрахунками Refinitiv, якщо обсяг додаткового розміщення досягне $20 млрд, воно може стати шостим за обсягом в історії.

Так, найбільшими додатковими розміщеннями стали SPO компанії NTT у 1987 році обсягом $36,8 млрд, продаж акцій Royal Bank of Scotland на $24,4 млрд, розміщення паперів Lloyds Banking Group на $22,5 млрд і продаж паперів американської страхової компанії AIG у 2012 році на $20,7 млрд.

Завдяки виходу на біржу Гонконгу компанія планує розширити канали фінансування та підвищення ліквідності акцій. “Уповільнення темпів зростання економіки Китаю та загострення торгової й технологічної напруженості у відносинах між Китаєм і США негативно позначилися на котируваннях Alibaba”, – зазначає Reuters.

І додає, що за останній рік папери здешевіли на 22%. “Компанії потрібні нові кошти для дорогих інвестицій в усе: починаючи від хмарних обчислень і закінчуючи електронною комерцією в Південно-Східній Азії”, – йдеться у повідомленні

Як зазначив керівник досліджень брокерської компанії BOCOM International Хао Хонг для китайських компаній, зареєстрованих в США, необхідно підготувати план дій на випадок непередбачених обставин. “Більшість інвесторів Alibaba знаходяться в Азії, і компанії має сенс підійти ближче до свого основного ринку й надати інвесторам можливість торгувати в одному часовому поясі”, – додав експерт.

Нагадаємо, нещодавно Alibaba заявила про намір відкрити шість глобальних центрів із закупівель імпортних товарів для своїх магазинів. Таким чином в компанії планують стимулювати онлайн-комерцію в Китаї, а також задовольнити чимраз більший попит китайських споживачів на високоякісну міжнародну продукцію.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram