Соцмережі
2 Листопада 2019
713

Алекс Ліссітса: Рейтинг університетів від U.S. News Best Global Universities

Більшість університетів у топ-10 китайські

Минулого тижня було оприлюднено рейтинг американського видання U.S. News Best Global Universities.

Якщо взяти загальний рейтинг, то нічого нового не відбулося: 8 американських та два британські університети потрапили в першу 10-ку. Вони, власне, останні роки і домінують в світовій науці та задають тон світовому освітянському процесу.

Та якщо подивитися на сільське господарство, то тут, як на мене, відбулися системні зміни, які цікаво проаналізувати.

Вперше у топ-10 кращих аграрних навчальних закладів потрапило 4 китайських університети, лише два європейських, один бразильський та три американських.

Зверніть увагу: з 10 кращих університетів світу, 5 відносяться до тих країн, про які раніше ніхто не говорив. Особливо цікаво, що потрапив університет з бразильського міста Сан-Паулу. Це результат послідовної роботи бразильського федерального уряду за останні 15 років, коли в аграрну науку і освіту інвестовано дуже багато. Свого часу перебуваючи у Бразилії, я зміг переконатися, на якому високому рівні знаходиться там система сільськогосподарської освіти та науки і якраз у штаті Сан-Паулу завдяки налагодженому партнерству і держави, і бізнесу.

Щодо лідера, то останні роки ним стабільно є університет Wageningen (Wageningen University & Research) у Нідерландах. Він, дійсно, на сьогодні є не лише європейським а й світовим бенчмаркігом для найкращих університетів аграрного спрямування, що підтверджує успіхи університету Wageningen як у площині науки, так і в площині освіти.

Ну і про китайців. Що означає потрапляння у топ-10 чотирьох китайських університетів? Це означає, що азіати йдуть вперед. Бо якщо подивитися на першу 20-ку, то туди додадуться і інші азійські університети, які рік за роком стають лідерами аграрної світової науки і освіти.

Що стосується України, то нам якнайшвидше потрібно повернутися до питання, куди рухається Україна в плані освіти, куди рухається аграрна освіта, чому на сьогоднішній день немає жодного аграрного університету у топ-20, чи хоча б у топ-100 світової еліти аграрної освіти? Чи наші університети не помітили цього рейтингу, чи ми зі своїми університетами не варті у цьому рейтингу бути? Питання відкрите. Та головне, ми втрачаємо доступ до світових елітних практик і відстаємо далі і далі.

Нам треба повністю переглянути підходи до системи аграрної освіти в Україні і не лише аграрної. Нам треба дати університетам більше свободи, дати повну автономію, переглянути державний бюджет, який виділяється на освітянські потреби в Україні, нам треба переглянути співпрацю освіти і бізнесу.

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram