Бiзнес Новини
6 Березня 2020
1 655

Активно знижується: Ціна нафти Brent упала до мінімуму з липня 2017 року

В Європі, США та Японії пішов у мінус й ринок акцій

У п’ятницю, 6 березня, світові ціни на нафту знизилися на 5,6%. У результаті нафта марки Brent подешевшала до $48 за барель вперше з липня 2017 року, свідчать дані торгів.

Станом на обідню пору вартість травневих ф’ючерсів на нафту марки Brent знизилася на 4,78%, до $47,6 за барель, квітневі ф’ючерси на нафту марки WTI – на 4,58%, до $43,8 за барель.

Знову падають

На фоні падіння туристичного сектора через побоювання, що економічний збиток від спалаху коронавірусу буде набагато сильніше, ніж очікувалося, відновили зниження і європейські акції, повідомляє Inv.

Так, європейський індекс STOXX 600 знизився на 2,46%. При цьому індекс туристичного сектору упав на 3,76%, міцно зафіксувавши “ведмежий” тренд, і знизившись на 20%, у порівнянні з останнім піком через те, що спалах вірусу завдав удар попиту.

Крім того на негативній території торгувалися й акції автовиробників, нафтогазових компаній і банків, а також гірничодобувний сектор.

США теж у мінусі

Американські акції відновили зниження напередодні – 5 березня на чолі з банківським і туристичним секторами. “Оскільки нова хвиля тривог про поширення коронавірусу та його вплив на економіку вдарив по настроях інвесторів”, – пише видання.

І додає, що основні індекси втратили понад 3% попри те, що у середу ринок зафіксував значний приріст внаслідок успіху Джо Байдена, колишнього віцепрезидента США, на демократичних праймеріз у “супервівторок”.

У четвер нові випадки зараження коронавірусом були зафіксовані в декількох штатах США. Тому найбільші американські технологічні компанії, у тому числі власник Google Alphabet Inc, порадили співробітникам у Сіетлі та прилеглих районах працювати з дому.  “Ринок сьогодні явно торгує на емоціях, а не на фундаментальних показниках …”, – заявила Керол Шлейф, заступник директора інвестиційного департаменту Abbot Downing у Міннеаполісі.

У результаті індекс Dow Jones знизився на 3,58%, до 26121,28 п., S&P 500 втратив 3,39%, до 3,023,94 п., а Nasdaq Composite – 3,1%, до 8,738,60 п. Водночас зниження відбулося й у фінансовому секторі – на 4,9%, у той час як прибутковість держбондів продовжувала знижуватися, чинячи тиск на акції банків.

“Прибутковість 10-річних держбондів США знизилася до 0,91%”, – зазначає видання. Акції JPMorgan Chase знизилися на 4,9%, а Bank of America Corp – на 5,1%. 

Не тішать інвесторів

У п’ятницю до шестирічного мінімуму знизилися і японські акції, зафіксувавши падіння четвертий тиждень поспіль, бо побоювання з приводу економічного збитку від коронавірусу, який швидко поширюється всередині та за межами країни, посилилися.

Індекс Nikkei знизився на 2,72%, до 20,749,75 п., мінімального рівня закриття з 4 вересня. Topix втратив 2,92%, знизившись до 1,471,46 п. і досягши мінімуму з січня 2019 року.

Акції холдингу SoftBank Group втратили 6,1%, папери залізничного оператора Central Japan Railway – 4,5%, акції рекрутингової компанії Recruit Holdings знизилися на 3,3%.

Турсектор зазнав падіння після того, як прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе повідомив про двотижневий карантин для всіх, хто приїжджає з Китаю та Південної Кореї. До того ж, під ударом опинилися й акції компаній, що орієнтовані на експорт, через єну, яка зміцнилася до шестирічних максимумів.

Нагадаємо, за оцінкою аналітичного центру Oxford Economics, у 2020 році втрати світового ВВП від поширення нового типу коронавірусу можуть скласти $1,1 трлн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram