Новини
12 Квітня 2021
973

Акції Alibaba підскочили на 8% після рекордного штрафу в історії КНР

Компанію звинуватили в порушенні прав продавців і завданню шкоди споживачам

Акції китайського IT-гіганта Alibaba на Гонконгській фондовій біржі у понеділок, 12 квітня, зросли на 8%. Станом на ранок папери компанії коштували 234,2 гонконгських доларів ($30,11), додаючи 7,43% до ціни попереднього закриття, повідомляє CNBC.

Минулого тижня китайська влада у межах антимонопольного розслідування оштрафувала Alibaba на 18,23 млрд юанів ($2,8 млрд). Про це йдеться у повідомленні сайті Державного управління з контролю за ринком Китаю.

Розслідування китайського відомства встановило, що Alibaba проводила політику “примусової ексклюзивності”, у межах якої компанія вимагала від продавців, які користувалися торговельними майданчиками Alibaba, не працювати з конкурентами.

Штраф обсягом $2,78 млрд — рекордний у корпоративній історії Китаю, уточнює WSJ. У 2015 році американська Qualcomm виплатила $975 млн — регулятори КНР також звинуватили компанію в порушенні антимонопольного законодавства. До цього часу саме цей штраф називався рекордним.

Влада КНР окрім накладання фінансових санкцій вимагали від Alibaba провести масштабний перегляд своєї операційної діяльності, яка, згідно зі звітом, обмежувала конкуренцію, негативно впливала на інновації, порушувала права продавців і шкодила споживачам.

Сума штрафу дорівнює 4% від обсягу продажів компанії 2019 року на території Китаю, що становив 455,71 млрд юанів ($69,67 млрд за поточним курсом).

Нагадаємо, бізнес-школа Джека Ма припинила набір студентів під тиском влади. В оточенні мільярдера це пов’язують із впливом Пекіна, в очах якого школа перетворюється в елітну спільноту, небезпечну для влади.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram