Новини
14 Вересня 2020
765

Агенція S&P підтвердила рейтинги України на рівні “B” зі стабільним прогнозом

Аналітики також прогнозують у поточному році зниження ВВП України на 6%

Міжнародна рейтингова агенція S&P Global Ratings підтвердила довгострокові рейтинги України за зобов’язаннями в іноземній і національній валюті на рівні “B” зі “стабільним” прогнозом. Короткостроковий рейтинг України також підтверджений на рівні “B”, пише S&P.

“Кредитні рейтинги України показують низький дохід на душу населення, а також складне інституційне середовище та політичну ситуацію. Підвищення якості макроекономічної політики з 2015 р., а також збільшення валютних резервів є позитивними рейтинговими факторами. Позитивний вплив на суверенні рейтинги також надає тривале здійснення програми реформ, яке забезпечує уряду країни доступ до запозичень на ринках капіталу, а також до фінансування на пільгових умовах, що надається міжнародними фінансовими інститутами”, — йдеться у прес-релізі S&P.

Як зазначають експерти агенції, поки неясно, як вплинуть недавні зміна глави та складу правління Національного банку України (НБУ) на незалежність центрального банку, грошово-кредитну політику, а також відносини країни з основними кредиторами.

Водночас наявні валютні резерви є “подушкою безпеки”, яка дозволить пом’якшити ризики можливого погіршення умов зовнішнього фінансування.

Прогноз “стабільний” показує, з одного боку, ризик негативного впливу несприятливих економічних умов на економіку України, а також можливість розвороту реформ, а з іншого — збільшився обсяг міжнародних резервів.

“Ми можемо знизити рейтинги, якщо нестабільність доступу до пільгового фінансування або ринків капіталу в наступному році поставить під сумнів здатність уряду України обслуговувати борг. Це може статися, якщо уряд відмовиться від проведення ключових реформ, наприклад, в частині забезпечення незалежності НБУ”, — стверджують експерти.

“Ми можемо підвищити рейтинги протягом найближчого року, якщо вважатимемо, що консолідація бюджету буде проводитися швидшими темпами, ніж ми прогнозуємо нині. Це може статися в результаті посилення темпів відновлення економіки. Позитивний вплив на рейтинги України також може надати поліпшення показників зовнішньої ліквідності до рівнів, що перевищують наші очікування”, — йдеться у повідомленні.

Аналітики S&P прогнозують зниження ВВП України на 6% у 2020 р. й зростання економіки у 2021 р. завдяки пожвавленню внутрішнього попиту.

Як відомо, у рейтингу економічних свобод Україна піднялася зі 138 на 131 місце, однак залишається єдиною економічно невільною європейською країною у списку.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram