Новини
4 Червня 2021
801

Абориген вперше увійшов до ради директорів англо-австралійської компанії Rio Tinto

Він розпочне виконання своїх обов’язків у компанії у вересні

Гірничодобувна компанія Rio Tinto вперше призначила до ради директорів представника корінних народів Австралії, пише Financial Times і нагадує про скандал, який вибухнув після того, як компанія у 2020 році зруйнувала для видобутку руди дві печери, важливі для аборигенів.

Це Бен Вайєтт, колишній казначей уряду штату Західна Австралія і кузен міністра Австралії у справах корінних народів. Вайєтт вступить на нову посаду 1 вересня 2021 року.

Rio Tinto, яка має великий бізнес з видобутку залізної руди в регіоні Пілбара (Західна Австралія), намагається відновити свою репутацію після руйнування печер в ущелині Джуукан у цьому регіоні, вік яких оцінюється в 46 тис. років і які мали цінність для корінного населення. Інцидент з печерами викликав критику з боку інвесторів і відхід кількох членів ради директорів.

Голова ради директорів Саймон Томсон зазначив, що зв’язки сім’ї Вайєтт з Пілбарою значно сприяють глибині розуміння керівництвом компанії місцевих народів.

Вайєтт раніше звинувачував Rio у втраті зв’язків з корінними народами. Він підготував законопроєкт про культурну спадщину корінних народів, покликаний захистити об’єкти їхньої культурної спадщини в Західній Австралії.

“Хоча Rio може думати, що вона є глобальною компанією, ця компанія з Пілбари має інтереси за кордоном”, — говорив він.

4 червня Вайєтт заявив, що дуже розчарований руйнуванням печер, але вірить обіцянкам компанії змінити свій підхід до культурної спадщини та відновити репутацію.

“Я глибоко поважаю сировинний сектор Австралії й давно захоплююся професіоналізмом і самовідданістю, які демонструє Rio Tinto”, — додав він.

Призначення Вайєтта є важливою віхою для корінних народів Австралії, які недостатньо представлені в радах директорів публічних компаній. Однак воно викликало побоювання деяких груп активістів, які захищають інтереси акціонерів, з приводу можливого конфлікту інтересів. Вайєтт пішов у відставку з поста казначея в березні й раніше на цьому тижні увійшов до ради директорів нафтогазової Woodside Petroleum.

“З огляду на те, що Woodside і Rio Tinto стикаються зі значними труднощами в адаптації своїх операцій до очікувань місцевих жителів і стандартам ESG (екологія, соціальні та управлінські питання), побоювання з приводу їх політичного впливу досить обґрунтовані”, — зазначає глава Австралійського центру корпоративної відповідальності Брін О’Брайен.

Як писали раніше Investory News, уряд Тасманії оголосив, що він став першим австралійським штатом й однією з небагатьох юрисдикцій у всьому світі, які отримують енергію повністю з поновлюваних джерел. Штат вже давно має один із найбільш екологічно чистих джерел електроенергії в Австралії.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram