Соцмережі
16 Вересня 2021
693

Тетяна Острікова: Як Україні виграти боротьбу за інвестиції

Чому в Україну не йдуть інвестиції?

Верховенство права, повага до права власності та ефективний судовий захист є надзвичайно важливими для інвестиційного клімату

Але не варто забувати і про податкову систему, її стабільність, простоту адміністрування і ставки!

Наша податкова система, на жаль, з кожним роком стає все менш конкурентоздатною. І це відбувається швидше через бездіяльність влади, а не внаслідок її дій.

ОЕСР опублікував огляд податкових систем світу за останні 20 років. Чітко простежується загальний тренд на зниження податків.

Наприклад, з 2000 по 2021 рік середня ставка податку на прибуток підприємств знизилась і в країнах Євросоюзу, і ОЕСР і G-20. Якщо у 2000 ставки були в діапазоні 32-36%, то зараз — 22-26%.

А що в Україні? В першій редакції Податкового кодексу від 2010 року податок на прибуток мав становити 16%, але Уряду постійно не вистачало грошей, і тимчасовими нормами ставка була збільшена до 25% і мала знизитись до 16% у 2014 році, але цього не відбулося.

Сьогодні в Україні базова ставка — 18% є нижчою, ніж в таких країнах: Німеччина — 30%, Канада — 26%, США — 26%, Польща — 19%.

При цьому в таких країнах, як: Чилі — 10%, Болгарія — 10%, Угорщина — 9%, Ірландія — 12,5% ставка нижча, ніж у нас.

Звісно сам по собі показник ставки не є вирішальним для інвесторів, адже вони здійснюють комплексну оцінку, яка також включає простоту і прозорість адміністрування, наявність корупції, купівельну спроможність, стабільність оподаткування тощо.

Для того, щоб конкурувати з іншими країнами у боротьбі за інвесторів, нам потрібно ще додаткові переваги. Наприклад, сприятливе податкове середовище, як це є в Ірландії. В цій державі після 2008 року обсяг залучених прямих іноземних інвестицій тільки один раз у 2018 опускався нижче 10% ВВП, а у 2015 році був максимумум і становив 75% ВВП. А у кризовий 2020 рік обсяг прямих інвестицій в Ірландію був 20% ВВП, в той час коли з України більше виводили інвестиції, ніж заводили.

Навряд чи в схваленому Урядом проекті бюджету враховані суттєві заходи задля стимулювання інвестицій!

Адже навіть здійснення капітальних інвестицій прив’язане до ухвалення законопроекту 5600, який збільшує податковий тиск на бізнес…

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram