Бiзнес Новини
11 Червня 2021
1 752

Криптобум: Яка країна найбільше заробляє на біткоїнах?

Серед лідерів — США, Китай та В’єтнам, в антилідерах — Індія

Як відомо, в рік пандемії біткоїн став найпопулярнішою криптовалютою завдяки притоку вкладень інституційних інвесторів, які підняли цей цифровий актив до нових рекордних максимумів. Але хто найбільше виграв від цінового буму?

Фахівці з блокчейну з компанії Chainalysis спробували розібратися у цьому питанні, поділивши розрахункові доходи біткоїна 2020 року між країнами походження інвесторів, попри всі складнощі, пов’язані з децентралізованим характером криптовалюти, повідомляє Investing.com.

“Географічний аналіз криптовалюти ускладнений через децентралізований характер технології. Неможливо з упевненістю дізнатися, де знаходяться сторони окремої угоди. Однак ми можемо зробити хорошу оцінку, використовуючи дані з транзакцій”, — зазначили фахівці Chainalysis.

Дослідження проводилося для кожної криптовалютної біржі й приблизно розраховувався загальний прибуток у доларах, отриманий від розглянутого активу (йдеться саме про біткоїн), як різниця у ціні активу на момент його виведення з платформи, якщо порівнювати з тим, коли він був отриманий. Після цього прибуток (або збиток) розподілявся країнами на основі частки веб-трафіку, яку кожна представляє на сайті криптобіржі. Щоправда, цей аналіз поки не враховував прибуток від активів, які ще не виведені з біржі.

Так, на першому місці за отриманим від біткоїна прибутком — США: американські інвестори сукупно заробили понад $4 млрд на реалізованому прибутку 2020 року, що більш ніж втричі більше, ніж наступна країна — Китай.

Аналітики пояснюють: попри те, що у Китаї історично був найбільший обсяг необроблених транзакцій з криптовалюти, 2020 року на біржах, орієнтованих на США, спостерігався максимальний приплив, який, мабуть, стався під кінець року.

Надалі йдуть справжні “дива”. Так, “питома інвестиційна вага” В’єтнаму у біткоїни перевершує його рейтинг за традиційними економічними показниками. За останні 20 років у країні спостерігалося неймовірне економічне зростання, знизився рівень бідності з більш ніж 70% до менше ніж 6%, починаючи з 2002 року. Країна посідає 53-е місце з ВВП, нараховуючи $262 млрд і знаходиться у рейтингу країн, дохід на душу населення в яких нижче середнього.

Однак у В’єтнамі високий рівень прийняття та використання криптовалюти. У 2020 році В’єтнам посів 13-е місце з інвестиційних доходів у біткоїнах з $351 млн, обігнавши традиційно багаті та розвинені країни, такі як Австралія, Саудівська Аравія та Бельгія. Це явище також отримало розвиток у декількох інших країнах, наприклад, у Чеській Республіці.

Ця східноєвропейська країна посідає 54-е місце з ВВП, нараховуючи $251 млрд, але 18-е місце з інвестиційних доходів, реалізованих у біткоїнах, обсягом $281 млн. Туреччина посідає 25-е місце з ВВП ($761 млрд), але 16-е місце з реалізованих доходів від інвестицій у біткоїни обсягом $300 млн. Іспанія посідає 19-е місце з ВВП ($1,4 трлн) і 9-е з реалізованих прибутків від біткоїна з $554 млн.

Надалі наводиться “антиприклад” — Індія. Країна з населенням більше ніж 1 млрд людей, друга за чисельністю населення у світі та п’ята за величиною економікою з ВВП у $2,9 трлн. Проте, вона посідає дивно низьке 18-е місце за доходами від інвестицій у біткоїни — $241 млн, що може бути результатом історичної ворожості уряду Індії до криптовалюти.

Після рішення Верховного суду у березні 2020 року Індія заборонила всім банкам мати справу з криптовалютним бізнесом, після чого уряд ввів повну заборону, згідно з якою жителям не можна купувати, продавати, зберігати або добувати криптовалюту.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram