Драйв
24 Жовтня 2020
2 775

ТОП-9 технологічних трендів 2021 року від Gartner

На IT-ринок чекає певна трансформація через зміни, що відбуваються цього року

У найближчі 5-10 років на IT-ринок чекають нові перспективи та можливості. Через проблеми, викликані пандемією коронавірусу, технологічні компанії змушені зосередитися на трьох основних областях – орієнтованість на людей, незалежність від місця розташування та стабільне надання послуг.

У зв’язку з цим Gartner опублікувала список з 9 стратегічних технологічних трендів 2021 року

 1. Інтернет поведінки (IoB)

На думку аналітиків Gartner, наразі настає ера “інтернету поведінки” (IoB). Це означає, що величезна кількість пристроїв і датчиків прикріплюватиметься або навіть імплантуватиметься в організм людини, щоб збирати та використовувати «цифровий пил», який він залишає.

Це можуть бути пристрої, які можна носити (наприклад, фітнес-браслети або розумні годинники, що відстежують розташування власника), так і вбудовані (мова про підшкірні чіпи, які фіксують температуру тіла людини, кількість цукру або лейкоцитів у крові).

“Компанії використовують ці дані, щоб впливати на поведінку людей”, – зазначає Gartner. Наприклад, під час пандемії вони можуть використовувати комп’ютерний зір і тепловізор, щоб побачити, чи мають співробітники маски й ідентифікувати тих, у кого підвищена температура.

Gartner прогнозує, що до кінця 2025 року понад половини населення світу буде охоплено принаймні однією програмою IoB. 

2. Сукупний досвід (Total Experience)

Як зазначив Брайан Берк, віцепрезидент з досліджень в Gartner, минулого року компанія назвала мультидосвід (multiexperience) основним стратегічним технологічним трендом, а цього року робить ще один крок вперед з сукупним досвідом (total experience), який пов’язує воєдино досвід клієнтів, співробітників і користувачів з мультиканальним середовищем.

“Gartner очікує, що компанії, які забезпечують сукупний досвід, перевершать конкурентів за ключовими показниками задоволеності протягом наступних трьох років”, – наголосив він.

3. Обчислення, що підвищують конфіденційність (Privacy-Enhancing Computation)

На відміну від звичайних засобів, які забезпечують безпеку даних, що підвищують конфіденційність, обчислення захищають використовувані дані, зберігаючи секретність і приватність.

Gartner вважає, що до 2025 року половина великих компаній запровадить такі обчислення для обробки даних у неперевірених середовищах і використання багатосторонньої аналітики даних.

4. Хмарні обчислення (Distributed Cloud)

Хмарні обчислення – це розташування загальнодоступних хмарних сервісів за межами фізичних центрів обробки даних провайдера. Провайдер хмарних послуг як і раніше відповідає за всі аспекти архітектури хмарних сервісів, адміністрування та оновлення.

Такі хмари дозволяють розташувати центри обробки даних у будь-якому місці. “Це розв’язує технічні проблеми, а також проблеми законодавчого регулювання”, – зазначає Gartner.

5. Операції у будь-яких місцях (Anywhere Operations)

Це операційна модель бізнесу, створена для підтримки клієнтів, роботи співробітників і надання послуг з будь-якої точки світу. Як зазначає Gartner, до кінця 2023 року 40% організацій застосовуватимуть такі операції, щоб оптимізувати віртуальну та фізичну взаємодію з клієнтами й співробітниками.

6. Інтелектуальний композиційний бізнес (Intelligent Composable Business)

Ця тенденція свідчить про необхідність удосконалити процес прийняття рішень внаслідок ширшого доступу до інформації та більш ефективного реагування на неї.

В інтелектуальній компанії для прийняття рішень застосовуються технології обробки великих даних. Розумні системи акумулюють інформацію про бізнес-процеси (наприклад виробництво й продажі) та створюють на її основі прогнозні сценарії. Вони оптимізують діяльність підприємства та підвищують його прибуток.

7. Мережа кібербезпеки (Cybersecurity Mesh)

Мережа кібербезпеки дозволяє будь-якій людині безпечно отримати доступ до будь-якого цифрового активу, попри те, де знаходиться цей актив або людина. “До 2025 року мережа кібербезпеки підтримуватиме понад половину запитів на управління цифровими правами”, – наголошує Gartner.

8. ШІ-інжиніринг (AI Engineering)

ШІ-інжиніринг стоїть на трьох основних стовпах – DataOps, ModelOps і DevOps – і сприятиме підвищенню продуктивності, масштабованості та надійності моделей штучного інтелекту, забезпечуючи при цьому повну віддачу від інвестицій.

9. Гіперавтоматизація (Hyperautomation)

Gartner визначає гіперавтоматизацію як ефективну комбінацію наборів інструментів, що доповнюють одне одного та дозволяють на якісно новому рівні автоматизувати бізнес-процеси та доповнювати людські можливості.

Гіперавтоматизація передбачає застосування передових технологій, таких як штучний інтелект (AI), машинне навчання (ML), RPA, BPM і інтелектуальний аналіз даних, у тому числі Process Mining.

“Гіперавтоматизація тепер неминуча та необоротна. Все, що може й повинно бути автоматизовано, буде автоматизовано”, – наголосив Берк.

За матеріалами Gartner 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram