Бiзнес
21 Серпня 2020
2 719

Покоління Z: Як зумери впливають на розвиток технологій?

Діти 2000-х з легкістю стають успішними відеоблогерами, стримерами й тіктокерами з величезною аудиторією

Покоління Z, або зумери – діти 2000-х, які вже встигли здобути вищу освіту та працюють як повноцінні фахівці. До речі, багато хто з них почав заробляти ще до свого повноліття. Успішні зети – це відеоблогери, стримери та тіктокери з величезною аудиторією й іноді з п’ятизначними рекламними бюджетами, зазначає Rusbase.

Ровесники століття отримують й використовують з народження усі переваги цифровізації й самі формують нові підходи до майбутнього технологічного розвитку.

Зумерам потрібні: прості сервіси та унікальність

Як зазначає Мікаель Варданян, CPO і кофаундер PicsArt, ключові особливості покоління зумерів – націленість на швидкий результат, дефіцит уваги, кліпове мислення та миттєве включення у цікаву для них інформацію. При цьому у зетів є велика схильність до творчості та індивідуалізації.

Один зумер у середньому використовує сім соцмереж, і на перше місце у них виходить візуальний контент – фото та відео. Тому бум у розвитку TikTok, що спостерігається наразі є тому підтвердженням.

Популярність й успіх у соцмережах – нова валюта для зумерів, а домогтися популярності можна тільки завдяки унікальному та нестандартному контенту. Звідси у покоління велика потреба у сервісах і софті, за допомогою яких можна створювати такий контент.

Зумери чекають на прості сервіси, за допомогою яких їх можна отримати тут і зараз, використовуючи тільки декілька натискань. Вони хочуть додатки, що матимуть більшу  функціональність, ніж звичайні фільтри для фотографій, які при цьому допоможуть їм не витрачати час і зусилля на освоєння складних професійних редакторів.

Наприклад, Google нещодавно запустив сервіс Keen, який збирає контент з інтернету в колекції та дозволяє ділитися ним з іншими користувачами.

Інструменти Keen дозволяють створювати візуальні колекції на будь-яку тему: від кулінарії до високих технологій. Користувач може придумати назву підбірки та додати до неї посилання, тексти та зображення.

Концепція сервісу полягає в тому, щоб користувач не витрачав час на пошук в інтернеті – платформа сама стає місцем обміну контентом. До кожної колекції застосовуватимуться алгоритми Google Search index і машинного навчання. Це дозволить пропонувати відповідний й релевантний тематичний контент.

А нейромережа додатка PicsArt навчилася створювати унікальний саундтрек для відео користувачів.

Нова функція у редакторі PicsArt дозволить всього у декілька натискань генерувати музичну композицію під обраний жанр або настрій користувача. Готові треки можна відразу публікувати в YouTube, TikTok, Instagram та інших соціальних мережах, не порушуючи авторських прав.

Нейромережа не обмежує композиції за тривалістю й не створює однакові, надаючи користувачам унікальний звук для кожного відео.

Зумерам потрібні: можливості для самовираження

Зумер прагнуть відчувати себе особливими та виділятися серед інших поколінь: бумерів і міленіалів. Набір технологій, софта та мобільних додатків, якими вони користуються становить основу самоідентичності зетів. Розробники та вендори своєю чергою випускають на ринок рішення, створені спеціально під потреби нового покоління.

Сьогодні загальний тренд у призначеному для користувача контенті – перехід до візуального сторітеллінгу. Користувачі сьогодні генерують величезну кількість відеоконтенту різноманітного формату. Пандемія Covid-19 і глобальна самоізоляція тільки посилили цю тенденцію.

Так, карантин стимулював зростання сегмента відеострімінга. Наприклад, на початку лютого кількість сесій китайського стрімінга Taobao Live було на 110% вище, ніж за той же період у 2019 році.

Такий стан справ ставить перед зумерами проблему – складно знайти щось своє при створенні відеоконтенту та виділитися на фоні інших. Тому покоління Z змушене розвивати у собі креативність: вони постійно знаходяться у пошуку нових і навіть унікальних інструментів для виробництва відео.

Зети висловлюються з допомогою унікальних сюжетів, які вони пакують в оригінальний візуальний контент. Софт і сервіси, які зможуть дозволити їм це робити швидко та просто, отримають величезну конкурентну перевагу у цьому сегменті.

Спілкування стає візуальним – уже давно стало нормою ділитися у сторіс тим, як пройшов день, або відправляти меми та гіфки замість повідомлень. А виграє на ринку додатків той, хто допомагає в процесі такого сторітеллінга користувачам.

Такі apps у цілому схожі, просто кожне розв’язує свою задачу: одне фокусується на відеоконтенті, інше – на  фото й колажі, а третє – на гіфках.

Кастомізований софт

Розробники ІТ-продуктів і сервісів своєю чергою орієнтуються на потреби зетів. Три головні компоненти product fit – клієнт, проблема й рішення – ніхто не скасовував.

Маркетологи та продуктологи постійно досліджують аудиторію зумерів, шукають її інсайти й адаптують софт і додатки під їх запити. Технології, що лежать в основі подібних цифрових платформ, пов’язані зі штучним інтелектом, Big Data і машинним навчанням.

Сервіс стокових відео Vimeo запустив у січні корпоративне рішення на основі штучного інтелекту для створення роликів для соцмереж. Штучний інтелект автоматично визначає ключові моменти у ролику, наприклад розташування об’єктів або тексту. У відео можна додати текст, музику, анімацію та поділитися результатом.

Основне завдання штучного інтелекту полягає у тому, аби спростити монтаж відео: він автоматично визначає ключові моменти в ролику, наприклад розташування об’єктів або тексту, а також стежить за синхронізацією аудіо- та візуального контенту.

У додатку для обробки фото й відео PicsArt з’явився арт-ефект Canvas. Штучний інтелект підбирає відому картину або скульптуру часів Античності, Середньовіччя та Ренесансу до фотографії користувача. За допомогою технології розпізнавання осіб виходить подвоєне зображення людини й твору мистецтва.

Соціалізація в ком’юніті

Для зумерів важливий не стільки сам продукт і його функціональність, скільки спілкування в ком’юніті, яке сервіс вибудовує навколо себе. Зетам потрібен не просто редактор з прикольними фічами, а соціальна мережа для спілкування та самовираження.

Тому сьогодні творці цифрових сервісів і платформ паралельно з розвитком свого продукту розвивають ком’юніті творчих людей – художників, креаторів, інфлюенсерів і авторів. Це дозволяє їм краще розуміти користувачів і просувати ті функції, які потрібні зумерам. Наприклад, розробники не можуть залишити без уваги популярні серед молоді фендоми, пов’язані з K-pop і аніме.

Штучний інтелект усе вирішує 

Штучний інтелект допомагає демократизації творчості, спрощує та прискорює сам процес. Технології не можуть замінити уяву людини – вони повинні поліпшити її роботу, взявши на себе рутинні завдання. Такі інструменти дозволяють навіть новачкам створювати якісний контент і виражати себе.

Якою б жорсткою не була криза, вона завжди служить поштовхом для розвитку інновацій. За час пандемії було переосмислено ставлення до технологій, які все частіше стали використовувати як помічників для робітників і повсякденних завдань: онлайн-банкінг, відеоконференції, дистанційне навчання, покупки в інтернеті й багато іншого.

Зумери ж стануть тим поколінням, яке буде безпосередньо впливати на розвиток цифрових платформ для створення та поширення унікального контенту різних форматів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram