Соцмережі
10 Травня 2019
710

Станіслав Зозуля: Вплив виборів на економіку

Підвищення цін, але не через інфляцію

Відгриміли вибори. Хтось виграв, хтось програв, а відповідальність наздоганяє опісля. Незважаючи на декларацію: «Армія. Мова. Віра» тіньова кампанія Порошенка велася радше за принципами: «Підкуп. Подачки. Популізм». В останній момент були підвищені зарплати і пенсії, а окрім того видавалася одноразова соціальна допомога. Як наслідок — зростання цін, де причина лежить не на стороні грошей. Тобто останнє підвищення цін здебільшого має не інфляційну природу (емісію гривні або друк грошей), коли облікова ставка НБУ до останнього часу зберігалася на досить високому рівні 18%.

І тут можна поспівчувати пані Тимошенко. Порошенко виграв перший тур виборів тільки тому, що з державного або олігархічного бюджету, який все одно знаходить джерело поповнень в кишені платників податків, за 2-3-4 тижні до виборів, що внаслідок відкладеного споживчого ефекту відобразилося на квітневому індексі інфляції, були витягнуті десятки та сотні мільйонів $, які дещо укріпили гривню відносно доллара та чинили тиск на ціни в напрямку їх зростання.

Незважаючи на те, що українцям перепали копійки, загалом таке використання ресурсів не може вважатися ефективним. Ресурси, замість того, щоб бути розміщеними в капітальних ланцюжках виробництва через боротьбу за контроль над Державою були перерозподілені на користь придбання споживчих товарів і послуг, або попросту на проїдання. Зросла купівельна спроможність на рибу, зросли і рибні ціни, але вудочки, за допомогою яких в майбутньому можна ловити рибу, так і не були вироблені.

Потрібно зменшувати привабливість для захоплення і утримання Державної ренти. Зменшення обсягу дискреційних повноважень уряду (обсяг перерозподілу багатства через руки політиків та чиновників, державні регулювання), викорінення корупції та позбавлення впливу олігархів, зменшить стимули до непродуктивного використання ресурсів в передвиборчій боротьбі як то на підкуп та зупинить зростання цін підчас та після виборів.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram