Новини
23 Вересня 2024
22

ЄС надала Україні €118 мільярдів з початку повномасштабного вторгнення

Фінансування надається для підтримки різних сфер життя країни

Євросоюз та його держави-члени надали Україні €118 млрд допомоги від початку повномасштабного російського вторгнення, повідомив виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс, пише Finance.ua.

Він зазначив, що до цієї суми входить майже €40 млрд, які були мобілізовані через фонд ЄС з підтримки України, макрофінансову допомогу, інструменти для зменшення ризиків для мобілізації приватних інвестицій та для технічної допомоги.

“€25,2 млрд макрофінансової допомоги допомогли українській державі у функціонуванні та дозволили проводити реформи”, — зазначив Домбровскіс.

Він нагадав, що €17 млрд були надані країнами-членами ЄС у контексті підтримки українців, які рятуються від війни на території ЄС.

€12,2 млрд у формі грантів, кредитів і гарантій надані Україні країнами-членами ЄС. Крім цього, Україна отримала допомогу від Європейського інвестиційного банку та ЄБРР, інші кредити під гарантії ЄС.

Окремим напрямком допомоги ЄС стала економічна підтримка України, включаючи доступ до Єдиного ринку ЄС через запровадження так званих автономних заходів торгівлі та сприяння роботі “коридорів солідарності” ЄС, які дозволили Україні продовжувати експорт продукції на зовнішні ринки.

Домбровскіс зазначив, що розраховує на підтримку Європарламенту у продовженні такої допомоги.

Нагадаємо, ЄС забезпечить Україні 4,5 ГВт потужностей цієї зими.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram