Бiзнес
24 Грудня 2020
959

8 ризиків у 2021 році: Від обвалу нафти до відмови від сильного долара

За прогнозами аналітиків, ціни на нафту знову можуть знизитися до $20 за барель

На думку аналітиків Standard Chartered, у 2021 році відбудеться ряд малоймовірних подій, які можуть потрясти ринки.

Цього року, попри пандемію COVID-19, глобальні ринки змогли (звичайно, не без допомоги надзвичайних фіскальних і кредитно-грошових заходів центробанків) оговтатися від шоку.

Однак уже наступного року, згідно зі звітом керівника відділу досліджень Standart Chartered Еріка Робертса, ринки можуть не встояти перед такими “сюрпризами”:

Демократи отримують контроль над сенатом у США  — вони починають просувати власний денний порядок, вирішальне місце в якому відводиться підвищенню податків і внесенню регуляторних змін проти IT-сектора.

Отже, можна очікувати обвалу акцій технологічних компаній і зльоту прибутковості казначейських облігацій.

США і Китай знаходять “спільну мову” — КНР припиняє стримувати зміцнення юаня з метою збільшення купівельної спроможності своїх компаній і споживачів.

У результаті курс долара до юаня опускається до 6.

Запускається найпотужніше за останні 100 років економічне відновлення — завдяки грошово-кредитним і фіскальним стимулам очікується найсильніше відновлення економіки за останні 100 років.

Інвестори та трейдери спрямовують усе більший потік капіталу у реальні активи, й ціна міді зростає на 50%.

Відбувається фактичний розпад ОПЕК — руйнування співпраці у рамках ОПЕК відбудеться через бажання країн-експортерів нафти обмежити бюджетне фінансування, а також відмовитися від квот на поставки.

Ціни на нафту знову можуть знизитися до $20 за барель.

Руйнуються надії на стимулювання в Європі — виникає все більше сумнівів у здатності ЄЦБ підтримати відновлення економіки Європи з нульовими ставками кредитування й балансом, який близький до 100% ВВП.

Курс EUR/USD падає до середини року до 1,06.

Мінфін США відмовляється від сильного долара — конгрес виявляється нездатним узгодити новий пакет стимулів, і глава Мінфіну США Джанет Єллен йде на зниження курсу долара для поліпшення фінансових умов.

Долар дешевшає на 15%.

Зростає неплатоспроможність ринків, що розвиваються — кількість корпоративних дефолтів у країнах, що розвиваються починає повільно зростати, потім швидко збільшується та зачіпає держкомпанії.

У результаті збільшується ризик зниження суверенних рейтингів таких країн у другому кварталі на 30%, що стає найгіршим роком для них з 2013-го.

Джо Байден йде у відставку — обраний президент США, який розчарований провалом спроб прийти до компромісів між республіканцями та демократами, йде у відставку під тиском протестів.

На ринку відбуваються: різка корекція, розширення кредитних спредів, а також прискорення зниження долара.

Джерело: Bloomberg

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram