Новини
24 Травня 2022
507

62 млн барелів російської нафти застрягли на танкерах у морі

На рекордну кількість немає покупців

Близько 62 млн барелів російської нафти зараз знаходяться в морі на танкерах, поки трейдери безрезультатно намагаються знайти на неї покупців. Це рекордна кількість, пише Reuters із посиланням на підрахунки аналітичної компанії Vortexa.

62 млн барелів — це річний рівень споживання невеликої європейської країни, як-от Данія або Угорщина.

США та низка інших країн Заходу заборонили імпорт нафти та нафтопродуктів із росії через її вторгнення в Україну, а інші уникають їх, щоб випадково не потрапити під вторинні санкції.

За даними Vortexa, обсяги сирої нафти марки Urals на танкерах втричі перевищують довоєнний показник, попри те, що її експорт скоротився на 15% — з 7,9 млн тонн у лютому до 6,7 млн тонн у травні.

“Загальні цифри, що свідчать про збереження щодо високого російського експорту, не показують усієї картини. Російська нафта продовжує накопичуватися у морі”, — заявив американський аналітик Клей Сігал. За його словами, до 15% завантаженої на танкери нафти з росії немає пункту призначення. Деякі обсяги можуть мати невідомі покупці, але частина просто не продана.

В основному російську нафту зараз купує Азія — особливо Індія та Китай, але постачання до Європи також зросло напередодні можливого ембарго.

Нагадаємо, рф отримає $100 млрд з продажу газу. Через підвищення цін на енергоносії доходи росії від продажу газу до Європи значно зростуть у 2022 році.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram