Новини
27 Грудня 2022
470

12% стартапів закрили свою діяльність після початку війни 

Такий результат дослідження Polish-Ukrainian Startup Bridge

64% стартапів, які й дотепер працюють в Україні, базують свій бізнес на світовому ринку, водночас 12% опитаних компаній закрили свою діяльність після російського вторгнення. Про це свідчать результати дослідження, яке підготувала команда  у партнерстві з Варшавською фондовою біржеюз та Ukrainian Startup Fund.

Майже всі респонденти зазначають однозначно негативний вплив війни в країні на можливість ведення бізнесу. Більшість лідерів стартапів оцінюють поточну ситуацію як погану. 12% опитаних компаній закрили свою діяльність після російського вторгнення.

Виділяють 4 найпоширеніші причини закриття стартапів в Україні, які призводять до необхідності припинення бізнесу або його обмеження.

У 33% стартапів причиною виходу з діяльності стало падіння продажів продукції та послуг на українському ринку.

У приблизно 25% респондентів припинення діяльності було обумовлено неможливістю виїзду за кордон (що в їхньому випадку було необхідно для продовження діяльності) та втратою капіталу, що дозволило б компанії підтримувати свою фінансову ліквідність.

З 27 компаній, представники яких заявили про участь у бойових діях, 56% стикалися з одним випадком участі їхніх співробітників у захисті України. Як наслідок, у понад 20% компаній, працівники яких брали участь у війні, на фронті воюють аж двоє.

Майже половина опитаних підприємств знаходиться в Києві. Важливими точками на стартап-карті України є також Львівська, Харківська та Вінницька області.

Проблеми в роботі стартапів з України відображаються на ринках далеко за межами країни та є перешкодою для всіх суб’єктів, які з ними співпрацюють або купують їхні послуги та продукти.

Водночас для деяких компаній факт роботи на іноземних клієнтів і співробітництво з ними є шансом вижити в дуже складній економічній, політичній і соціальній ситуації в країні.

Серед респондентів, які відповіли на запитання про плани перенести свої стартапи після закінчення війни та перемоги України, найбільший відсоток вказали, що планують повернутися на український ринок або залишитися на ньому (43%).

Майже 1/3 вибірки становлять люди, які хочуть перемістити свою компанію на ринок Європейського Союзу, рідше (лише 5%) — у США. Деякі компанії на стадії завершення опитування вже перебували за межами України (16%).

Нагадаємо, переміщений бізнес створює сотні тисяч робочих місць.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram