Драйв
28 Листопада 2020
1 324

10 книжок від найбагатшої людини світу: Для тих, хто хоче знайти неочевидні рішення для бізнесу

Джефф Безос поділився списком літератури, яка його вразила понад усе

Капіталізація Amazon наразі складає понад $1,5 трлн. Сам Джефф Безос займає першу сходинку у списку найбагатших людей світу. Чимало інформації для бізнесу, нових ідей, корпоративного управління, мільярдер черпає з бізнес-літератури.

Пропонуємо 10 книжок, які Безос радить прочитати всім, хто хоче знайти нові ідеї та неочевидні рішення для своєї справи.

1. “Побудовані навічно. Успіх компаній, що володіють баченням”, Джим Коллінз, Джеррі Поррас

Це найулюбленіша бізнес-книжка мільярдера, у якій автори — Джим Коллінз і Джеррі І. Поррас розповідають про результати шестирічного дослідницького проєкту (в опитуванні взяли участь 1 тис. керівників компаній зі списку Fortune 500 і Inc. 500), який був присвячений вивченню факторів, що призводять до створення успішних і, головне, далекоглядних компаній.

2. “Створення: життя і як його створити”, Стів Гранд

Розумні системи, на думку автора книжки, гейм-дизайнера Стіва Гранда, можна створювати за принципом “знизу вгору” з примітивних будівельних блоків. Безос розповідає, що саме ця книжка значно вплинула на створення вебсервісів Amazon (AWS), завдяки яким поняття “хмари” стало таким популярним.

3. “Rework. Бізнес без забобонів”, Джейсон Фрайд, Девід Хайнемайер Ханссон

Автори “Rework” — Джейсон Фрайд і Девід Хайнемайер Ханссон — успішні підприємці, засновники компанії 37signals. За їх словами книжка про те, як розпочати свій бізнес і, якщо хочете, зробити це паралельно з основною роботою.

Крім того, вона буде корисна для тих, хто шукає рішення, як удосконалити вже наявний бізнес і переглянути деякі принципи.

“Не звертаючи увагу на загальноприйняту думку, автори розпочинають все заново й переписують правила бізнесу. Їх підхід стає настільки ж успішним, як і таким, що суперечить інтуїції”, — пише про книжку Джефф Безос.

4. “Чорний лебідь. Під знаком непередбачуваності”, Нассім Талеб

У книзі автор зачіпає теми, що стосуються знання, естетики, а також стилю життя. При цьому він використовує анекдоти й елементи художності зі свого життя, щоб опрацювати та проілюструвати свою теорію. Книжка 36 тижнів знаходилася у списку бестселерів New York Times.

Про книжку Нассіма Талеба Джефф Безос написав наступне: “Вона доводить, що люди запрограмовані бачити закономірності у хаосі, при цьому залишаючись сліпими до непередбачуваних подій з величезними наслідками. Експерименти й емпіризм важливіше простого й очевидного оповідання”.

5. “Дилема інноватора. Як через нові технології гинуть сильні компанії”, Клейтон Крістенсен

На думку Джеффа Безоса це “надзвичайно впливова бізнес-книжка, відповідно до її принципів працювала Amazon, крім того, книжка сприяла створенню Kindle та AWS”.

Автор книжки — професор Гарвардської бізнес-школи Клейтон Крістенсен — розглядає мотивацію компаній, які не наважуються взятися за революційні технології, тому що можуть відрізати їх від частини клієнтів і підірвати основний бізнес. І пояснює, чому ігнорування потенційної інновації в підсумку обійдеться дорожче.

6. “Зроблено в Америці: Як я створив Wal-Mart”, Сем Волтон

За словами Безоса, у книзі її автор — засновник мережі супермаркетів Walmart Сем Волтон — розповідає про принципи роздрібної торгівлі зі знижкою та пояснює, які ключові цінності допомагають йому економити й приймати різні рішення.

Головною цінністю підприємець у цьому випадку визнає “готовність випробувати багато речей та робити багато помилок”. Безос включив це бажання до списку корпоративних цінностей Amazon.

7. “Мета. Процес безперервного вдосконалення”, Еліяху Голдратт

“Книжка мотивує компанії виявляти найсерйозніші обмеження у своїй діяльності, а потім змінювати свою структуру так, щоб отримати від цих обмежень максимальну вигоду”, —  пише Безос.

Це настільна книжка Джеффа Вілки, а також його команди, яка змогла виправити роботу мережі центрів обробки й виконання замовлень Amazon.

8. “Бережливе виробництво. Як позбутися від втрат і добитися процвітання вашої компанії”, Джеймс Вумек

За словами Джеффа Безоса, книжка Джеймса Вумека “закликає зосередитися на тих видах діяльності, які створюють цінність для клієнта, й систематично викорінювати все інше”.

9. “Від хорошого до великого: Чому одні компанії здійснюють прорив, а інші ні”, Джим Коллінз

Дослідницька команда на чолі з Джимом Коллінзом розглядає фактори та умови, необхідні для переходу “від хорошого до великого”, а також його механізми.

Автори переконані, що послідовне втілення у життя ідей та концепцій, викладених у книжці, допоможе практично будь-якій організації кардинальним чином поліпшити свою діяльність і досягти по-справжньому видатних результатів.

10. “Залишок дня”, Кадзуо Ісігуро

Книжку Кадзуо Ісігуро, яка, до речі, отримала Букерівську премію, Безос називає своїм “улюбленим романом”. “Книжка так добре передає відчуття болю, що ви подумаєте, що пережили її самі”, — пояснює він.

Джерело: Inc.com

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram