Драйв
23 Липня 2021
3 892

10 фільмів про бізнес: Створено на основі реальних подій

Кінострічки про відомих людей, як і книги, мотивують на нові звершення та успіх

Кіно дивляться усі — стартапери, досвідчені “акули” бізнесу та просто люди, які прагнуть до саморозвитку й кар’єрного росту. Особливо цікавими є реальні історії, які демонструють всю кухню із середини — з чого відомі підприємці починали свій шлях, як досягали поставленої мети, які долали перешкоди, як досягали успішних продажів і боролися із власними демонами.

Investory News підготували добірку кінострічок, що створені за мотивами реальних історій мільярдерів і власників корпорацій.

“Соціальна мережа”, 2010

Біографія засновника Facebook Марка Цукерберга стала основою для культового фільму Девіда Фінчера. Історія розпочинається з моменту, коли декілька друзів-студентів запускають соцмережу. Проєкт швидко стає популярним і неймовірно прибутковим, а молоді стартапери отримують статус мільйонерів. Однак не обійшлося без зворотньої сторони — між колишніми друзями виникає конфлікт за право вважатися засновником Facebook.

“Джобс: Імперія спокуси”, 2013

Смерть Стіва Джобса дуже вразила світ. Його історія успіху настільки насичена та дивовижна, що охочих її екранізувати було чимало. У 2013 році на екрани вийшов фільм американського кінорежисера та сценариста Джошуа Майкл Стерна з Ештоном Кутчером у головній ролі. Він розповідає про нелегкий шлях героя, що став мільярдером, розпочинаючи свою справу у звичайному гаражі.

 “Вовк з Волл-Стріт”, 2013

Американська кінокомедія режисера Мартіна Скорсезе про успіх всесвітньо відомого бізнес-коуча Джордана Белфорта. Головний герой — Леонардо Ді Капріо (також став продюсером картини), пережив декілька серйозних злетів і падінь, став біржовим брокером, згодом створив власну компанію. Головна думка фільму — не варто забувати про себе, попри усі справи та зайнятість у бізнесі.

“Народ проти Ларрі Флінта”, 1996

Фільм-біографія Мілоша Формана про Ларрі Флінта — скандально відомого американського видавця та бізнесмена. Події охоплюють 1970-1980-ті роки. У двадцять років хлопець відкрив свої перші стрип-клуби, а на початку 70-х буквально підірвав манірну Америку відвертим виданням “Hustler”. Головною темою картини стала боротьба з громадським осудом і небезпечним переслідуванням з боку фанатиків.

“Тінейджер на мільярд”, 2011

Історія життя тайського підлітка Топа, яка може стати зразком наслідування навіть для запеклих підприємців. Через свій молодий вік, стартаперу складно досягти поставленої мети — його не сприймають серйозно. Попри всі труднощі головному герою вдається стати мільярдером. Стрічка описує, від чого йому вдалося відмовитися, як потрапляв у борги та боровся з неприємностями.

“Джой”, 2015

Американський біографічний комедійно-драматичний фільм, знятий Девідом Расселлом, який розповідає про непросте життя підприємниці та винахідниці Джой Мангано. Це невигадана історія про те, як звичайна домогосподарка перетворилася у бізнесвумен, винайшовши швабру з системою самовіджиму. Життєві труднощі, численні рахунки, діти та убогий дохід — проблеми, які вдалося перетворити у багатомільйонний проєкт.

“Такер: Людина та його мрія”, 1988

Американський біографічний фільм режисера Френсіса Форда Копполи, з Джеффом Бріджесом у головній ролі. У картині описується історія Престона Такера та його спроба займатися виробництвом і торгівлею “Такер-Седаном 1948” (американський повнорозмірний автомобіль, що випускався Tucker Corporation 1948 року).

На бізнесмена чекав скандал зі сторони “Великої трійки автовиробників” і звинувачення у біржовому шахрайстві від Комісії США з цінних паперів і бірж. Сучасні автомобілісти й сьогодні використовують практично всі інновації цього геніального винахідника та бізнесмена.

“Гуру: Шлях до успіху”, 2007

Індійський художній фільм про молодого чоловіка, що пройшов шлях від наймита до промислового магната, власника одного з найбільших текстильних підприємств в Індії. Про його прагнення до успіху, досягнення й труднощі на цьому шляху. Прототип головного героя — Дхірубхай Амбані — індійський підприємець, засновник компанії Reliance Industries, мільярдер. Завдяки компанії, клан Амбані до 2007 року (після смерті Дхірубхая 2002 року) володів $60 млрд, і став другою найбагатшою родиною світу.

“Пірати Кремнієвої долини”, 1999

Американський телевізійний художній фільм режисера Мартіна Берка, у якому розповідається історія створення та протистояння двох гігантів комп’ютерної індустрії — Microsoft та Apple. Сюжет ретельно описує ідеї геніїв — Стіва Джобса та Білла Гейтса, розкриває основні моменти розвитку їхнього бізнесу. Революція сталася тоді, коли на неї ніхто не чекав. Усе почалося на початку вісімдесятих, у малих підсобних приміщеннях, де двоє нікому не відомих програмістів винаходили та фантазували.

У гонитві за щастям”, 2006

Це реальна історія про Кріса Гарднера, який пройшов шлях від бідного продавця до маклера, батька маленького хлопчика, який готовий зробити все, аби залишитися разом із дитиною. Фільм про те, як не опускати руки, навіть коли здається, що нічого не вийде. Ідею стрічки можна передати фразою, яку головний герой говорить своєму синові: “Якщо у тебе є мрія, ти повинен захистити її. Люди, які самі не можуть нічого зробити, казатимуть, що тобі це не під силу. Хочеш чогось? Іди та досягни цього. Крапка”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram