Драйв
29 Березня 2019
3 009

Must read: Улюблені книги бізнесменів

Корисні рекомендації літератури від інвесторів, фінансистів, аграріїв, футурологів та інших підприємців

Інформаційний шум в наш час настільки забиває мізки, що важко розібратися: де правда, де ні. А за потоком літератури в жанрі нон-фікшн часто втрачається щось дійсно варте уваги. Investory News розпитали у власників бізнесу і топ-менеджерів про книги, які вплинули на їхнє мислення, бізнес або особисте життя.

Дмитро Борисов, власник мережі ресторанів “Сім’я ресторанів Дмитра Борисова”

На мене сильне враження справила книга “Бізнес в стилі фанк” К’єлла Нордстрема і Йонаса Ріддерстрале. Зрозумів, що бізнес – це не тільки формальні процедури і офіціоз. Це ще й креатив, свобода, фан.

Ще одна книга – “Дорога в майбутнє” Білла Гейтса. Прочитав її ще в студентському віці, в кінці 90-х, здається. І те, що на той час для мене здавалося фантастикою: діджіталізація, онлайн світ, смерть офлайн реклами і т.д., збулося.

 

Владислава Магалецька, віце-президент фонду “СігмаБлейзер”

Одна з книг, що справила враження, це The Warren Buffett Way: Investment Strategies of the World’s Greatest Investor Роберта Хагстрома. Люблю тонкий гумор Баффета. Він у всьому: коли читаєш інвестзвіти компанії або дивишся документальні фільми про нього. Баффетт завжди вважав, що в житті не так багато раз можливо прийняти правильне інвестиційне рішення, і що з часом портфель може стати таким прибутковим, що навіть більш-менш великі угоди не сильно збільшать його прибутковість. Книга допомогла зрозуміти, що концентроване інвестування – найкращий підхід, а дія повинна бути в форматі – зібрав всі нерви в кулак і чекаєш кілька років, щоб зробити дійсно розумне придбання. Він завжди вважав, що “єдина перевага тих, хто прогнозує біржові курси, полягає в тому, що на їх тлі провісники майбутнього виглядають гідно”.

Ще одна книга – “Зелений король” Поля-Лу Суліцера. Чудовий роман! Один з кращих творів, що я прочитала у минулому році. Якщо ви фінансист – він для вас. Якщо ви любите історію – він для вас. Якщо вірите в любов – теж! Захоплює доля людини, що пізнав жахи війни, побудував величезну фінансову імперію, що зазнав щастя і горе. Книга вчить цінності сили волі і розуміння, що гроші – це лише засіб для досягнення цілей.

 

Петро Мельник, CEO Agricom Group

З останніх книжок, які справили сильний вплив на мене, це перш за все “Гранувальник алмазу” Майкла Роуча. Читаючи цю книгу, дуже сильно переосмислив концепцію лідерства в бізнесі, а також переглянув свою ціннісну модель. Головне – переглянув свій погляд на проблеми в бізнесі та шляхи їх вирішення. Теза Роуча про те, що потрібно садити правильні зерна, і тільки тоді будуть правильні результати, для мене як аграрія – досить зрозуміла.

Також по рекомендації друзів почав читати книжку Рея Даліо “Принципи”, і мабуть кожен її розділ відгукується у мені. Дуже фундаментальний як на мене труд, свого роду, сучасний філософський трактат, де розглядається успішність і не успішність моделі бізнесу/суспільства, та незалежний погляд людини, яка в цих моделях досягла значного успіху. Відкрив для себе спосіб прийняття рішень – меритократія (часто його використовую сам, але не усвідомлював, що це).

 

Надія Омельченко, віце-президент компанії “ІТ-Інтегратор”

Одна з останніх бізнес-книг, які справили на мене враження, це – “Дурна кров. Таємниці та брехні стартапу Кремнієвої долини” Джона Каррейру. Вона розповідає про 22-річну американку Елізабет Голмс, засновницю стартапу Theranos, яку називали наймолодшою мільярдеркою світу. Ця книга – наочний кейс глибокого розриву між теоріями менеджменту і поведінкою людей в реальному житті. Основна її цінність – в інсайтах про природу харизми лідера. Вона переконливо показує як привабливість лідера може призводити до так званого гало-ефекту (термін психолога Едварда Лі Торндайка) – помилкового його сприйняття, яке базується на окремих позитивних характеристиках. Книга доводить, що надлишок харизми топ-менеджера іноді може навіть шкодити бізнесу, справляючи на нього руйнівний ефект. А також вчить, що досвідчений топ-менеджер завжди має контролювати вплив на себе яскравих харизматичних особистостей, навіть якщо співпраця з ними на перший погляд може принести значні дивіденди бізнесу. Раджу всім топ-менеджерам та підприємцям, які цікавляться розвитком особистого бренду.

 

Дмитро Скорняков, генеральний директор агрохолдингу HarvEast

Для мене це “Біографія Ілона Маска” Ешлі Вейнса. Цікаві підходи і методи людини, яка змінює світ. Дуже сподобалась цитата: “Якщо ти сьогодні не звільнив співробітника, якого потрібно було звільнити, завтра ти будеш звільняти співробітника, якого потрібно було звільнити вчора”. Взагалі для мене Маск – це людина незламної волі.

“У пошуках енергії” Даніеля Ергіна – книга про нафту, газ, електроенергію та відновлювану енергетику. Всі розповіді на тлі переплетення хімії, економіки, політики та історії. Допомагає зрозуміти основу сучасного добробуту людства, причини історичних фактів, а також нові тренди і тенденції.

 

Любов Цимбал, засновник і СЕО “Група Фінансових Рішень”

На моє мислення вплинула дуже цікава книга “Проактивне мислення” Джона Міллера. До сих пір під враженням. Дуже рекомендую почати свою особисту трансформацію з прочитання путівника. Що дасть книга: розуміння, як і які питання потрібно задати собі, щоб навчитися брати на себе особисту відповідальність, що таке і як діяти у відповідності до вимог конкретної, позаштатної ситуації, як про-активність впливає на рішення проблем, ліквідацію перешкод і т. д. Книга для тих, хто хоче ходити на роботу із задоволенням і зберігати тверду життєву позицію, це ж так важливо, щоб не вигоряти на роботі.

 

Ігор Новіков, підприємець, голова Університету Сингулярності в Україні

“The Information: A History, a Theory, a Flood” James Gleick – книга просто обов’язкова до прочитання в контексті надлишку інформації в XXI столітті. На моїй пам’яті це найсміливіша і вкрай успішна спроба зібрати всі складові пазла воєдино. Особливо торкає думка про інформаційну ентропію, адже в дійсності створення інформаційного шуму не йде ні в яке порівняння із зусиллями, необхідними для видалення або модерації контенту.

“The Signal and the Noise: Why Most Predictions Fail – but Some Do not” Nate Silver. В цій книзі йде мова про прогнозування – одну з найбільш затребуваних навичок для будь-якого підприємця в сучасному світі. Навряд чи до Нейта Сілвера комусь вдавалося розкрити цю сферу в форматі “для гуманітарія”. Дуже рекомендую не обмежуватися книгою і ближче придивитися до діяльності автора в контексті його виступів і блогу “FiveThirtyEight”.

 

Ольга Афанасьєва, виконавчий директор UVCA 

Серед останнього прочитаного порадила б такі:

“Принципи” Рея Даліо – чітко та структуровано автор на основі свого величезного досвіду (заснував та управляв потужним інвестиційним фондом) пропонує алгоритми для прийняття рішень в бізнесі та особистому житті. Будь-яку організацію можна порівняти з машиною, тому для ефективної роботи слід налагодити усі процеси та всі її механізми.

“The Right IT” Alberto Savoia – нова книга професора Університету Стенфорд та колишнього розробника Java із Sun Microsystems. Іронічно, але толково та наочно автор пояснює свою концепцію PrEtotyping – апробація  ідей на ранній стадії. Перед тим, як обрати власну  ідею бізнесу, перевірте, чи готові люди дійсно  за це платити.

Вважаю, що важливо читати як бізнес/освітню літературу, так і художню. Для того, щоб зберігати інсайти та цікаві цитати з прочитаного, нещодавно завела відкритий Телеграм-канал: https://t.me/olgabooks

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram