Новини
23 Липня 2021
699

FIMA: Іпотека під 7% не вплинула на обсяги продажів житла в Україні

Причина — умови Програми не влаштовують позичальників

Іпотечна програма, яка реалізується Урядом за ініціативи президента України через Фонд розвитку підприємництва, не вплинула на обсяги продажів, повідомляє “Інтерфакс-Україна” з посиланням на коментар генерального директора Асоціації з управління фінансами та інвестиціями (FIMA) Вікторію Волковську.

Згідно з дослідженням FIMA, 53,8% опитаних управителів фондів фінансування будівництва (ФФБ) не помітили впливу “іпотеки під 7%” на продажі та не очікують його надалі.

Водночас 38,5% все ж сподіваються, що вона вплине на обсяг будівництва і продажі. Лише 7,7% оптимістично вважають програму початком активного зростання галузі.

“38,5% респондентів вбачають причину не надто успішного старту “іпотеки під 7%” в тому, що умови програми не влаштовують позичальників”, — зазначила Волковська.

При цьому 30,8% опитаних вказали що умови програми не влаштовують кредиторів і забудовників, а 7,7% просто вважають, що програма не працює.

“Те, що позичальники через зарплату в конвертах не можуть пройти фінансовий скоринг в банку, проблемою не вважають”, — підкреслила експерт.

Дослідження FIMA базується на онлайн-опитуванні управителів фондів фінансування будівництва (ФФБ), проведеного за підсумками роботи в першому півріччі 2021 року.

Асоціація з управління фінансами та інвестиціям (FIMA) створена в травні 2020 року. Об’єднує 41 фінкомпанію-керуючого фондів ФФБ в Києві, Львові, Одесі, Дніпропетровську, Хмельницькому та Харкові.

Нагадаємо, вартість квадратного метра житла в новобудовах в Україні в січні-червні 2021 року зросла на 10-20% в залежності від ступеня готовності об’єкта та регіону. Собівартість житла зростає швидше, ніж ціна.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram