Думки
1 Квітня 2020
2 483

Ігор Верхогляд: Як відкриття ринку землі вплине на ринок M&A в агросекторі?

Керуючий партнер Soul Partners — про перспективи M&A в агросекторі

Останній рік аграрії так чи інакше перебували в очікуванні результатів обговорення та впровадження земельної реформи (хтось чекав, хтось лобіював, хтось протестував).

Закон проголосували, його суть, плюси, мінуси і розчарування вже описали численні експерти. Додати нічого. Можна хіба розставити акценти. Але зараз не про це.

Для початку коротко поясню як функціонував M&A ринок в агросекторі, що ж купували підприємці, якщо земля не продавалась, бо діяв мораторій?

Предмет продажу — агропідприємство, а основний актив, що купується (окрім очевидних техніки та нерухомості) – права оренди землі. Чим довший термін оренди і вища якість землі, тим вище ціна. Фактично купувалось право в середньостроковому періоді обробляти сформований кластер сільськогосподарської землі.

Яким був M&A ринок у 2018-2019 роках?

В очікуванні можливості купити власне землю, а не право її орендувати, підштовхнуло вартість агропідприємств вниз. За моїми спостереженнями, подекуди вартість прав оренди землі у 2019 — початку 2020 року впала на 40-50% в порівнянні з 2017-2018 роками.

Фермери та невеликі холдинги, що обробляють 1 – 10 тис. га (основна маса агропідприємств), очевидно, не мали суттєвого впливу на процес прийняття закону, і, відповідно, могли тільки здогадуватись, в якому форматі буде прийнята реформа.

Вони призупиняли інвестиційні проєкти, в тому числі купівлю техніки, проєкти з розширення земельного банку, акумулюючи кошти для потенційного придбання землі (у випадку більш ліберальних умов закону, які б відміняв мораторій).

Великі холдинги, очевидно, були більш поінформовані, впливали на процес прийняття і погодження закону, але активно землю також не купували (за винятком, хіба Епіцентр-Агро, що продовжував нарощувати земельний банк в управлінні).

Що буде з M&A активністю поки ринок землі існує в міні-версії?

Орендарі будуть намагатись підписати “довші” договори оренди землі з пайщиками, щоб зменшити ризики втрати контролю над землею, що обробляється після потенційної зміни власника. Варто очікувати поступове зростання орендної плати за землю — основний стимул для продовження договору оренди землі — збільшення оплати за неї.

Суттєве ж масштабування все ще буде можливе лише через M&A. Відповідно, можна очікувати як повернення M&A активності в агросекторі до нормального стану (накопичені та неінвестовані кошти повернуться на ринок), так і на поступове зростання вартості прав оренди землі, адже альтернатива у вигляді можливості придбати землю у власність де-факто відсутня мінімум до 2024 року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram