Країна
6 Квітня 2020
3 597

Бізнес-волонтери: Хто і як допомагає країні подолати пандемію

Мільйонери, середні та малі підприємці об’єдналися у боротьбі з коронавірусом – вони купують апарати ШВЛ,  інше медичне устаткування та виділяють грошову допомогу лікарням

В Україні офіційно зафіксовано понад 1300 випадків зараження коронавірусом. Вітчизняні лікарі зіштовхнулися зі складним випробуванням – відсутністю необхідного обладнання, захисного спорядження, тестів на виявлення вірусу.

Аби пом’якшити ситуацію благодійні фонди та бізнесмени взялися активно допомагати медикам, направляючи мільйони доларів на медицину. Investory News підготували добірку благодійних ініціатив у боротьбі зі смертельним коронавірусом.

З надією на подих

Ключовим елементом в лікуванні пацієнтів з COVID-19, які мають важкі ускладнення дихальної системи та потребують госпіталізації, є апарати ШВЛ. Наприкінці березня 10 апаратів ШВЛ AVEA (CareFussion, США) було передано до українських лікарень Закарпатської, Львівської, Волинської, Чернівецької, Одеської, Луганської, Донецької областей та міста Києва від благодійних фондів Олени та Віктора Пінчука.

А ще компанія Інтерпайп та інвестиційно-консалтингова група EastOne, де Олена та Віктор Пінчук – акціонери, виділили $2 млн на загальнодержавну закупівлю тестів на коронавірус, частину з яких буде спрямована до Дніпропетровської області. Крім того, компанія Інтерпайп заявила, що спрямує зекономлені завдяки “податковим канікулам” 35 млн грн на антикризову програму боротьби з коронавірусом.

Олександр Ярославський – український бізнесмен, президент групи DCH, за власною ініціативою та за дорученням Президента України опікується своєю рідною Харківщиною. Завдяки дружнім стосункам з китайським мільярдером Джеком Ма організував поставку в Україну першої партії гостродефіцитних у світі високоточних ПЦР-тестів. 24 березня в Київ прибули 50 тис. лабораторних тест-систем, 5000 з яких доставили у Харків.

Олександр Ярославський надав $2 млн від своєї родини на закупівлю критично важливих для протидії пандемії товарів медичного призначення. Ще 100 тис. ПЦР-тестів на $850 тис. минулого тижня було доправлено до столиці рейсом з Китаю. А $1,150 млн бізнесмен перерахував до Німеччини за 50 апаратів ШВЛ. Їх виготовляє виробник, який спеціалізується саме на цьому виді медобладнання, і найближчим часом техніка надійде до українських лікарень.

Окрім того,  Олександр Ярославський сприяв об’єднанню зусиль харків’ян-бізнесменів, які профінансували закупівлі необхідної техніки, препаратів та обладнання для лікарень міста і області на суму ще майже $2,4 млн. Також Ярославський спільно з міською владою організував надання наборів продуктів харчування та ліків на $1 млн харківським пенсіонерам.

Апаратами ШВЛ та іншим медичним обладнанням українським лікарям допомагає й фонд Ріната Ахметова. “22 апарати шведського виробництва встановлено в автомобілях неонатальної швидкої допомоги, переданих фондом у всі округи країни за проєктом “200 швидких для України”, – зазначають у фонді. І додають, що крім того придбано аналізатори експрес-тестів на коронавірус у комплекті з тест-картриджами для них, 20 тисяч експрес-тестів, а ще засоби індивідуального захисту для медиків/

Крім того, Рінат Ахметов направляє 300 млн грн на боротьбу з COVID-19. “Для цього він об’єднав усі ресурси – Благодійного Фонду, компаній ДТЕК і Метінвест, ФК “Шахтар” і всіх активів SCM”, – зазначили у компанії.

7 млн грн було виділено благодійним фондом Сергія Тігіпко на допомогу районним й обласним медичним закладам. Зокрема 5 млн грн переказали на потреби Чернігівської міської лікарні. За словами мера міста Владислава Атрошенко, на кошти придбають апарати ШВЛ, експрес-тести на вірус, захисні костюми та маски й дезінфекційні засоби. “Також фонд закупив і поширює понад 100 тисяч медичних масок”, – йдеться у повідомленні.

Фото: Facebook-сторінка Сергія Шкляра

Благодійному фонду CEO Club Foundation вдалося зібрати $264 тис. За словами одного із засновників клубу, експерта із конкурентного та антимонопольного права Сергія Шкляра, на ці кошти закуплено 15 апаратів ШВЛ, постачання яких очікується на 15 квітня 2020 року.

Благодійний фонд Zagoriy Foundation разом із фармацевтичною компанією “Дарниця” передали Київській міській клінічній лікарні швидкої допомоги 3 апарати ШВЛ. А Київській міській клінічній лікарні №4 – аналізатор для первинного визначення коронавірусної інфекції та 9 експрес-тестів на коронавірус і три діагностичні набори. Загальна вартість комплекту придбаного обладнання – 155 тис. грн.

Фонд Вадима Новинського придбав для Інституту серця МОЗ України апарат ШВЛ вищого класу для тривалої респіраторної підтримки в умовах відділень реанімації та інтенсивної терапії. “На першому етапі планується придбання ще 10 подібних апаратів для різних лікарень України. Надалі задовольнятимуться заявки медичних установ, які критично потребують ШВЛ”, – заявили у фонді. І додали, що під час карантину надаватиметься гуманітарна допомога ветеранам – наразі розроблено плани адресної доставки пакетів із харчами додому. 

“Благодійний фонд родини Жебрівських” виділив 10 млн грн на закупівлю апаратів ШВЛ, експрес-тестів, захисних костюмів і масок, дезінфекційних розчинів й інших потреб лікарень.

Заради життя

Агрохолдинг МХП що належить Юрію Косюку, перерахував 55 млн грн до загальнонаціонального фонду протидії коронавірусу на придбання експрес-тестів для діагностики коронавірусу, апаратів ШВЛ, засобів індивідуального захисту тощо.

Крім того, МХП взяв під опіку Вінницьку та Черкаську області, як регіони своєї найбільшої присутності, на потреби яких було виділено 15 і 14 млн грн відповідно. Таким чином, на сьогодні компанія вже спрямувала на боротьбу з пандемією 84 млн грн. І днями передав перші два апарати штучної вентиляції легенів до лікарнень Ладижина і Тростянця.

Ініціативу МХП підхопили й керівники інших підприємств, що входять до громадської організації Вінницький Бізнес Клуб”. Так, Ігорю Лещенко, заступнику голови правління МХП з корпоративної соціальної відповідальності та його одноклубникам вдалося зібрати 366 тис грн, які спрямовано на додаткову закупівлю тестів, медикаментів, захисних масок для потреб мешканців міста Вінниці та області.

Тим часом, корпорація “Рошен” закупила 10 тисяч комплектів костюмів індивідуального захисту медпрацівників. “Це перша поставка. Ми розуміємо, що це не закриє потребу повністю, але це початок”, – зазначила директор з розвитку соціальних проєктів кондитерської корпорації Roshen Ірина Пономаренко.

А от нафтохімічне підприємство “Карпатнафтохім” розпочало відвантаження гіпохлориту натрію, який є дезінфекційним засобом для обробки будівель, приміщень та вулиць, повідомляє Нафтохімік-Калуш.

“Перша партія гіпохлориту натрію, 3 тонни, була передана для потреб Калуської міськради 18 березня. Після цього в щоденному режимі відвантаження здійснювалися комунальним підприємствам Івано-Франківської та Тернопільської областей. Станом на 26 березня, “Карпатнафтохім” у цілому передав 100 тонн дезінфекційного засобу”, – йдеться у повідомленні.

Chernovetskyi Investment Group виділила на боротьбу з коронавірусом $500 тис. На ці кошти вже придбано апарат ШВЛ для пологового будинку міста Чортків Тернопільської області та замовлено ще три апарати та захисні костюми для медичних закладів Кіровоградської, Житомирської та Харківської областей.

Ритейлери допомагають

Мережа побутово-господарських магазинів “Епіцентр” спрямовує 1% доходу на закупівлю медичного обладнання та засобів захисту. “Працюючи у штатному режимі ми розраховуємо щомісяця направляти на допомогу країні 40-50 млн грн. Ми передамо 100 апаратів ШВЛ лікарням України”, – зазначили у компанії.

І додали, що вже передбачили 150 млн грн на першочергові потреби медицини та закупили медичне обладнання та засоби захисту від коронавірусу на суму 90 млн грн.

Інтернет-супермаркет Rozetka разом із “Новою Поштою” та фондом “Жизнелюб” запустили проєкт допомоги, про це на своїй сторінці у Facebook написав генеральний директор Rozetka Владислав Чечоткін. “Сформовано понад 3 тис. продуктових наборів, які розвозитимуть по різних регіонах країни”, – наголосив він.

Мережа продуктових магазинів АТБ спільно з ОГА та Київською міською державною адміністрацією оголосили про реалізацію проєкту, завдяки якому найвразливіші верстви населення будуть забезпечені продуктовими наборами в період карантину. Загалом планують роздати понад 1 млн наборів одиноким людям віком від 80 років і людям з інвалідністю. Крім того, співвласник мережі супермаркетів АТБ  і власник інвестиційної компанії BGV Group Геннадій Буткевич, виділив понад 14 млн грн на закупівлю медичних товарів для Житомирського регіону. А ще компанія Буткевича доправила туди 75 багатофункціональних ліжок для медичних цілей на суму понад 1,5 млн грн.

Власник іншої мережі магазинів – Аврора” Лев Жиденко повідомив, що виділив 7,7 млн грн на закупівлю медичного обладнання для лікарень Полтавської області. А члени Полтавської асоціації бізнесу профінансували закупівлю трьох апаратів ШВЛ на 1,5 млн грн.

Доставлено з любов’ю

Керівництво “Нової Пошти” повідомило, що підприємство виділить 25 млн грн на закупівлю обладнання та засобів особистого захисту для лікарень Полтавської області.

#НП_маніфест

"Ми віримо, що майбутнє можна будувати тільки разом.Ми вирімо у тісну співпрацю та взаємодопомогу між медичними закладами та бізнесом, щоб оперативно надати допомогу там, де вона найбільше потрібна. Ніхто не зможе зробити це швидше та якісніше, ніж свідомий бізнес.Ми, «Нова пошта», закликаємо український і іноземний бізнес, який працює в Україні, приєднатися до нашого маніфесту. Це – наша країна, нам тут працювати, жити та виховувати дітей." – Володимир Поперешнюк, співзасновник компанії "Нова пошта"#НП_маніфест

Опубліковано Нова Пошта Неділя, 15 березня 2020 р.

А ще, компанія розширить соціальний проєкт “Гуманітарна пошта України» – безкоштовна доставка засобів індивідуального захисту у лікувальні заклади, дитячі будинки, військовослужбовцям, а також представникам незахищених верств населення.

Укрпошта теж доставлятиме гроші та продукти безкоштовно. Крім того, голова “Укрпошти” Ігор Смілянський розповів, що наразі 37% українців не мають банківських рахунків, отже можливості отримати пенсії, грошові виплати чи перекази на карту у них немає.

“Ми вирішили до кінця дії карантину прибрати комісію на послугу “З картки додому”. Це означає, що будь-хто може надіслати гроші зі свого карткового рахунку, а наші листоноші віддадуть готівку вашому адресату прямо в руки. І на ці гроші пенсіонери, чи будь-хто, зможуть замовити продукти у наших листонош, які також доставлятимуться безкоштовно”, – зазначив він. А ще “Укрпошта” разом із “Новою Поштою” скасували плату за зберігання посилок клієнтів на час карантину.

На цей же період безкоштовно доставлятиме медикаменти та харчові продукти літнім людям до дверей квартири чи будинку у місті Вараші (Рівненська область) кур’єрська доставка Kuznya Delivery, яка працює в тому регіоні. За словами керівника сервісу Дмитра Бенко ніяких передплат за це не передбачається, а розрахунок можна буде здійснити на місці при отриманні.

Благодійні перевезення

Uber безкоштовно доставляє до лікарень медичних працівників, залучених до запобігання та ліквідації коронавірусної інфекції в Україні. “Без оплати можна буде здійснити 10 тис. поїздок, щоб дістатися до своїх лікарень та робочих місць у таких містах, як Київ, Одеса, Львів, Дніпро, Харків, Запоріжжя та Вінниця”, – йдеться у повідомленні.

А в Дніпрі через фонд “Таблеточки” компанії та організації можуть підтримати переїзди на роботу й додому медпрацівників міста. “Обираєте суму та переводите на розрахунковий рахунок Благодійного фонду “Таблеточки”, вказавши “Uber для медиків Дніпра” у графі “призначення коштів”, – пояснила радниця міністра цифрової трансформації Яніка Мерило.

Компанія ОККО ще в березні долучилася до ініціативи Міністерства охорони здоров’я України та фінансує більше 50 000 перевезень медичних працівників через сервіси Uber, Bolt, Uklon та Opti. Безкоштовні перевезення для медпрацівників доступні у 15 містах України. ОККО також закупила 8 апаратів штучної вентиляції легенів, які вже найближчим часом отримає Львівська область. Чотири з них будуть передані у Стрийську лікарню, яку визначено ключовою для декількох районів у лікуванні хворих на коронавірус. Ще чотири – до лікарень Львова.

Мережа АЗК “WOG” також долучилася до ініціативи МОЗ і безкоштовно надасть паливо на 20 тис. додаткових виїздів для машин швидкої допомоги під час карантину у Волинській області, повідомили у прес-службі компанії.

Медпрацівники Львова та Києва отримають від служби таксі Bolt промокоди на безкоштовні поїздки. “Компанія проводить повну дезінфекцію авто та закуповує засоби персональної безпеки для водіїв”, – розповіла Яніка Меріло.

Компанія “Укргазвидобування” виділила 10 тис. літрів дизельного палива на заправку автомобілів швидкої медичної допомоги в Харківській області.

Допомагають, як можуть

У Чернівцях готель “Централь Магнат” пропонує житло людям, які опинилися у важкій ситуації через заходи, пов’язані з карантином. Ще три столичні готелі (розміщені поблизу станцій метро “Олімпійська” і “Виставковий центр”, а також біля Бессарабського ринку) оголосили про безкоштовне розміщення медиків і людей, які в режимі нон-стоп ведуть боротьбу з коронавірусом.

Український бренд Bevza безкоштовно виготовлятиме захисні комбінезони для лікарів. А львівське ательє Podium надасть волонтерам приміщення з повним професійним швейним обладнанням, аби вони могли пошити велику кількість масок і забезпечити ними безкоштовно кожного львів’янина.

Ресторатор Сава Лібкін, попри зачинені заклади на карантин, доставлятиме безкоштовні обіди малозабезпеченим пенсіонерам і медикам. Суші та піца в Одесі – smilefood.od.ua почали годувати обідами лікарів в “Одеському обласному клінічному центрі Одеської облради” та в Чорноморську. А “Фабрика Смаку” безкоштовно годує лікарів Одеської інфекційної лікарні.

Parasolka та Bahamamama у скрутний час допомагатимуть батькам – сервіси виклику нянь пропонують безкоштовні послуги догляду за дітьми, якщо батьки потрапили у лікарню через коронавірус.

Футбольний клуб “Динамо” (Київ) профінансував придбання високовартісного медичного обладнання  для Київської міської клінічної лікарні №9.

Благодійна організація “Час дій”, створена бізнесменом і меценатом Ігорем Вороновим, закупила медичне обладнання на суму у 22 млн грн для опорних лікарень Київської області та Києва.

“ПриватБанк” передав 4 апарати ШВЛ лікарням Києва, Одеси й Лисичанська, придбаних коштом банку та на пожертвування клієнтів.

А от власник компанії “Кормотех” Ростислав Вовк оголосив, що разом із компанією “Ензим” придбають медикаменти та обладнання для лікарень Львова на 4 млн грн.

Фінтех-компанія Moneyveo заявила, що виділила 3 млн грн на закупівлю медичного обладнання для лікарень у регіонах.

UFuture (інвесткомпанія, яка керує UNITCity) придбала для однієї з лікарень Києва два апарати вентиляції легенів і всі матеріали для їхнього функціонування.

Андрій Федорів – засновник маркетингового агентства Fedoriv анонсував безкоштовний доступ до авторського освітнього курсу з маркетингу. Так бізнесмен вирішив підтримати усіх, хто залишився  вдома на карантині. “Аби підприємці, маркетологи, студенти могли здобути порцію знань і натхнення”, – наголосив він.

Друзья, важное сообщение!Я принял решение выложить весь онлайн курс "Папа Бренда" в открытый доступ АБСОЛЮТНО БЕСПЛАТНО. Я хочу чтобы люди, которые остались дома на карантине, предприниматели, маркетологи, студенты могли отвлечься от новостей и получить порцию маркетинг знаний и вдохновения. Сильные бренды, которые меняют бизнес, нужны до, во время и после кризиса. С ближайшего понедельника, каждый рабочий день мы будем выкладывать на YouTube канале FEDORIV VLOG по одной серии и выложим все четырнадцать. Приятного просмотра и классных идей! PS. Последняя официальная продажа курса онлайн состоялась в Ноябре 2018 года. Я допускаю, что некоторые покупатели курса могут быть огорчены, что кто-то посмотрит его бесплатно, но мое сердце всю неделю громко говорило, что мне нужно поступить именно так. В этом решении есть ваш важный вклад. Спасибо вам за это! #brandfather#папабренда#fedorivvlog#прорвемся

Опубліковано Andriy Fedoriv Пʼятниця, 13 березня 2020 р.

 

Разом проти COVID-19

Олег Гороховський – співзасновник Monobank заявив, що всім клієнтам банку під’єднано тимчасовий кешбек у розмірі 20% від вартості придбання на оплату у PlayStation Store, Xbox|Microsoft Store, Netflix, Megogo, Pornhub, Brazzers, AppStore і Google Play.

І оголосив збір коштів для придбання апаратів ШВЛ. На його заклик відгукнулися Вадим Ковальов, бізнесмени Євген Черняк (“Хортиця”), Андрій Пишний (“Ощадбанк”), Володимир Яценко (Monobank), Тимур Новіков, Роман Скудар, Андрій Федорів, Артур Міхно та Андрій Боровик (Work.ua), Альона Дегрік (LeoGaming). Їм вдалося зібрати гроші на придбання 9 апаратів ШВЛ, закупити експрес-тести для діагностики коронавірусу та 100 тис. масок для людей похилого віку.

Святослав Вакарчуклідер групи “Океан Ельзи”, народний депутат від партії “Голос”, передасть 1 млн грн на придбання медобладнання, яке буде встановлено в лікарнях Львівської та Одеської областей.

Андрій Портнов виділив 1 млн грн на закупівлю  медичного обладнання та створення умов для лікування людей. До цієї ініціативи юрист закликав приєднатися й інших бізнесменів.

Мирон Маркевич – український футболіст і тренер надав фінансову допомогу Київському військовому госпіталю. На виділені кошти придбали ультразвуковий апарат для очищення ран і медикаменти.

Юрій Сапронов – харківський бізнесмен надаватиме адресну допомогу самотнім літнім людям, старшим за 70 років, які живуть у селищі П’ятихатки (Київський район Харкова). Їм безкоштовно приноситимуть гарячі обіди, свіжий хліб, мило, туалетний папір, крупи, виконуватимуть їхні доручення щодо побутових платежів, купуватимуть за списком все, що необхідно.

Андрій Холодов – народний депутат від фракції “Слуга народу”, заступник голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики придбав для обласної лікарні Чернівців апарат ШВЛ.

Ігор Кононенко – бізнесмен і народний депутат VIII скликання узяв під патронат Обухівську й Васильківську районні лікарні. Для них закуплять газово-електролітний аналізатор, пульсоксиметри та кисневі концентратори.

Вадим Столар – народний депутат, голова київської організації “Опозиційна платформа – За життя” надав Олександрівській лікарні понад 800 захисних комбінезонів і приблизно 500 респіраторів.

ТІС, P&O Maritime і Neptune передали 46,4 млн грн на боротьбу з коронавірусом, про це повідомив засновник компанії “ТІС” Андрій Ставніцер. “Ці гроші дозволять відправити літаки в Китай за костюмами, масками, тестами, ШВЛ для лікарень по всій Україні”, – зазначив він.

“Агропродсервіс” направила 3 ​​млн грн на захист лікарів, які протистоять коронавірусу. Гроші планують виділити на всі районні лікарні, де компанія обробляє землю.

Підприємства групи компаній A’spik Group надали фінансову та матеріальну допомогу розміром у 100 тисяч грн медикам Старокостянтинівської та Шепетівської центральних районних лікарень (по 50 тисяч кожній), що на Хмельниччині.

ALFA Smart Agro, виробник засобів захисту рослин та мікродобрив, виділила понад 5 млн грн для закупівлі обладнання та засобів індивідуального захисту для медичних закладів м. Біла Церква, де знаходяться виробничі потужності компанії.

Матеріал доповнюється…

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram