Думки
8 Квітня 2019
1 032

Наталя Подоба: Про здоров’я, бізнес і про здоровий бізнес

Засновниця сервісу здорової їжі PODOBA – про спільне між бізнесом та завданням зберегти здоров’я

Два роки тому я відкрила сервіс доставки раціонів на цілий день. Тому що дуже любила поїсти. Проте не менше мене цікавило питання, як схуднути. Поєднати ці два інтереси мені й дозволив сервіс – у мене почала формуватися відповідь на питання: “Що б таке з’їсти, щоб схуднути?”. Вийшло цікаво. Відкрився цілий портал захопливих історій: моїх особистих, нашого дієтолога, і головне – історій моїх клієнтів. Було багато перемог, трохи факапів, дуже багато спілкування з клієнтами, експериментів, смутку і радості. Паралельно мені довелося освоювати бізнес як такий. Між бізнесом і завданням зберегти здоров’я дуже багато спільного.

#1. І в бізнесі, і в здоровому способі життя є певний набір правил. Обов’язкових, але не достатніх для успіху. Наприклад: стежити за фінансами й висипатися, вивчити ринок і не зловживати алкоголем. Це не гарантує вам успіх, але без цього успіху точно не буде. Так, трапляються винятки – легенди про них передають з покоління в покоління. Ту саму сагу про дідуся, що пив-курив, дожив до 100 років і помер випадково, невдало стрибнувши з парашутом. Це й є виняток, який підтверджує правило.

#2. Й те, й інше – гра вдовгу. Кавалерійським наскоком не можна взяти фінансову висоту і підім’яти весь ринок – так само як підготуватися, наприклад, до марафону за тиждень. Про винятки – див. п.1.

#3. І в першому, і в другому випадках доведеться робити те, що може вам не дуже подобатись. Легко точно не буде – хай мене пробачать бізнесмени з інстаграму і фітнес-феї звідти ж. Перші зазвичай пишуть, що вийшли з операційки за місяць – і тут же пропонують навчити вас того ж усього за 10 кроків! Другі обіцяють за трохи грошей і два тижні зробити з вас міс Бразилія або містер Маріуполь. На жаль, це обман.

#4. І там, і там у вас постійно буде щось зриватись. Партнери підводитимуть, персонал теж, постачальники, знов-таки, підводитимуть, машини відмовлятимуть, тренування скасовуватимуться, вас будуть валити грип і мігрень, в кафе не буде відповідної їжі, а в залі – гарячої води, і вам все сильніше захочеться кинути все до біса. Тому знадобляться дисципліна та віра. Багато дисципліни і дуже багато віри.

#5. Гроші. Так, вам знадобляться гроші. Ок, імовірно, можна стартанути з тисячею гривень у кишені (повідомте, якщо у вас так вийде), але, швидше за все, цих грошей вам не вистачить. У соцмережах люді нарікають на дорожнечу послуги, запевняючи, що харчуються здоровою різноманітною їжею за 400 гривень в тиждень. А я не вірю. Тому що витрат на здоров’я, як і на бізнес, не уникнути. Ніяк.

#6. Вам доведеться долати опір навколишнього середовища. І сім’я, і друзі, і всі, хто вас оточує, недовго терпітимуть те, що у вас серйозно змінився графік, з’явилися якісь нові звички й ритуали, що вас ніколи немає (якщо ви займаєтеся бізнесом), і питатимуть, якого біса ви тепер витрачаєте стільки часу і грошей на якісь спортзали, одяг, їжу, чекапи, – нормально ж раніше жили. Змиріться. І пам’ятайте: дисципліна та віра, віра та дисципліна. Все зміниться, але не одразу.

#7. Поступово ви стаєте сильнішими. За рік після запуску сервісу я перестала сіпатися. З’явилася впевненість, не пов’язана безпосередньо з кількістю клієнтів. Я знаю, що все буде, навіть якщо в якийсь момент щось іде не так. Я знаю, що зможу. За півтора місяці після початку занять з тренером я несподівано віджалася 40 разів (в 4 підходи). За півроку я пробіжу свій перший напівмарафон. Все виходить саме собою – я просто роблю те, що вважаю правильним.

#8. І останнє. І бізнес, і серйозне ставлення до свого здоров’я змінять вас і ваше оточення. Що ж. Коли ми не ростемо, коли ми не змінюємося – ми вмираємо. Це придумала не я, це закон природи – дерева або ростуть, або вмирають. Без змін немає самого життя. А отже, це – гарні новини.

 


ЗДОРОВИЙ БІЗНЕС

спеціальний проект Investory News про харчування, спорт, технології та мислення, що допомагають власникам та управлінцям компаній бути здоровими


 

 


ЩО ДАЛІ?

Навіщо вибирати їжу? Як її вибирати? Необхідний мінімум турботи про себе. Як прийти до спорту. Набір правил харчування і набір антиправил. Спортнавантаження в офісі. Внутрішній спокій: як його знайти і зберегти


 

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram