Новини
16 Серпня 2021
737

Зростання економіки Китаю сповільнилося на фоні спалахів COVID-19 і повеней

Через далеко не позитивну економічну ситуацію країни дешевшає нафта

Фото: Gabriel Crossley/Reuters

Промислове виробництво в Китаї в липні зросло на 6,4% в річному обчисленні, роздрібні продажі — на 8,5%. Про це повідомило в понеділок Національне бюро статистики Китаю. Обидва показники менше очікувань і червневого зростання, пише Reuters.

Представник бюро статистики Фу Лінхуей заявив, що відновлення Китаю залишається нерівномірним через спалахи COVID-19 і стихійні лиха. “Відновлення внутрішньої економіки все ще стикається з багатьма проблемами, і обмеження на виробництво збільшилися”, — зазначив він.

Промислове виробництво в другій за величиною економіці світу зросло на 6,4% в річному обчисленні в липні, проти очікувань зростання на 7,8% і після зростання на 8,3% в червні. Роздрібні продажі зросли на 8,5% минулого місяця, що набагато нижче прогнозу зростання на 11,5% і червневого зростання на 12,1%.

Виробництво сталі в Китаї впало в липні до найнижчого місячного рівня з квітня 2020 року, оскільки влада посилила контроль за виробництвом. Все більше число аналітиків на цьому фоні скорочують свої оцінки зростання економіки Китаю в третьому кварталі. Валовий внутрішній продукт (ВВП) країни зріс на 7,9% у квітні-червні проти попереднього року.

У липні Народний банк Китаю скоротив обсяг готівки, які банки повинні тримати в резервах. Багато аналітиків очікують на ще одне скорочення наприкінці цього року, щоб підтримати зростання на фоні ознак зростання тиску на економіку.

Інвестиції в основний капітал зросли на 10,3% в січні-липні проти аналогічного періоду минулого року, якщо порівняти з ростом на 11,3%, за прогнозом опитаних Reuters, і зростанням на 12,6% у січні-червні.

Фото: China Daily via Reuters

Інвестиції в основний капітал приватного сектора, на які припадає 60% від загального обсягу інвестицій, зросли на 13,4% за перші сім місяців поточного року проти 15,4% в січні-червні. Інвестиції в нерухомість, основний драйвер відновлення Китая, зросли на 12,7% в січні-липні проти зростання на 15% в першій половині цього року.

Національне бюро статистики відзначило “вплив безлічі чинників, зокрема зростаючу зовнішню невизначеність і внутрішню епідемію COVID-19, а також ситуацію з повенями” і додало, що “відновлення економіки як і раніше нестійке і нерівномірне”, пише CNBC з посиланням на повідомлення бюро.

Goldman Sachs очікує зростання економіки Китаю на 8,3% цього року проти 8,6% раніше, Nomura прогнозує зростання ВВП на 8,2% в річному вирахуванні проти 8,9% в серпні.

Нові спалахи COVID-19 в липні призвели до нових обмежень, порушивши виробництво на заводах країни, постраждалих від злив і повеней цього літа.

Дані, опубліковані раніше в серпні, показали зростання експорту, який був ключовим фактором відскоку Китаю від спаду через COVID-19 на початку 2020 року.

Китай в серпні посилив соціальні обмеження для боротьби зі своїм останнім спалахом COVID-19 у декількох містах. Це вдарило, першою чергою, по сектору послуг, особливо по туризму та індустрії гостинності в країні.

Країна також зіткнулася із суворими погодними умовами в декількох провінціях, а рекордна кількість опадів у провінції Хенань в липні викликала повені, внаслідок яких загинуло понад 300 осіб.

У зв’язку із сигналами, що поширення нового штаму COVID-19 почало негативно позначатися на китайській економіці ціни на нафту на торгах 16 серпня знижуються, свідчать дані біржових торгів на сайті Investing.com.

Вартість жовтневих ф’ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures вранці 16 серпня становить $69,82 за барель, що на 1,09% нижче за ціну на закриття попередньої сесії. За підсумками торгів в п’ятницю, 13 серпня, ці контракти подешевшали на 1%, до $70,59 за барель.

Ціна ф’ючерсів на нафту WTI на вересень на електронних торгах Нью-йоркської товарної біржі (NYMEX) становили до ранку 16 серпня $67,68 за барель, що на 1,11% нижче підсумкового значення попередньої сесії. У п’ятницю, 13 серпня, вартість цих контрактів знизилася на 0,9%, до $68,44 за барель.

Як писали раніше Investory News, акції китайських компаній, що виробляють алкоголь та електронні сигарети, впали на фоні репресій з боку держави.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram