Бiзнес Новини
12 Липня 2021
1 815

Зоряна мрія: Мільярдер Річард Бренсон успішно відправився до космосу

Політ може стати історичною подією для космічного туризму

Мільярдер Річард Бренсон здійснив свою найзаповітнішу мрію — у неділю, 11 липня, бізнесмен полетів до космосу: корабель-носій VMS Eve з космопланів VSS Unity його космічної компанії Virgin Galactic успішно стартував з космопорту “Америка” в штаті Нью-Мексико. Трансляція події доступна на YouTube-каналі Virgin Galactic.

Старт затримався на півтори години. Трансляція запуску спочатку була запланована на 9:00 ранку за східним часом у США (16:00 за київським часом), але потім її перенесли на 10:30 ранку (17:30). “Вчасно почати підготовку до польоту завадили погодні умови”, — пояснили у компанії.

“Я завжди був мрійником. Мама говорила мені ніколи не здаватися й тягнутися до зірок. У липні наша мрія стане реальністю. Моя місія полягає в тому, щоб перетворити мрію щодо космічних подорожей в реальність: для моїх онуків, для ваших онуків, для всіх”, — зазначав Бренсон у червні, оголошуючи про намір відправитися у політ, повідомляє Forbes.

Бренсон, якому 18 липня минає 71 рік, став одним із шести людей на борту: крім нього, в польоті брали участь два пілоти й три члени екіпажу. Це керівник підготовки астронавтів у Virgin Galactic Бет Мозес, провідний інженер компанії з експлуатації Колін Беннет і віцепрезидент компанії зі зв’язків з владою та дослідницьким операціям Сіріша Бандла.

Політ з Бренсоном — 22-й тестовий запуск Virgin Galactic і четвертий пілотований. Однак, згідно із заявою компанії, екіпаж в повному складі відправився у космос вперше. Після місії 11 липня Virgin Galactic планує здійснити ще два тестових запуски. Розпочати комерційні перевезення компанія розраховує наступного року.

Політ тривав трохи більше ніж годину. Астронавти піднялися на висоту близько 88,5 км. На орбіту VMS Unity вивів корабель-носій VMS Eve. Близько 18:25 за київським часом космоплан відокремився від корабля-носія, запустив свій двигун і попрямував до космосу, продовживши швидко набирати висоту.

Коли корабель піднявся на задане значення, члени екіпажу на кілька хвилин опинилися в невагомості: їм дозволили відстебнути ремені безпеки. Після цього корабель розпочав зниження і потім спланувався на поверхню Землі. Бренсон отримав кодовий номер 001 і перед польотом першим вніс своє ім’я до спеціальної книги — цей момент показали у ході трансляції.

Той факт, що космічний корабель Virgin Galactic підніметься на висоту приблизно 88,5 км (55 миль) надав привід компанії-конкуренту Blue Origin, якою володіє найбагатший бізнесмен світу Джефф Безос, публічно поставити під сумнів те, що апарат Virgin Galactic відправиться саме до космосу.

У Twitter Blue Origin заявила, що “висотний літак” Virgin Galactic не подолає так звану лінію Кармана — умовно прийнятий кордон між атмосферою Землі та космосом на висоті 100 км над рівнем моря. “Таким кордоном космосу вважає Міжнародна авіаційна федерація, а Національне управління з аеронавтики й дослідженню космічного простору США вважає космосом простір вище приблизно 80 км над рівнем моря”, — пояснив Bloomberg.

Blue Origin зазначила також, що відправить екіпаж до космосу на ракеті, а не “висотному літаку”, а ілюмінатори в її космічному кораблі “найбільші в космосі”, на відміну від Virgin Galactic, в якій ілюмінатори “як в літаку”. Blue Origin запланувала свій політ до космосу на 20 липня, й одним із членів екіпажу теж стане власник компанії — Джефф Безос.

До того ж політ Безоса Blue Origin анонсувала раніше, ніж Virgin Galactic заявила про участь Бренсона. Компанію Безосу складе його брат, 82-річна льотчиця та переможець аукціону, який заплатив за квиток $28 млн. Сам Безос напередодні в Instagram побажав Бренсону удачі й “успішного та безпечного польоту”.

Космічним туризмом має намір займатися й SpaceX Ілона Маска. У компанії вже є досвід успішної доставки астронавтів на Міжнародну космічну станцію. Маск також висловив Бренсону підтримку напередодні польоту — мільярдер перед запуском приїхав у гості до Бренсона, їх спільне фото опубліковано у Twitter. “Попереду великий день. Добре почати ранок із другом”, — написав Бренсон.

До речі, Virgin Galactic розіграє безплатний квиток на політ до космосу на двох. Лотерею анонсував засновник компанії, мільярдер Річард Бренсон під час виступу після повернення з космосу. Переможець отримає відразу два місця на борту космоплана.

“Лотерея запущена на порталі Omaze. Прийом заявок закінчиться 1 вересня, переможця оголосять близько 29 вересня”, — йдеться на сайті. Участь безплатна, але можна за бажанням зробити пожертвування від $5 до $100. Гроші спрямують благодійному фонду Charities Aid Foundation America, який, своєю чергою, направить їх організації Space for Humanity (“Космос для людства”).

Бренсон додав, що він особисто проведе для переможця екскурсію космопортом “Америка”, який Virgin Galactic побудувала для запусків своїх апаратів до космосу. “Ви отримаєте шанс виграти не одне, а два місця на одному з перших комерційних космічних польотів Virgin Galactic. А ще — з моїм капелюхом Віллі Вонка — тур з гідом космопортом “Америка”, який проведе ваш покірний слуга, і я обіцяю багато шоколаду”, — заявив мільярдер.

Він згадав казкову повість та зняті за нею фільми “Чарлі й шоколадна фабрика”, за сюжетом якої кілька дітей у всьому світі знаходять у шоколаді золоті квитки, і господар шоколадної фабрики Віллі Вонка проводить їм екскурсію.

Акції Virgin Galactic зросли приблизно на 20% з початку липня, коли компанія анонсувала політ Бренсона, зазначає Forbes USA. Якщо в четвер, 8 липня, активи торгувалися на рівні $44, то вже наступного дня, 9 липня, ціна однієї акції зросла майже до $53. Станом на ранок понеділка, 12 липня, вартість за один папір становила $49,20. Однак пізніше вони виросли на 28,4% і у моменті досягли максимуму $63,88. Згодом вартість котирувань скорегувалась і за даними на 10:11 за київським часом становила $53,07 за штуку, додаючи 6,67% до рівня закриття попередніх торгів.

Як зазначає Forbes, успішний політ Бренсона стане історичним для космічного бізнесу, що наразі зароджується та підвищить довіру до його компанії в цьому секторі. “Запуск Virgin Galactic наближає космічний туризм до реальності, але до того часу, коли такий політ зможуть дозволити собі багато людей, можуть пройти ще роки”, — попередила The Wall Street Journal.

І додала, що попри це космічний туризм привертає увагу інвесторів і компаній, які бачать в цьому можливість створити новий бізнес. “До 2030 року виторг від космічного туризму може досягти $4 млрд на рік”, — зазначає WSJ з посиланням на оцінку аналітика банку UBS Майлза Волтона.

Virgin Galactic не розкриває вартість квитків на плановані польоти, наразі їх продаж закритий. “Раніше компанія брала як депозит до $250 тис. за кожен майбутній політ”, — повідомила газета з посиланням на річний звіт Virgin Galactic.

Деякі аналітики вважають, що вартість квитків може сягати до $400 тис. за штуку. “Я не сумніваюся, що є інтерес, не сумніваюся, що є клієнти, які хочуть це зробити. Але складно сказати, як їх багато, і чи надовго їх вистачить. Поки неочевидно, наскільки великий інтерес”, — заявив WSJ аналітик аерокосмічного сектора Bank of America Рон Епштейн.

“Virgin Galactic повідомила, що отримала близько 600 замовлень майбутніх польотів з депозитами на $80 млн”, — написала WSJ. У листопаді 2020 року гендиректор Virgin Galactic Майкл Колглейзер оцінював, що компанія зможе отримувати до $1 млрд виторгу на рік з кожного космопорту.

“Для Бренсона політ 11 липня — спроба виправдати витрати на космічну компанію у період, коли інші його активи зіткнулися з кризою”, — вважає Forbes. Авіакомпанії, круїзні компанії, готелі й тренажерні зали мільярдера серйозно постраждали від пандемії коронавірусу та локдаунів. Авіакомпанії Virgin Atlantic довелося залучити $1,5 млрд, щоб уникнути банкрутства.

Однак, за словами джерел The Wall Street Journal, увага Бренсона останніми роками була в основному прикута до Virgin Galactic і стартапу із запуску супутників Virgin Orbit. “Участь Бренсона в польоті 11 липня — маркетинговий хід, який важливий для того, щоб переконати майбутніх заможних клієнтів у безпеці польотів”, — заявив WSJ колишній топменеджер Virgin Galactic Вілл Вайтхорн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram