Бiзнес
23 Серпня 2019
5 244

Золотий момент: Чи варто саме зараз інвестувати у дорогоцінні метали

Investory News розбиралися, як торговельну війну між США та Китаєм використати для примноження своїх статків

Останній час світова спільнота уважно слідкує за активними стрибками ціни на золото. Такого не було останніх шість років. І от, на фоні ескалації торговельної війни між США та Китаєм, дорогоцінний метал набиває собі ціну.

Так, максимального показника з вересня 2013 року ціна грудневого ф’ючерсу на золото на Нью-Йоркській біржі Comex досягла у вівторок 13 серпня – $1546,04 за тройську унцію. Протягом наступних двох тижнів трохи знизилася і на вечір 22 серпня становила $1514,1 за тройську унцію.

Аналітики стверджують, що існує декілька факторів, які посприяли такій ситуації. “Але ключовим на наш погляд, є геополітичне напруження, яке виникло внаслідок торговельного протистояння між США та Китаєм і може завдати серйозної шкоди як економікам цих країн — уже в США в 4-му кварталі зростання ВВП може скласти всього 1,8%, а в Китаї очікується уповільнення до 6,1%-6,2% – мінімуму за 27 років — так і світовій економіці”, — запевняє Андрій Шевчишин, керівник відділу аналітики ГК FOREX CLUB.

Все ще попереду

Як тільки у США повідомили, що влада вирішила відкласти до 15 грудня введення 10%-го мита на низку товарів, що імпортуються з Китаю, надвечір 13 серпня котирування золота опустилися на 0,3% до $1513,7 за унцію. Проте, це ще не межа.

Як зазначив Investory News Олександр Куликов, директор ІГ “УНІВЕР“, якщо наразі ціна підійшла до позначки $1530 за унцію, то можливо при підході до $1550 за унцію поточний імпульс зростання трохи пригальмує, після чого піде технічна корекція.

“Але це прикладні деталі. В цілому я вважаю, що зростання золота ще тільки на самому початку свого шляху. Адже варто розуміти, що у світі сьогодні дуже багато грошей, які не знають куди їм “припаркуватися” для того, щоб приносити прибуток”, — пояснив він.

Загалом ціна на золото впевнено зростає, починаючи з травня, коли відбулися зміни Базельського комітету з банківського нагляду в угоді Базель III, що регулює діяльність банківської системи у світі. Так, за новими правилами, фізичне золото прирівняли до грошей та віднесли до капіталу першого рівня.


•••

Експерти прогнозують, що до кінця поточного року золото може коштувати $1,6 тис. і більше за унцію

•••


“Це означає що при розрахунку банківського капіталу, золото рахуватиметься за своєю повною номінальною вартістю без дисконту, який раніше складав 50%. Тобто, нове рішення дозволило банкам підняти свої ліміти на купівлю дорогоцінного металу, які й вилилися у підвищений попит на золото на світових ринках”, — зазначив пан Куликов.

Крім того, в Європі облігації державної позики Німеччини мають негативну прибутковість, в Японії ситуація така ж, а у Європейського Центрального банку негативна ставка по депозитах.

“У світі склалася ситуація, коли трильйонні капітали змушені платити за розміщення грошей, — додає пан Куликов. — У цих умовах золото формує сильний тренд зростання, який продовжуватиметься в найближчі роки”.

Так, до кінця поточного року цілком реально очікувати, що золото коштуватиме і $1,6 тис. за унцію, і навіть $1,7 тис. за унцію. “А в наступні роки ціна може оновити історичні максимуми та досягти величини у $2 тис. за унцію і більше”, — зазначив аналітик.

Саме той момент

Наразі золото відмінний інструмент для інвестицій. З такою думкою погоджується й Марк Мебіус, відомий інвестор, що тридцять років пропрацював в інвесткомпанії Franklin Templeton Investment, а потім очолив власний фонд Mobius Capital Partners.

Нещодавно в інтерв’ю виданню Bloomberg він заявив, що наразі довгострокові перспективи золота вказують тільки вгору, до того ж через прагнення знизити ставки центробанки почнуть друкувати гроші як божевільні. “Тому я вважаю, що золото потрібно скуповувати за будь-якою ціною”, — зазначив він.

Проте, варто розуміти, що зростання ціни на цей дорогоцінний метал у відносних поняттях є досить повільним. Тобто, якщо через рік золото коштуватиме $1,8 тис. за унцію, то це буде менше, як 20% зростання до поточної вартості.

А у світі є безліч активів, чия вартість змінюється більш істотно за коротший період. Як вважає Олександр Куликов, “золото хоч і повільна, але надійна інвестиція”.

У свою чергу Михайло Рітчер, керуючий активами в компанії Kiborg.Systems, вважає, що золото — це більше історія про збереження, ніж інвестування. “Зазвичай, під час або напередодні кризи, інвестори вкладають свої кошти в золото для захисту інвестиційних портфелів від знецінення. Тому головним фактором, на який слід звертати увагу при інвестуванні в золото — це поточний стан світової економіки, зокрема, економіки США оскільки найбільші інвестори знаходяться саме там”, – наголосив експерт.

Отже, якщо розглядати золото як інвестиційний актив, то він може бути прибутковий тільки в кризовий період. “А у період зростання золото — один з найменш прибуткових активів”, — зазначив він.

З такою думкою погоджується Юрій Крохмаль, начальник відділу продажів казначейських продуктів ОТП Банку. “Зазвичай золото не приносить високої прибутковості: його частіше розглядають як “тиху гавань”, в якій можна зберегти свої інвестиції під час ринкової невизначеності”, — пояснив банкір.


•••

Коли золото змінюється у ціні під час кризи, варто звернути увагу на деривативи на золото або ж ETF-фонди, які повторюють його рух

•••


Форма має значення

Якщо рішення інвестувати в золото прийнято остаточно, варто звернути увагу на форму інструменту. При моменті, коли золото змінюється у ціні під час кризи, варто придбати деривативи на золото або ж ETF-фонди, які повторюють його рух.

“Це буде дешевше, ніж купувати золоті монети або відкривати “металеві” рахунки. До того ж, внаслідок високої ліквідності на біржі, купляючи “золотий” ETF-фонд, інвестор може в будь-який момент його продати, а також не платити додаткові своп-комісії”, — пояснює Михайло Рітчер.

Що стосується депозитів, то наразі це не найвигідніша інвестиція. “Тому що вони навряд чи перекривають рівень інфляції”, — пояснює Андрій Шевчищин. До того ж не всі банки готові платити за ресурси в цінних металах і пропонують клієнтам тільки поточні рахунки в безготівковому золоті.

Злитки оподатковуються, ще й продаються в національних валютах, а на світовому ринку золото котирується в доларах, так що це теж не панацея. “Куди цікавіше інвестувати в дорогоцінні метали на світовому ринку”, — вважає він.

Привабливими наразі можуть бути акції золотодобувних компаній, наприклад, таких як Barrick Gold Corporation

Привабливими наразі можуть бути акції золотодобувних компаній, наприклад, таких як Barrick Gold Corporation (канадська гірничодобувна компанія, один зі світових лідерів з видобутку золота).

“Річ у тім, що вартість акцій золотодобувних компаній при зростанні ціни на золото збільшується зазвичай швидше самого золота”, — пояснює Олександр Куликов. І додає, що така інвестиція все ж таки припускатиме більший ризик, у порівнянні з самим золотом.

Не золотом єдиним

Консервативні інвестори альтернативою золота вважають долар США і державні облігації. При цьому вибір держави, у чиї облігації хотів би вкластися інвестор, залежить від обсягу інвестицій та його “апетиту” до ризику. “Решта варіантів інвестицій, як правило, вважаються більш ризиковими”, — упевнений Юрій Крохмаль.

А ще, останнім часом популярними є криптовалюти. То й же Bitcoin називають “крипто золотом”. “Через свою волатильність, Bitcoin поки не може вважатися повноцінною заміною золоту і використовуватися як інструмент хеджування під час кризи”, – пояснює Михайло Рітчер. При цьому сама ж крипто-індустрія активно розвивається і найближчим часом можна буде побачити “оцифровку” всіх її фінансових активів.

Загалом, інвестуючи, слід пам’ятати, що одного або двох активів буде замало. Експерти рекомендують, що заощадження потрібно розкладати мінімум у сім різних високоліквідних активів з різними властивостями: від захисних до акцій, що швидко зростають.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram