Новини
13 Березня 2020
1 235

Знову обвал: Фондовий ринок США закрився рекордним падінням з 1987 року

Непереливки й криптовалютному ринку – ціна на Bitcoin знизилася до $3,8 тисячі, втративши 50% вартості

У четвер, 13 березня, індекси США закрилися з серйозним падінням – на 7,9-9,3%, свідчать дані торгів. Так, промисловий індекс Dow Jones обвалився на 9,9%, показник є найбільшим падінням з 1987 року, коли індекс досягнув 22%. Таких провалів не відбувалося навіть у Велику депресію, повідомляє Oil.Exp.

“У середині дня індекси майже вдвічі уповільнили падіння завдяки Федеральному резервному банку Нью-Йорка, який оголосив про збільшення обсягу щотижневого викупу паперів в рамках місячного та тримісячного РЕПО до $500 млрд у березні”, – пише видання.

І додає, що вже через пару годин біржі знову кинулися донизу. У результаті до кінця дня Dow Jones встановив абсолютне падіння, втративши понад 2300 пунктів. S&P 500 упав на 260,7 пункти (9,51%), Nasdaq – на 839 пунктів (10,5%).

Крім того, вдруге за тиждень торги на біржі ненадовго зупинялись у зв’язку зі стрімким падінням ринку, що пояснюється  заявою президента США Дональда Трампа про заборону на в’їзд до США іноземних громадян з Європи.

Вживають заходів. Тим часом американська компанія CME Group Inc, якій  належать Чиказька торгова палата та Чиказька товарна біржа, оголосила, що після робочого дня в п’ятницю закриє свою торгову площадку в Чикаго, аби уникнути великих зібрань людей для запобігання поширенню COVID-19.

“Однак електронна торгівля буде доступною для користувачів”, – зазначили у компанії. І додали, що подальше відкриття торгового залу оцінюватиметься в залежності від появи нових медичних порад щодо коронавірусу. Другою причиною закриття є нестабільність, що триває останнім часом на торгових майданчиках.

Водночас Cboe Global Markets Inc і Лондонська біржа металів заявили, що у них також є плани у разі виникнення непередбачених обставин. А от на Нью-Йоркській фондовій біржі обладнали окремі входи та місця для прийому їжі для трейдерів, персоналу та співробітників NYSE, а також материнської компанії Intercontinental Exchange Inc, які працюють в офісній вежі на 11 Уолл Стріт.

Обвал “битка”. Негативну динаміку показує й найпопулярніша криптовалюта – Bitcoin. У ніч на п’ятницю, 13 березня, ціна на нього в якийсь момент опустилася до $3,8 тис., втративши понад 50% вартості всього за добу. Друга за капіталізацією криптовалюта Ethereum опустилася нижче $100 вперше з грудня 2018 року. Біржі опціонів Deribit пощастило менше – за день від $3,1 млн залишилося тільки $227 тисяч.

Ситуація погіршилася ще напередодні, 12 березня, коли на біржі Binance Bitcoin досяг позначки $5,550, на біржі Coinbase в парі з фіатним доларом – $5578, а на BitMEX мінімум складав $5,6 тис. Востаннє на цих рівнях він перебував у травні 2019 року.

До обіду валюта відносно стабілізувалася між у діапазоні $6,2-$6,4 тис. Наразі Bitcoin торгується в районі $5,5 тисяч.

Війна триває. А от світові ціни на нафту в ході торгів 13 березня на лондонській біржі ICE показали зростання після значного падіння у четвер, коли вартість Brent знизилася на понад 9%, а WTI – на 6,4%, повідомляє ТАСС.

Так, вартість травневого ф’ючерсу на Brent перевищила позначку в 34 $/барель, що майже на 3% вище результатів закриття торгів. Однак за даними на ранок нафта сповільнила зростання й торгувалася на рівні до 33,91 $/барель (+2,1%). Вартість ф’ючерсу WTI на піку досягала 32,53 $/барель (+3,3%), пізніше знизившись до $32,3 (+2,6%).

Тим часом Саудівська Аравія активно взялася за перерозподіл ринку, намагаючись витіснити з нього російську нафту, повідомляє Reuters, посилаючись на власні джерела. Наразі Saudi Aramco проводить перемовини з нафтопереробними заводами щодо додаткових постачань нафти.

“У першу чергу звертається до споживачів російського сорту нафти Urals і вже мала розмову з фінською Neste Oil, шведською Preem, французькою Total і азербайджанською SOCAR”, – зазначають джерела.

І додають, що Саудівська Аравія запропонувала їм купувати нафту за “надзвичайно привабливими цінами”. “Трейдер «Лукойл» Litasco й американська Phillips 66 також можуть отримати додаткові партії саудівської нафти”, – пише видання.

Як заявили виданню в одній великій нафтовій компанії на європейському ринку, Саудівська Аравія стукає у всі двері, аби купували дешево та багато, й розмовляють з усіма покупцями. Водночас, опитані Reuters учасники ринку сумніваються, що Саудівська Аравія зможе повністю задовольнити попит на нафту з поставкою у квітні.

Загалом Saudi Aramco розраховує поставляти на ринок Європи близько 1,5 млн барелів нафти на добу понад запланованого обсягу.

Нагадаємо, через реакцію світових ринків на спалах коронавірусу Covid-19 в Китаї, іноземні інвестори вивели $41,7 млрд з ринків акцій та облігацій країн, що розвиваються.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram