Новини
18 Серпня 2021
734

Знайдено новий спосіб врятувати світ від глобальної катастрофи

Натхненні перспективою безвуглецевої енергетики, інвестори торік вклали $300 мільйонів у приватні компанії, що займаються термоядерним синтезом

Фото: Clement Mahoudeau/AFP

Інвестори визнали вкрай перспективним отримання внаслідок термоядерного синтезу “зеленої” енергії, яка може врятувати планету від глобальної екологічної катастрофи. За 2020 рік у цю технологію було вкладено $300 млн, а США має намір виділити $4,7 млрд на її розвиток, пише Bloomberg.

Якщо раніше за допомогою термоядерного синтезу вчені створювали водневі бомби, то зараз технологія використовується для отримання “зеленої” енергії. Інвестори, серед яких — нафтогазові гіганти ENI, Cenovus, Chevron, активно вкладають в неї гроші.

Компанія зі створення термоядерної енергії TAE Technologies, розташована в штаті Каліфорнія, залучила $130 млн у 2021 році. А британське підприємство First Light Fusion у 2020 році зібрало близько $25 млн на створення термоядерного реактора. За підтримки Джеффа Безоса канадська компанія General Fusion планує побудувати у Великій Британії завод з виробництва термоядерної енергії, який повинен почати роботу до 2025 року.

Тема термоядерного синтезу викликала такий ажіотаж, що федеральний уряд США виділив $4,7 млрд на розвиток нової технології та пов’язані з нею наукові розробки. З них $1,5 млрд призначені для міжнародного експериментального термоядерного реактора ІТЕР. Вартість проєкту — $25 млрд, над ним працюють 35 країн на півдні Франції. У 2020 році розробка реактора була закінчена, а у 2021 році його будівництво завершено на 70%.

У лютому 2021 року Національна академія наук США опублікувала звіт, в якому рекомендувала міністерству енергетики та приватному сектору виробляти чисту електроенергію на експериментальній термоядерній установці у 2035-2040 роках. Однак вченим ще належить досягти того, щоб в процесі термоядерної реакції енергії вироблялося більше, ніж поглиналося.

Нагадаємо, благодійний підрозділ IKEA і Фонд сім’ї Рокфеллерів (RFF) створять фонд для підтримки проєктів, пов’язаних з відновлюваними джерелами енергії. Вони виділять на ці цілі $1 млрд і планують залучити ще $10 млрд від міжнародних організацій до кінця року.

До того ж стало відомо, що шведський виробник меблів запустив сервіс STRÖMMA, в якому користувачі зможуть придбати екологічно чисту енергію.

Головною метою запуску STRÖMMA є просування поновлюваних джерел енергії — сонячних і вітряних електростанцій. Користувачі зможуть купувати потрібну кількість енергії та відстежувати її використання в додатку. Крім цього, власники сонячних панелей Svea Solar (партнер IKEA) зможуть продавати надлишки одержуваної енергії.

Компанія планує закуповувати “зелену” електроенергію на скандинавській енергетичній біржі Nord Pool і перепродувати її без націнок. У додатку буде продаватися електроенергія від сонячних і вітряних ферм не старші п’яти років. Таким чином IKEA хоче стимулювати енергетичні компанії розвивати поновлювані джерела енергії.

Додаток STRÖMMA планується запустити у вересні. На старті воно буде доступно тільки жителям Швеції. Ціни поки що не уточнюються.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram