Новини
28 Березня 2022
711

Зміни до програми “Доступні кредити 5-7-9%”

Вони стосуються сільськогосподарських товаровиробників та підприємців

Уряд, з ініціативи президента України, вніс зміни до Державної програми “Доступні кредити 5-7-9%”. Про це повідомляється на Урядовому порталі.

“Для підтримки сільськогосподарських товаровиробників з метою забезпечення посівної кампанії, а також підтримки та активізації підприємницької діяльності у період дії воєнного стану Уряд, за ініціативою президента України, вніс низку змін до Державної програми “Доступні кредити 5-7-9%”, — йдеться у повідомленні.

Так, 12 березня поточного року постановою Кабінету Міністрів України були внесенні зміни до Державної програми “Доступні кредити 5-7-9%” з розширенням можливостей підтримки суб’єктів підприємництва — сільськогосподарських товаровиробників, передусім, для забезпечення фінансування ними посівних робіт.

Основні нововведення до Програми з метою підтримки сільськогосподарських товаровиробників наступні:

1. Програма розширена на середні підприємства з річним доходом до €50 млн (раніше було €20 млн) та на великі підприємства з річним доходом понад €50 млн незалежно від кількості працюючих.

2. Максимальна сума кредиту для всіх суб’єктів підприємництва збільшена з 50 млн грн до 60 млн грн з урахуванням групи пов’язаних компаній.

3. Процента ставка — 0% річних.

Ціль кредитування:

• інвестиційний кредит на придбання сільськогосподарської техніки;

• кредит на поповнення обігових коштів для придбання насіння, добрив та паливно-мастильних матеріалів.

Строк кредиту — 6 місяців:

• Термін подачі заявки на участь у програмі — до 31 травня 2022 року.

• Розмір кредитної гарантії — 80% від суми кредиту суб’єкта мікро, малого та середнього підприємництва (крім суб’єктів великого підприємництва).

Також для підтримки та активізації підприємницької діяльності у період дії воєнного стану 18 березня 2022 року рішенням Уряду внесено зміни до Державної програми “Доступні кредити 5-7-9%”, якими передусім передбачено наступне:

• Програма розширена на середні підприємства з річним доходом до €50 млн (раніше було €20 млн) та на великі підприємства з річним доходом понад €50 млн незалежно від кількості працюючих.

• Максимальна сума кредиту для всіх суб’єктів підприємництва збільшена з 50 млн грн до 60 млн грн з урахуванням групи пов’язаних компаній.

Процента ставка:

• 0% річних протягом періоду воєнного стану та одного місяця після його припинення;

• 5% річних після завершення вказаного вище періоду і до кінця строку кредиту.

Ціль кредитування:

• інвестиційний кредит на придбання основних засобів;

• кредит на поповнення обігових коштів для здійснення підприємницької діяльності.

Строк кредитування:

• інвестиційні кредити — 5 років;

• кредити на поповнення обігових коштів — 3 роки.

Термін подачі заявки на участь у програмі — у період дії воєнного стану.

Розмір кредитної гарантії — 50% від суми кредиту суб’єкта мікро, малого та середнього підприємництва (крім суб’єктів великого підприємництва).

Тим часом Європейська рада ухвалила рішення, яким доручила Європейській комісії підтримувати продовольчу безпеку та сільське господарство України.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram