Новини
27 Березня 2022
760

Зміна правил у банках: Скільки тепер відшкодовуватимуть вкладникам

Сума компенсації на період воєнного стану не матиме жодних обмежень

В Україні незабаром зміняться правила роботи Фонду гарантування вкладів. Суму відшкодувань на час війни збільшать до 100%. Про це йдеться у законопроєкті №5542-1, створеному з ініціативи президента та рекомендованому до ухвалення комітетом Верховної Ради з фінансових питань.

Раніше максимальна сума гарантування вкладу становила 200 тис. грн, а якщо громадянин мав на депозиті більше грошей, вони просто зникали. Проте, згідно з нововведеннями, українці зможуть під час війни повернути всі свої гроші, якщо їхній банк раптом збанкрутує.

Сума компенсації на період воєнного стану не матиме жодних обмежень, навіть якщо на рахунку громадянин опиниться мільйон.

Відразу після закінчення війни максимальну суму компенсації збільшать удвічі проти довоєного періоду. Вона становитиме вже не 200 тис. грн, а 400 тис. грн.

Остаточною метою уряду в поточному році є підвищення суми гарантування вкладів до 600 тис. грн, яке вже призначили на 1 січня 2023 року.

Нагадаємо, що законопроєкт №5542-1 Верховна Рада підтримала у першому читанні ще на засіданні 30 червня 2021 року. Він зокрема передбачає приєднання Ощадбанку до Фонду гарантування вкладів. Це був один зі структурних маяків у Меморандумі з МВФ.

Як повідомляє пресслужба НБУ, Нацбанк та Фонд гарантування вкладів фізичних осіб підтримують ініціативу президента Володимира Зеленського щодо запровадження 100% гарантії держави на депозити населення.

На час дії в Україні воєнного стану та в 30-денний термін після його припинення або скасування споживач не нестиме відповідальності перед кредитором при простроченні виконання зобов’язань щодо споживчого кредиту.

Крім цього, українцям спишуть витрати (штраф, пеня) та інші платежі за споживчі кредити, нараховані з 24 лютого 2022 року (включно), за прострочення виконання своїх боргових зобов’язань.

Нагадаємо, українці, на рахунки яких було накладено арешт органами державної виконавчої служби чи приватними виконавцями, можуть користуватися своїми коштами. Докладніше — за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram