Новини
31 Липня 2021
731

Зміна кадрів: Куди йдуть спеціалісти Boeing після звільнення з компанії

Серед найвідоміших нових роботодавців — SpaceX, Amazon і Microsoft

Boeing позбавляється кістяка інженерів — провідні фахівці компанії йдуть до конкурентів, повідомляє Bloomberg.

З початку 2020 року тільки гігантський складальний комплекс Boeing у Сіетлі втратив 3,2 тис. інженерів і технологів виробництва — 18% складу профспілки інженерів. Всього у планах компанії, яка показала 2020 року рекордно погані результати, було скорочено 23 тис. робочих місць.

Ймовірно з поліпшенням ситуації в авіагалузі скорочення зменшаться, питання у тому — якими будуть наслідки. “За минуле десятиліття під управлінням фінансових менеджерів, стурбованих зниженням витрат, Boeing вклав $40 млрд у зворотний викуп. Ця стратегія на якийсь час зробила акції компанії кращим папером індексу Dow Jones, але залишила виробника беззахисним перед “поганими” роками й новими конкурентами”, — зазначає агенція.

“Працівники-ентузіасти Boeing йдуть у SpaceX, прагматики — в Amazon. Перших набирається 200 осіб, других аж 1,1 тис.”, — показало вивчення профілів осіб, що звільнилися з Boeing на LinkedIn. Серед інших нових роботодавців — Microsoft, Northrop Grumman і Lockheed Martin.

Помітною втратою для Boeing (і великим придбанням для Amazon) стали кілька топменеджерів. Директор з ефективності виробництва Boeing-737 Волт Одішо став віцепрезидентом онлайн-ритейлера, куратор програми Boeing-787 Dreamliner Девід Карбон — керівником підрозділу доставки товарів дронами Prime Air, провідний інженер Boeing-787 Боб Віттінгтон — технічним директором підрозділу.

Всього до Amazon за два роки перейшло понад 30 помітних фігур з авіабудівної компанії. “Хто посяде їх місце та доопрацьовуватиме авіалайнери (і космічні кораблі Starliner), не дуже зрозуміло”, — зазначає Bloomberg.

З однієї сторони, на місце технічних фахівців, що вибули — заступили нові, з іншого — працівники кажуть про ознаки втрати легендарної інженерної школи Boeing. Усе це на фоні скорочення витрат на НДДКР (науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи) на 23% минулого року — причому вже новим керівництвом. Старе (з яким пов’язана поспішна сертифікація Boeing-737 MAX) ще 2014 року заявило, що компанія відмовляється від проєктів на межі технічно можливого, які довго були візитівкою компанії.

Нагадаємо, на початку 2021 року у Мін’юсті США заявили, що Boeing виплатить $2,5 млрд для врегулювання звинувачень у шахрайстві. У листопаді минулого року компанії дозволили повернути літаки 737 MAX в експлуатацію.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram