Новини
4 Лютого 2020
595

ЗМІ: Швейцарський суд заморозив рахунки холдингової компанії Kernel

Замороженими виявилися і рахунки кіпрської компанії, яка є власником зернового терміналу Kernel в Росії

Зерновий термінал Тамань в РФ

Цивільний суд першої інстанції Женеви в кінці 2019-го року заморозив рахунки люксембурзької Kernel Holding SA, холдингової компанії української аграрної групи Kernel, і пов’язаних з нею компаній. Про це повідомила російська агенція РБК з посиланням на копію постанови суду.

Активи заморожені за вимогою зареєстрованої в Панамі Perryvale Enterprises Inc., а також за позовом Михайла і Інеси Стадник, які в 2012 році продали українському агрохолдингу дві компанії.

Представник позивачів Олівер Чирич підтвердив виданню інформацію про накладення арешту на рахунки Kernel, але від інших коментарів відмовився, повідомляє РБК.

У 2012 році Kernel купив у Михайла і Інеси Стадник дві компанії: “Стіомі Холдинг” і Хмельницький хлібокомбінат. Вартість активів склала $60,9 млн, але агрохолдинг  виплатив тоді лише 40% суми ($24 млн). Решта мала бути виплачена при дотриманні “Стіомі Холдингом” певних умов, говорилося в звіті Kernel за 2018 рік.

При виконанні зобов’язань договору у сторін виникли розбіжності, і в грудні 2012 року Стадники подали позов до Kernel у Лондонський міжнародний арбітражний суд.

У лютому 2018-го суд частково задовольнив позов колишніх власників “Стіомі Холдингу”, зобов’язавши Kernel виплатити їм майже $33,5 млн з урахуванням відсотків і судових витрат. Це рішення агрохолдинг частково оскаржив, але в грудні 2019 року суд відхилив його зустрічні позови.

Крім того, замороженими виявилися і рахунки кіпрської Taman Grain Terminal Holdings Ltd, яка є власником зернового терміналу Kernel в Тамані.

РКБ посилається на лист заступника директора UBS Switzerland AG Патрика Майера, копією якого має в розпорядженні.

Kernel з 2012 року належить 50% зернового терміналу в Тамані. На цей пакет зараз претендує ВТБ, що створює власний зерновий холдинг.

Як пише видання, у Kernel було кілька олійноекстракційних заводів в Росії, а в 2012 році агрохолдинг на паритетних засадах з міжнародним сировинним трейдером Glencore придбав у ЕФКО за $265 млн зерновий термінал в Тамані потужністю до 3,5 млн т зерна на рік.

Після окупації Криму Kernel вирішив позбутися російських активів. У 2016-му році, як випливає зі звітності агрохолдингу, були продані олійноекстракційні заводи, а про намір позбутися частки в зерновому терміналі стало відомо в 2017-му році.

У листопаді 2018-го року Kernel потрапив під санкції, які російський уряд ввів проти українських компаній. В останнє холдинг відвантажував зерно з Тамані в вересні 2017-го року.

Згідно інформації РБК, ВТБ розраховувала до кінця минулого року закрити операцію з купівлі 50% зернового терміналу в Тамані у Kernel. Але сторони не змогли домовитися про ціну.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram