Новини
12 Січня 2021
889

ЗМІ: Компартія Китаю націоналізує компанії Джека Ма

Імовірно, що підприємець наразі переховується у штаб-квартирі онлайн-ритейлера у Ханчжоу

Китайський уряд працює над планом націоналізації Alibabа та Ant Group. Слідчі органи створили офіс у штаб-квартирі Alibaba ще у листопаді минулого року, повідомляє International Bussines Times.

За інформацією джерел видання, окрім компаній Джека Ма, вони також перевірять роботу Tencent, що володіє месенджером WeChat, і Meituan, яка займається електронною комерцією.

“Всього пару тижнів тому вони оголосили про плани націоналізації Ant Group і Alibaba, час було вибрано заздалегідь. Усі ці вказівки виходили від центрального керівництва, — розповів Сун Цин, що працює у фінтех-індустрії в ефірі на радіо “Вільна Азія”. — Я думаю, вони хочуть зробити приклад з Ant Group і Alibaba”.

На початку січня Джек Ма повинен був стати суддею на власному конкурсі Africa’s Business Heroes для африканських підприємців, але не з’явився у фіналі. Свій останній твіт Ма опублікував 10 жовтня, а на публіці його не бачили два місяці. Business Insider повідомляв, що засновник Alibaba може ховатися в штаб-квартирі онлайн-ритейлера у Ханчжоу.

Нагадаємо, що у листопаді біржі Гонконгу та Шанхаю відклали IPO Ant Group, дочки Alibaba, яке повинно було стати найбільшим в історії. Компанію оцінили у $37 млрд.

У жовтні Ма розлютив Пекін, розкритикувавши державні банки Китаю на фінансовому саміті. Підприємець заявив, що вони схожі на “ломбарди” та гальмують інновації, тоді як Ant Group грає важливу роль в кредитуванні інноваційних, але малозабезпечених компаній і приватних осіб. За даними видання, рішення про припинення IPO Ant Group прийняв Сі Цзіньпін.

The Wall Street Journal з’ясувала, що Ма пропонував уряду Китаю забрати будь-яку з платформ, які є в Ant Group, “якщо вона потрібна країні”. Зустріч пройшла за декілька днів до передбачуваного IPO компанії, але не врятувала Ма від заборони на його проведення.

Наприкінці минулого року Управління з контролю за ринком Китаю розпочало антимонопольне розслідування відносно Alibaba. На фоні конфлікту з керівництвом Китаю статки Джека Ма за два місяці скоротилися на $12 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram