Новини
20 Серпня 2019
1 252

ЗМІ: Китайці за акції “Мотор Січі” заплатять додаткові $100 млн

Надходження цих коштів вже передбачено держбюджетом на 2019 рік

У разі отримання дозволу від Антимонопольного комітету України на купівлю понад 50% акцій підприємства “Мотор Січ” китайські компанії Skyrizon Aircraft і Xinwei Technology Group будуть змушені надати авіабудівній галузі України грантове фінансування на суму $100 млн, повідомляє “Інтерфакс-Україна”, посилаючись на інформоване джерело в уряді.

За словами співрозмовника, надходження цих коштів до спеціального фонду вже передбачено пунктом 9 статті 11 закону про держбюджет України на 2019 рік. “2,8 млрд грн за курсом на момент прийняття держбюджету”, – зазначив він.

І додав, що ця умова – одна з ключових в узгоджених в уряді домовленостях між китайськими інвесторами й “Укроборонпромом”. “Разом із передачею української держкорпорації блокуючого пакета в розмірі понад 25% акцій з метою спільного управління “Мотор Січі”, – наголосив він.

До речі, зазначений проект з питань розвитку виробництва авіадвигунів в Україні та будівництва великовузлового виробництва в китайському місті Чунцін було розпочато ще у 2015 році на базі договорів про співпрацю між “Мотор-Січ”, Skyrizon і Xinwei Group.

“У рамках проекту українське підприємство у 2016 році вже отримало пільгове кредитне фінансування в розмірі $100 млн, розпочато будівництво й у Чунціні”, – йдеться у повідомленні.

Додається, що базовим документом проекту є договір про співпрацю від 27 квітня 2018 року між Україною в особі “Укроборонпрому” та групами компаній Skyrizon і Xinwei, який пройшов незалежну експертизу за британським правом однієї з найбільших світових юридичних компаній.

За інформацію джерела видання, 7 червня цього року в АМКУ було подано спільну заяву від імені держави Україна в особі “Укроборонпрому” та китайських компаній Skyrizon й Xinwei на концентрацію відповідно понад 25% і 50% акцій “Мотор Січі” з метою спільного управління та контролю над підприємством.

“Потім 19 червня підписано основний пакет договорів, який набере чинності автоматично на основі позитивного рішення антимонопольного відомства, якому він також переданий для вивчення”, – додає співрозмовник.

АМКУ на початку липня повідомив про відкриття справи за даною концентрацією для поглибленого дослідження та приймання зауважень й пропозицій до 22 липня. “Проте остаточне рішення відомство ще не прийняло”, – пише видання.

Нагадаємо, взимку шевченківський районний суд Києва відмовився знімати арешт, що був накладений у кінці квітня 2018 року, з акцій “Мотор Січ” за заявою компанії “Кінто”. Загалом суд заборонив будь-які дії з заарештованими активами, які можуть привести до зміни їх власника до закінчення досудового розслідування. Тоді СБУ запідозрила співвласника та почесного президента компанії, народного депутата В’ячеслава Богуслаєва у незаконному продажі акцій “Мотор Січ” китайським інвесторам.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram