Бiзнес
30 Вересня 2019
1 421

Злети, падіння та несподіванки: Найгучніші IPO з початку 2019 року

Лише за дев’ять місяців на первинне розміщення акцій зважилося чимало знакових компаній

2019 рік ще не закінчився, а кількість великих IPO та голосних анонсів вже б’є кількарічні рекорди. Гучні виходи на біржу зробили не лише технологічні компанії, що довгий час інтригували ринок припущеннями та обіцянками. Щоправда, не всім вдалося надовго втримати позиції після вдалого дебютного розміщення акцій. Investory News підбили IPO-підсумки перших дев’яти місяців року.

Levi Strauss & Co.

Біржа: Нью-Йоркська фондова біржа (NYSE)

Капіталізація (на 26.09.2019): $7,2 млрд

Вартість акції на момент IPO: $17

Легендарний американський виробник джинсів дещо вибивається зі списку цьогорічних IPO. Проте це не означає, що розміщення не було успішним. Цікаво, що Levi Strauss & Co. (Levi’s) вийшов на біржу не вперше. “Справжнє” перше IPO  компанія провела ще у 1971 році, але з часом спадкоємці засновника бізнесу повністю викупили акції з публічного доступу.

Наприкінці березня компанія знову наважилася на публічне розміщення акцій, вийшовши на Нью-Йоркську фондову біржу з ціною у $17 за акцію. Хоча попередня ціна була встановлена у діапазоні $14-16. У ході першого дня торгів вартість паперів Levi’s підвищилася до $22,92. В цілому, виробнику джинсів вдалося залучити $6,6 млрд, продавши 36,7 млн акцій.

Це IPO стало одним з найбільших за минуле десятиліття у своєму сегменті, що забезпечило підвищений інтерес інвесторів. Наразі ринкова капіталізація компанії перевищує $7 млрд.

 

Lyft

Біржа: Nasdaq

Капіталізація: $12,46 млрд

Вартість акції на момент IPO: $72

Про IPO сервісу замовлення таксі Lyft, головного конкурента Uber на американському ринку, говорили доситьдавно. Проте, вийти на біржу компанія наважилася лише у березні цього року, заодно вперше розкривши свої фінансові показники. Під час розміщення проспекту IPO у Lyft заявляли, що планують розмістити два класи акцій на $100 млн. Також планувалося отримати до $2 млрд і та підвищити капіталізацію до $20 млрд.

У підсумку Lyft отримав оцінку у $24,3 млрд і $2,34 млрд інвестицій, перевершивши очікування. Аналітики стверджували, що компанія стала найбільшою з тих, що виходили на ринок з моменту IPO Alibabaу 2014 році. Проте вже у квітні інвестори звинуватили сервіс у завищенні ціни під час первинного розміщення, подавши кілька колективних судових позовів. В результаті акції Lyft стрімко впали. Станом на кінець вересня її капіталізація знизилася майже вдвічі —до $12,46 млрд.

 

Pinterest

Біржа: Нью-Йоркська фондова біржа (NYSE)

Капіталізація: $14,67 млрд

Вартість акції на момент IPO: $19

Популярний фотосервіс подав заявку на проведення первинного розміщення акцій ще у лютому цього року, декларуючи плани вийти на рівень капіталізації приблизно в $12 млрд.

У квітні Pinterest провів IPO на Нью-Йоркській фондовій біржі з початковою ціною $19 за акцію та оцінкою у $12,7 млрд, що стало найбільшим технологічним розміщенням після дебюту Snap Inc. у 2017 році. Загалом компанія отримала $1,4 млрд. При цьому, як і Lyft, вона була збитковою. За кілька місяців торгів капіталізація Pinterest підвищилася до $14,67 млрд.

 

Zoom

Біржа: Nasdaq

Поточна капіталізація: $22,6 млрд

Вартість акції на момент IPO: $36

Хмарний сервіс для відеоконференцій Zoom вирішив проводити IPO майже одночасно з Pinterest. Початкова оцінка компанії становила $10,5 млрд, вдесятеро більше ніж напередодні раунду інвестицій, проведеного двома роками раніше. Zoom вийшов на біржу Nasdaq з ціною у $36 за акцію і завдяки цьому отримав капіталізацію у $16 млрд та $356,8 млн інвестицій.

Вихід Zoom на біржу назвали одним з найгарячіших у технологічному світі. Проте, користь від того отримала не лише сама компанія. Після цього IPO напублічному ринку стався казус: інвестори сплутали успішний стартап та компанію з назвою Zoom Technologies. Завдяки цьому акції останньої злетіли на 54000%.

 

Beyond Meat

Біржа: Nasdaq

Капіталізація: $9,3 млрд

Вартість акції на момент IPO: $25

Виробник штучного м’яса Beyond Meat став, поки що, одним з найяскравіших дебютантів на біржі Nasdaq. Не в останню чергу через унікальність продукту та відсутність прямих конкурентів на публічному ринку. Під час первинного розміщення у травні вартість акцій стартапа злетіла з $25 до $200 або ж на 800%. Капіталізація компанії теж зросла до $3,4 млрд. Загалом Beyond Meat вдалося залучити $240 млн, які стартап планував витратити на розвиток виробництва.

Власне, на сьогодні навколо акцій Beyond Meat точаться постійні суперечки, деякі експерти стверджують, що це “найгарячіші акції у світі”, а хтось категорично не радить їх купувати. І попри це капіталізація компанії становить близько $9,3 млрд, а її основний конкурент Impossible Foods все ще дуже обережно висловлюється з приводу виходу на публічні торги.

 

Uber

Біржа: Нью-йоркська фондова біржа (NYSE)

Капіталізація: $56,1 млрд

Вартість акції на момент IPO: $44-50

Як і у випадку з Lyft, IPO Uber було досить довгоочікуваною подією. На початку квітня компанія заявила про плани продати акції на $10 млрд при оцінці $76 млрд. До того ж стартап сподівався на підвищення оцінки до $90-100 млрд.

За місяць Uber вийшов на біржу з акціями по $44-50 за штуку, залучивши $8,1 млрд. Таким чином компанія провела одне з 10 найбільших IPO США всіх часів. Хоча поступово позиції технологічного гіганта стали не настільки привабливими. Вже у вересні акції компанії обвалилися до нового антирекорду у $31,44, а капіталізація впала з $75,5 млрд під час IPO до $56,1 млрд.

 

Slack

Біржа: Нью-йоркська фондова біржа (NYSE)

Капіталізація: $12,54 млрд

Стартова вартість акції: $26

Офіційну заяву про вихід на публічний ринок розробник корпоративного месенджера Slack зробив ще у лютому, подавши заявку до Комісії з цінних паперів та бірж США (SEC). Попередній рік компанія завершила з виручкою у $221 млн та оптимістичними прогнозами щодо майбутніх прибутків.

Майже через пів року стартувало довгоочікуване розміщення. Проте компанія обрала не IPO, а прямий лістинг. Власне, аналогічним чином у 2018 році вчинив і сервіс Spotify. У ході торгів акції Slack підскочили з початкових $26 за акцію до $38,5, а потім і до $41,2. Сукупна капіталізація компанії на момент IPO досягла $23 млрд, але вже на кінець вересня впала до $12,54 млрд.


AB InBev (Budweiser)

Біржа: Гонконзька фондова біржа

Капіталізація: $45 млрд

Вартість акції на момент IPO: $3,45

Наприкінці вересня найбільший виробник пива у світі Anheuser-Busch InBev SA (AB InBev) успішно вивів на IPO свій підрозділ Budweiser Brewing Company. Це розміщення мало статися раніше, але з різних причин, у тому числі і через тривалі протести у Гонконгу, відкладалося.

Разом з тим це IPO, організоване банками J.P.Morgan та Morgan Stanley, стало найбільшим у історії Гонконзької фондової біржі, а також другим у світі після дебюту Uber. Budweiser вдалося залучити $5 млрд зі стартовою ціною у $3,45 за акцію. За підсумками розміщення оцінка компанії склала $45 млрд.

 

TeamViewer

Біржа: Франкфуртська фондова біржа

Капіталізація: €5,25 млрд

Вартість акції на момент IPO: €26,25

Про намір провести одне з найбільших технологічних IPO за останні кілька років німецька компанія TeamViewer оголосила у серпні. Розробник популярного сервісу для віддаленого управління ПК розраховував на оцінку до €4-5 млрд.

А вже наприкінці вересня TeamViewer дебютував на Франкфуртській фондовій біржі з початковою ціною €26,25 за акцію та у підсумку отримав оцінку у €5,25 млрд. За оцінками Ernst&Young, це розміщення стало найбільшим у Європі та п’ятим у світі з початку 2019 року.

Провали, сподівання та анонси

Попривелику кількість успішних IPO, з виходом на біржу щастило не всім. Наприклад, давно анонсоване розміщення мережі коворкінгів WeWork так і не сталося. Компанія планувала провести road show для інвесторів у середині вересня, а за тиждень — лістинг. Але через побоювання інвесторів та, за деякими версіями, їхнє упереджене ставлення до СЕО стартапу Адама Ноймана, IPO відклали начебто до кінця року. На фоні цього рішення оцінка компанії впала майже у 2,5 раза, з $47 млрд до $10-20 млрд, а згодом і Нойман оголосив про відставку.

Китайський інтернет-гігант Alibaba теж планував провести розміщення на Гонконзькій біржі, щоб заучити до $15 млрд. Проте вже вдруге у компанії не склалося. У 2014 році через вимоги регулятора Alibaba довелося виходити на біржу у Нью-Йорку замість Гонконгу. І саме воно стало рекордним ($21,7 млрд). Цього ж разу на відміну від Budweiser Alibaba не наважилася на розміщення через протести у Гонконзі.

З іншого боку, рік ще не закінчився і найближчим часом на ринку планується ще кілька великих та потенційно рекордних IPO. Зокрема, активно до виходу на біржу готується фітнес-стартап Peloton. Також за гроші інвесторів планують позмагатися власник Ironman Wanda Sports Group, китайська мережа магазинів MINISO, “космічне” дітище Річарда Бренсона Virgin Galactic, та виробник засобів для захисту рослин Syngenta, який з 2017 року належить китайській ChemChina. Крім того, вперше за всю історію існування про вихід на біржу заговорили і у сервісі бронювання житла Airbnb. Тому, скоріше за все, сезон великих IPO продовжиться.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram