Новини
23 Липня 2019
842

Зірковий старт: Китайська біржа Star Market розпочала торги

Новий майданчик для високотехнологічних компаній отримав 148 заявок на IPO

Фото: Shi Jing/chinadaily.com.cn

Торгівля акціями на створеній на базі Шанхайської фондової біржі нового майданчика для високотехнологічних компаній Star Market офіційно була запущена в понеділок, 22 липня. До початку торгів на Star Market заявки на розміщення IPO подали 148 компаній. Дозвіл отримали поки лише 25, яким вдалося, за даними Шанхайської фондової біржі, при первинному розміщенні акцій залучити близько 37 млрд юанів (близько $5,4 млрд), повідомляє Financial Times.

Цінні папери виробників чіпів Anji та Montage Technology подорожчали на 520% ​​і 285% відповідно. Акції чотирьох з 25 компаній підскочили на понад 200%, а 16 компаній – на більш ніж 100%. До закриття першого дня торгів акції китайських компаній виросли на 140%.

На новому майданчику встановлено ширший коридор щоденних коливань цін на акції, який становить не 10%, як на фондових біржах в Шанхаї та Шеньчжені, а 20%. Спочатку було вирішено, якщо коливання цін за один день перевищать 30%, тоді торги будуть тимчасово припинені для охолодження ринку. Також, згідно з установленими правилами, брокерські компанії та інвестиційні банки зобов’язані при обробці нових IPO придбати від 2% до 5% акцій компанії. Зроблено це для того, щоб не допустити завищення ними цін на угоди.

Для участі в торгах на новому майданчику потенційні інвестори з приватного сектора повинні володіти фінансовими активами в розмірі не менше 500 тис. юанів (близько $73,5 тис.) на рахунках в акціях класу “А”, а також мати дворічний досвід участі в торгах. Іноземний капітал теж може взяти участь в торгах через різні кваліфіковані програми іноземних інституційних інвесторів у Китаї.

Як відомо, 13 червня було оголошено про запуск Star Market. Головною причиною відкриття біржи стала економічна війна Китаю і США.

З японської криптовалютної біржі BITPoint внаслідок хакерської атаки було викрадено $32 млн (3,5 млрд єн). Платформа тимчасово зупинила всі операції, враховуючи депозити, зняття коштів і транзакції на своєму веб-сайті.

Investory News проаналізували вплив президентської та парламентської кампаній на котировки публічних бізнесів. З початку 2019 року з 17 публічних компаній України 8 опинилися серед аутсайдерів, більша частина – 9 компаній показали позитивний результат за ринковою капіталізацією.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram