Драйв
25 Червня 2020
3 601

Зібрати будинок: Незвичайні житлові приміщення, які можна сконструювати за декілька днів

Традиційне будівництво відходить у минуле. На черзі – Lego, пластикові та 3D-будинки

Наразі все більш популярним стає житло, яке можна побудувати з підручних матеріалів або зібрати, немов конструктор Lego. Такі будинки достатньо зручні – деякі з них за необхідності можна швидко добудувати, у будь-який момент змінити планування, або взагалі демонтувати й перенести в інше місце. На все знадобиться максимум декілька днів. А от ціна питання коливається від декількох тисяч до сотень тисяч доларів, в залежності від побажань замовника.

Сконструювати будинок

Цікаве рішення доступного житла представив американський стартап Module, який займається розробкою модульних будинків загальної площею від 45 кв м із дахом, що знімається – такі конструкції можна збирати, немов конструктор Lego, за день додаючи один додатковий поверх.

Як розповів, співзасновник і CEO Module Брайан Гаудіо, на створення будинків-конструкторів його надихнула Південна Америка, де архітектор працював над документальним фільмом про кризу на місцевому ринку житла, повідомляє Rusbase.

На той час багато сімей не могли отримати іпотеку, тому були змушені купувати надзвичайно маленькі будинки. “Фактично люди могли придбати житло тільки за готівку, тому їм доводилося купувати будинки з однією або двома кімнатами й розширювати їх з часом”, – пояснює Гаудіо.

Враховуючи таку особливість, чилійський архітектор Алехандро Аравія спроєктував “зростаюче” житло з базою, що розширюється. Гаудіо вирішив адаптувати цю ідею до американського ринку й розпочав з Піттсбурга – свого рідного міста.

Фото: modulehousing.com

Саме там, на фабриці, компанія будує будинки (є також проєкти, які не мають функції “зняти дах”), а потім доставляє їх на вантажівках на заздалегідь обрані вільні ділянки. На цьому етапі є важливий момент – за словами представників компанії, найвигідніше одночасно зводити декілька об’єктів по сусідству, бо потрібно додатково оплачувати доставку модулів із заводу, а також експлуатацію крану. “А коли поруч будується декілька будинків, ці витрати можна розподілити на всіх”, – підказує Гаудіо.

До речі, фабричне виробництво дозволяє покращити якість продукції завдяки підвищеній енергоефективності конструкцій. Завдяки чому власники модулів зможуть знизити витрати на електрику, заощадивши на опаленні та охолодженні будинку.

У компанії зазначили, що готові будинки відповідають розробленому Міністерством енергетики стандарту Zero Energy Ready Home: це означає – для їх енергозабезпечення досить поновлюваних джерел енергії.

У середньому ціна будинку розпочинається з майже $200 тисяч і залежить від моделі та комплектації. На думку Брайана Гаудіо, через пандемію COVID-19 потреба у доступному житлі тільки збільшуватиметься, а можливість зекономити стане важливим фактором для споживачів.

Жити в контейнері

Популярними також стають будинки із морських контейнерів. Варіацій може бути безліч: від одного великого приміщення до конструкції “будинок в будинку”, коли менші окремі компоненти виглядають як окремі самостійні будинки.

Переваги таких будинків – ціна (стартує від менш ніж $1 тисячі), економія часу на будівництві та обсягу земельної ділянки, коли контейнери встановлюються одне на одного.

До речі, контейнери використовуються не тільки для будівлі житлових приміщень, а й для бізнесу. Як приклад – кавовий будинок Starbucks.

Такий варіант вельми цікавий, адже не потребує використання приміщень з великим внутрішнім простором. А завдяки альтернативній технології, побудувати будинок можна швидко й дешево, до того ж за необхідності він легко, нескладно й недорого демонтується.

Щоправда, ціна на таке житло може доходити й до декількох десятків тисяч доларів. Наприклад, у Коста-Риці архітектор Бенжамін Гарсія Сакс побудував цікавий будинок з двох 40 футових морських контейнерів. На роботу та оздоблення було витрачено $40 тисяч.

Екобудинки із модулів

Просту дерев’яну модульну систему U-Build, з допомогою якої можна самостійно й без особливих навичок побудувати будинок будь-якої конфігурації, розробила лондонська архітектурна студія Bark. Модульний конструктор екологічний, економічний та може використовуватися не один раз.

Як зазначає FaqInDecor, першим масштабним проєктом з використанням цієї системи став Box House – будинок з двох великих обсягів, облицьований чорними дерев’яними панелями.

Елементи U-Build потрапляють на будівельний майданчик уже готовими до використання. За допомогою простих інструментів, які йдуть у комплекті, можна швидко зібрати нову будівлю. Це відмінно підходить для людей, які не мають достатньо досвіду та навичок у будівництві.

Щоб створити основу будинку, з плоских дерев’яних елементів спочатку збирають порожнисті коробки з дверними та віконними прорізами, а далі з’єднують їх між собою – так виходять споруди різної конфігурації.

При цьому елементи не тільки легко збираються, але й легко демонтуються: їх можна використовувати повторно для будівництва будинку на новій ділянці, можна змінити конфігурацію вже наявної споруди, або розібрати деталі та переробити їх у кінці терміну служби.

До речі, елементи, що виготовляються на заводі потрапляють до покупців уже готовими. А це зводить до мінімуму кількість будівельного сміття. Навіть якщо відходи будуть, їх можна здати на підприємство з переробки.

Надрукувати власний дім

Розв’язати проблему нестачі житла ще два роки тому спробували розробники стартапу ICON спільно з благодійною організацією New Story. І це їм вдалося досить успішно – компанія представила технологію дешевого 3D-друку житлових будинків і першою в США отримала дозвіл на будівництво в Остіні (штат Техас).

Компанія розробила принтер Vulcan з допомогою якого можна зводити фасади. Пристрій друкує стіни розчином бетону, який зберігає форму у міру застигання. Подібна технологія не дозволяє їм руйнуватися. Після зведення фасаду будівельники встановлюють необхідну інфраструктуру, дерев’яний дах і вікна.

Як правило на повне будівництво з обробкою йде від 12 до 24 годин, у залежності від площі будівлі, максимальні показники якої складають близько 75 кв м, а орієнтовна ціна – $4 тисячі.

Загалом така розробка має ряд переваг – відносна дешевизна, час будівництва, а також можливість зводити будинки в умовах з обмеженими ресурсами й суворими кліматичними умовами (стіни будівлі мають повітряний прошарок, що зберігає тепло в холоди).

Будинки з пластику

Побудувати швидко, та ще й з екологічно чистого матеріалу навчилися й у мексиканській компанії EcoDom – з переробленого пластику зводяться невеликі будинки з двома кімнатами, вітальнею, ванною та кухнею. Вартість одного будинку складає близько $300.

Як зазначають засновники проєкту, помешкання виходять не тільки привабливими на вигляд, але й довговічними. Зібраний пластик сортується, й залишаються нешкідливі матеріали. Підходять пластикові пляшки, старі іграшки й так далі. Після цього EcoDom переробляє сміття, перетворюючи його в панелі для будівництва будинків, які також продаються окремо.

Для спорудження одного будинку у стартапу йде близько 80 пластин. А тривалість будівництва становить сім днів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram