Герої
22 Березня 2019
1 785

Життя в стилі Баффета

Investory News зібрали найцікавіші факти з життя одного з найбагатших людей світу, відомого як “Оракул з Омахи”

Фото: Omaha World-Herald

Протягом всього життя Воррену Баффетту, засновнику одного з найбільших інвестиційних фондів у світі Berkshire Hathaway з активами понад $707 млрд, посміхалась Фортуна. Звичайно ж, були й невдачі. Але таких втрат він зазнав напевно вперше за довгі роки. Місяць тому, 21 лютого 2019 року, він втратив понад $4 млрд за день.

Це сталося після того, як виробник харчових продуктів і напоїв Kraft Heinz, акціями якого володіє фонд Berkshire Hathaway, опублікував реліз, в якому повідомлялося про погані фінансові результати. Після публікації фінансової звітності Kraft Heinz з’ясувалося, що і сам Berkshire Hathaway зазнає збитків. Так, у минулому кварталі виручка фонду впала на 52,12%, до $28,2 млрд, а збитки склали $25,4 млрд. За аналогічний проміжок минулого року інвестфонд отримав чистий прибуток у розмірі $32,6 млрд.

Нагадаємо, що фонд Баффета і бразильський фонд прямих інвестицій 3G Capital у 2013 році купили виробника кетчупу H. J. Heinz за $23,3 млрд ($28 млрд з урахуванням боргу). Це стало найбільшою угодою в історії харчової промисловості. Через два роки було оголошено про злиття H. J. Heinz з Kraft Foods. Таким чином, в результаті цієї угоди було створено одну з найбільших у світі продовольчих компаній, в якій у Berkshire зараз майже 27%.

Але, як згодом зізнався Баффет, він переплатив при злитті Kraft Foods і Heinz, тим паче, що про цю угоду він домовлявся особисто. Після низки подій капіталізація компанії впала на 27%.

В результаті злиття H. J. Heinz з Kraft Foods була створена одна з найбільших у світі продовольчих компаній, в якій у Berkshire має 27%. І яка згодом зазнала мільярдних збитків

Сьогодні Воррену Баффетту 88 років, його капітал перевищує $88,3 млрд і він — третя найбагатша людина у світі після Джеффа Безоса і Білла Гейтса. 99% свого статку пан Баффетт заробив після 50 років. І ніякі негаразди не заважають йому жити в своє задоволення і далі вести справи, хоча вже певний час йде мова про передачу управління фондом.

Перші гроші, перші втрати
Опановувати основи фінансового мистецтва Баффетт почав у шість років. Багато в чому йому допомогла здатність множити в розумі багатозначні цифри. Першою прибутковою угодою початківця-підприємця була покупка у магазині його дідуся упаковки Сoca-Сola за 25 центів. Згодом хлопець продав пляшки в роздріб за 5 центів. Загальна виручка склала 30 центів, а чистий прибуток Баффета – 5 центів.

У 11 років Воррен вперше спробував себе на біржі. Разом зі своєю сестрою Доріс він купив три привілейовані акції Cities Service по $38,25 за штуку. Спочатку їх ціна опустилася до $27, потім піднялася до $40 і Баффетт продав їх, щоб отримати прибуток в $5 (за вирахуванням комісії). Через кілька днів ціна акції піднялася до $202 доларів. Цей перший досвід навчив ще зовсім юного підприємця тому, що в інвестиціях головне терпіння і на все життя він залишився прихильником довгострокових вкладень. До речі, у шкільному альбомі Воррена було написано: “майбутній біржовий брокер”.

Свої перші великі гроші Баффетт заробив на доставці газет у своєму рідному місті Омаха

Свої перші великі гроші Баффетт заробив у 13 років, коли розвозив газети у своєму місті. За рік він заробив $1,5 тис. До речі, газета, яку він доставляв у кожне подвір’я, називалась Washington Post, інвестором якої став згодом.

Початковий капітал в $10 тис. Воррен Баффетт заробив, здійснивши вдалу ділову угоду — встановивши автомати для пінболу в перукарнях.


•••

В 15 років Воррен вирішив поступати до Гарварду, але цьому не судилося із-за юного віку майбутнього мільярдера

•••


А першою значною втратою 21-річного Баффета була інвестиція в бензоколонку мережі Sinclair, яку він придбав разом зі своїм другом. Навпроти був доволі сильний конкурент — заправка Texaco, яка виявилася популярнішою. Тоді майбутній мільярдер втратив $2 тис. із $9,6 тис. своїх заощаджень.

Великий бізнес
Два правила інвестицій Воррена Баффета він почерпнув у професора Колумбійського університету Бенджаміна Грема. Правило №1 – ніколи не втрачай гроші. Правило №2 – ніколи не забувай правило №1.

Баффетт ніколи не цікавився спекулятивними операціями. Він купував тільки ті компанії, які будуть продовжувати приносити прибуток ще десятки років. Як говорив сам мільярдер, “кращий термін для продажу акцій моїх компаній, це ніколи”.

Воррен Баффет (посередині) у 1966 році. Рік до того він придбав компанію з виготовлення текстилю, яка називалась Berkshire Hathaway. Фото: Omaha World-Herald

Berkshire Hathaway Баффет придбав ще у далекому 1965 році. Спочатку це була компанія з виготовлення текстилю. Згодом він перетворив її в найбільший інвестиційний фонд у світі.


•••

Акції Баффета приносять йому $6,7 тис. дивідендів за хвилину

•••


Сьогодні компанія є інвестором в таких відомих компаній як: Goldman Sachs, JPMorgan, Procter&Gamble, American Express, General Electric, Washington Post, Coca-Cola, McDonald’s, Walt Disney, Sanofi, Visa, Wal-Mart Stores, Apple та багато інших. На кінець 2018-го портфель акція, що належить Berkshire Hathaway, оцінювався в $172,8 млрд.
Акції Баффета приносять йому $6,7 тис. дивідендів за хвилину.

Стиль життя
Один з найбагатших інвесторів у світі веде досить скромний спосіб життя. Він досі живе в будинку, який придбав у 1958 році за $31,5 тис. (зараз він коштує близько $700 тис.) у центральному районі Омахи. Проте у нього є інша домівка у Каліфорнії, яку оцінюють в близько $8 млн.

Баффетт досі живе в будинку в центральному районі Омахи, який придбав у 1958 році за $31,5 тис.

З усіх марок авто багатій віддає перевагу Cadillac. Нині у нього Cadillac XTS, яку він придбав 5 років тому за $44, 6 тис.

Телефон у Баффета теж простий — не дорогий смартфон, а звичайна “жабка”. Костюми мільярдер замовляє не у відомих дизайнерів, а віддає перевагу китайській марці Madame Li.

Напевно, єдина розкіш, яку собі дозволяє мільярдер — це власний літак, який потрібен йому для переміщення в різні куточки світу.

Харчові переваги
Любов з McDonald’s у Баффетта давно. Вони настільки пов’язані, що мільярдер придбав частку в цій мережі ресторанів швидкого харчування. Подейкують, що він щоранку снідає в McDonald’s і любить туди запрошувати своїх друзів. Як, от наприклад, Білла Гейтса.

Баффетт щоранку снідає в McDonald’s і любить туди запрошувати своїх друзів

Полюбляє мільярдер і Coca-Cola. Він випиває до 5 банок напою в день: три звичайної Coca-Cola протягом робочого дня і ще дві банки напою з вишневим смаком ввечері вдома. До речі, акціями Coca-Cola його компанія також володіє.

Хоббі
Найбільше захоплення Баффетта — книги та карти. І якщо читанню він віддає 80% вільного часу, то за грою в бридж проводить по 12 годин на тиждень. Також любить пограти в гольф, бейсбол. Якось сказав: “Я можу вступити в будь-який клуб, який тільки побажаю, але мені важливіше люди, з якими я граю, ніж якесь неймовірне поле”.

За грою в бридж Баффетт проводить по 12 годин на тиждень

А ще він полюбляє грати на досить незвичайному інструменті укулеле.

Благодійність
Баффет  відомий меценат і благодійник. Починаючи з 2000 року, він віддав на благодійність понад $46 млрд. У червні 2006 мільярдер зобов’язався віддати фондові Біла та Мелінди Гейтс 10 млн акцій класу Б компанії Berkshire Hathaway. Цей внесок оцінювався близько $31 млрд. Щорічно фонд отримує 5% внеску.

Окрім того, у 2010 році спільно з родиною Гейтс Баффет заснував благодійну ініціативу “Клятва дарування”, в рамках якої найбагатшим людям планети пропонується заповідати більшу частину свого станку благодійним фондам. У 2018 році він пожертвував Фонду Білла і Мелінди Гейтс $2,6 млрд доларів у вигляді акцій Berkshire Hathaway.

У 2018 році він пожертвував Фонду Білла і Мелінди Гейтс $2,6 млрд доларів у вигляді акцій Berkshire Hathaway. Фото: Spencer Platt, Getty Images

Раз на рік Баффет влаштовує аукціон на сніданок з собою. Зібрані кошти відправляються на благодійні цілі. Переможець 2016 року заплатив $3,4 млн, а переможець 2017-го – $2,68 млн. За 2017 років ця ініціатива принесла понад $26 млн.

Своїм дітям Баффетт планує залишити “всього” по $2 млрд. Вся інша частина статку піде на благодійність.

“Я прожив дуже щасливе життя, і, якби у мене було шість або вісім будинків, воно було б гірше, а не краще. У мене є все необхідне, а в більшій я не потребую, та й після певного моменту це перестає мати значення”, – резюмує “Оракул із Омахи”, Воррен Баффет.

 

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram