Бiзнес
10 Лютого 2020
1 642

Життя без реклами: Історія створення та розвитку WhatsApp

На чому насправді заробляє один із найвідоміших месенджерів світу

WhatsApp є кросплатформенним месенджером, написаним мовою програмування Erlang. Він є надійною та доступною альтернативою СМС та ММС повідомленням, адже за кожне таке повідомлення мобільні оператори стягують плату.

В даний час WhatsApp є безкоштовним. До поглинання з боку Facebook користуватися мессенджером без оплати можна було лише протягом першого року, потім з користувача стягували 99 центів на рік.

Передумови виникнення

Засновником WhatsApp вважається Ян Кум, що виріс у Фастові Київської області. Був єдиною дитиною в єврейській родині. Пізніше родина емігрувала в США.

У 18 років майбутній підприємець захопився програмуванням: почав самостійно вивчати його основи за книжками. Згодом він приєднався до відомого хакерського угруповання w00w00.

Кум навчався в університеті Сан-Хосе та паралельно працював у відділі інформаційної безпеки компанії Ernst&Young.

У 1997 році він познайомився із своїм майбутнім бізнес-партнером, другим засновником WhatsApp Брайаном Ектоном, який на той момент працював у Yahoo.

Через півроку Ян Кум і сам влаштувався в Yahoo на позицію мережевого інженера та незабаром після цього кинув університет.

У жовтні 2007-го Кум ​​та Ектон звільнилися з корпорації та вирушили в подорож по Південній Америці.

Потім обидва намагалися влаштуватися на роботу в Facebook, але не судилося.

На фото: Ян Кум

Зародження та втілення ідеї

Ідея створення додатку з’явилася у січні 2009 року, коли Кум купив iPhone. Після того, як він неодноразово пропускав телефонні дзвінки, оскільки в спортзалі, де він займався, телефонами користуватися не дозволялося, йому прийшла в голову ідея мобільної адресної книги. Вона мала б показувала статус всім контактам. І друзі знали б – доступні ви, або в спортзалі, чи на нараді, або у вас розряджається телефон і так далі.

Тоді ж Брайан Ектон зібрав $250 тисяч в якості стартового капіталу для WhatsApp. І таким чином він став співзасновником проекту, а також отримав істотну частку в компанії.

Саме Кум придумав назву компанії “WhatsApp” – у ній обігрується сленговий англійський вираз “What’s up?” (Як справи?). Компанія була зареєстрована 24 лютого 2009 року в Каліфорнії.

Брайан Ектон зіграв істотну роль у розвитку пректу, не дозволивши йому завершитися на старті.

Річ у тім, що WhatsApp в теорії здавався перспективним, однак в реальності справи йшли геть погано. У якийсь момент Ян Кум подумував про те, щоб все кинути та почати шукати роботу. Однак Ектон переконав його дати проекту ще кілька місяців.

І виявився абсолютно правим. Незабаром Apple впровадила систему push-повідомлень, які Кум відразу втілив у додатку. Тепер, коли користувач змінював свій статус у WhatsApp, його контакти відразу ж отримували відповідне повідомлення. У якийсь момент WhatsApp перетворився на засіб спілкування – месенджер, що припав до душі користувачам. Аудиторія додатку швидко подолала позначку у 250 тис. користувачів.

Перші інвестиції та викуп компанії

На початковому етапі розвитку Кум та Ектон уникали сторонніх інвесторів. Вони побоювалися, що ті можуть зажадати монетизації проекту за допомогою продажу реклами.

У квітні 2011 року WhatsApp Inc. прийняла $8 млн від венчурного фонду Sequoia Capital, але з умовою: ніякої реклами в додатку.

У 2013 році, коли месенджер вже зібрав значну аудиторію, Sequoia Capital виділила ще $50 млн.

За рік сталася визначна подія, яка зробила власників додатку мільярдерами. Facebook купив What’s App Inc. за $19 млрд.

Приєднання до Facebook

У 2012 році, коли Facebook купив Instagram за $1 млрд, майданчик для обміну фотографіями мав 30 млн користувачів. За три наступні місяці аудиторія Instagram збільшилася до 80 млн осіб.

Угода Facebook та WhatsApp дозволила месенджеру отримувати по 25 млн нових користувачів в місяць.

Купівля WhatsApp імперією Марка Цукерберга спровокувала появу чуток про те, що додаток почне шпигувати за користувачами, збираючи їхні особисті дані. Однак Ян Кум категорично відкинув ці підозри, заявивши, що “повага до приватного життя закодована в ДНК WhatsApp”, і людям нема про що турбуватися.

Щодо того, як заробляє компанія, то першим продуктом, який приносить їй дохід, став Whatsapp Business API. Він дозволяє компаніям інтегрувати API-інтерфейси WhatsApp для бізнесу зі своїми системами, щоб зв’язуватися з клієнтами за допомогою повідомлень і автоматично обробляти їх запити.

Щоб запобігти рекламному спаму, компанія обмежила можливість відправки повідомлень. Підприємства можуть відправляти повідомлення тільки тим людям, які першими зв’язалися з ними, але API також допоможе їм програмно відправляти своїм клієнтам підтвердження доставки, нагадування про зустрічі або квитки на заходи. WhatsApp вже успішно працює з такими клієнтами, як Booking.com, Wish та ін.

WhatsApp розробив дійсно стратегічний план отримання доходу для цього продукту. Він стягує плату за повільні відповіді.

Це означає, що підприємства зможуть безкоштовно відповідати на повідомлення користувачів протягом 24 годин, але за кожне повідомлення, відправлене після 24 годин, доведеться платити. Плата фіксована, але різна для різних країн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram