Новини
11 Травня 2022
580

Житниця під час війни: Світ потребує українське зерно

США та Європа шукають спосіб допомогти Україні вивести зерно на світовий ринок

Під час виступу у Білому домі, присвяченому діям американського уряду щодо боротьби з інфляцією президент США Джо Байден заявив, що пандемія та війна путіна проти України є головними причинами зростання цін на пальне та продовольство у світі, повідомляє Укрінформ.

“Перша причина інфляції — це, звісно, пандемія… Ще одна причина — це війна путіна в Україні. Ми бачили в березні, що 60% від усієї інфляції за місяць була пов’язана з підвищенням цін на бензозаправках”, — заявив голова Білого дому.

Байден підкреслив, що війна рф спричинила зростання цін на продовольство, “оскільки Україна і росія є одними з найбільших житниць у світі, які забезпечують постачання пшениці й кукурудзи, що наразі повністю зупинилися”.

Україна має 20 млн тонн зерна на складах та у сховищах й намагається знайти шляхи, як вивести його на світовий ринок, що знизило б глобальні ціни на продовольство. За звичайних обставин експорт цього зерна вже давно б розпочався, але цьому заважає агресія рф, наголосив президент США.

“Тож ми працюємо з нашими європейськими партнерами, щоб вивести це продовольство на світовий ринок, і це могло б допомогти знизити ціни. Але це важко через вторгнення путіна та росії в Україну”, — підкреслив Байден.

Він зауважив, що наслідки пандемії та війна путіна впливають не лише на американський ринок, а мають глобальні масштаби. Саме тому спостерігається історична інфляція в країнах всього світу.

Згідно з даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FАО), станом на початок травня близько 25 млн тонн зерна застрягли в Україні, оскільки його неможливо вивезти через блокування росією морських портів і проблеми з інфраструктурою.

Як писали раніше Investory News, росія у великих масштабах вивозить викрадене продовольство з тимчасово окупованих територій України та намагається реалізувати його.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram