Новини
16 Листопада 2021
524

Житло під 5% річних: Підписано договір про запуск програми лізингу житла для медиків

Мінфін буде ініціювати підписання таких угод і для військових, поліцейських та вчителів

ПрАТ “Укрфінжитло” та Міністерство охорони здоров’я підписали договір для реалізації механізму забезпечення українських медиків житлом на умовах фінансового лізингу.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів, у приміщенні якого і відбулося підписання документу.

За словами міністра фінансів Сергія Марченка, документ дозволяє працівникам медичної сфери, які отримують зарплату з бюджету, придбати житло в лізинг під 5% річних.

“Мінфін буде ініціювати підписання таких угод з усіма відомствами, щоб всі працівники бюджетної сфери — медики, військові, поліція, вчителі, які отримують зарплату нижче ринкової, мали можливість придбати житло на пільгових умовах. У короткостроковому періоді заплановано придбати 12 тис. квартир для подальшої передачі їх у фінансовий лізинг”, — зазначив він.

У Мінфіні нагадали, що програма передбачає придбання житла на умовах фінансового лізингу за відсотковою ставкою у 5% річних строком до 20 років. Авансовий внесок за лізинговою угодою становить 0%.

Зазначається, що ставка є фіксованою на весь період дії договору та не залежить від жодних зовнішніх обставин.

Придбати житло у межах програми можуть громадяни України, які отримують заробітну плату коштом державного бюджету або місцевих бюджетів, а також особи, відомості про яких внесені до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб. Однією з умов є робота на поточному місці не менше шести місяців.

Додаткові умови:

• обмеження щодо максимального середньомісячного доходу сім’ї в залежності від середньомісячної заробітної плати в регіоні.

• у членів сім’ї заявника немає у власності нерухомості (крім розташованої на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей) або сім’я потребує покращення житлових умов (площа нерухомості у власності менша ніж 20 м² на одного члена сім’ї).

Важливо зазначити, що сім’я в межах програми — це чоловік, дружина, їх неповнолітні діти.

У межах програми родина отримує житло віком до 20 років (або капітальний ремонт був проведений не пізніше 10 років до моменту угоди). Нормативна площа житла становить до 21 м² на одного члена сім’ї, для сім’ї з однієї або двох осіб — це 52,5 м².

При цьому нормативна вартість 1 м² квартири, яку можна придбати, залежить від вартості спорудження житла, що визначається Мінрегіоном, помноженої на підвищуючий коефіцієнт у залежності від населеного пункту (до прикладу, сьогодні для Києва та прилеглих населених пунктів (до 30 км від границі міста) вона становить майже 30 тис. грн).

Нагадаємо, згідно з погонозом голови Асоціації спеціалістів з нерухомості (ріелторів) України (АСНУ) Юрій Піта у коментарі сайту UBR, посилення карантину в Україні ще більше знизить попит на первинному ринку житла у найбільших містах країни. У листопаді зниження попиту може становити близько 20%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram