Бiзнес
28 Серпня 2020
2 067

Жити зі смаком: Люксові бренди всупереч пандемії й надалі користуються попитом

Інтерес до яхт, автівок преміального класу та бізнес-джетів не вщухає – прибутки у більшості активно зростають

За підсумками першої половини 2020 року вперше в історії лідером за прибутковістю в європейському автопромі став Porsche – підрозділ групи Volkswagen, повідомляють Ведомости.

Заявлений операційний прибуток складав €1,23 млрд, при цьому Porsche показала операційну рентабельність у 10%. Для порівняння: Mercedes у першому півріччі зазнав операційних збитків на €620 млн, Audi – на €640 млн, BMW – на €1,33 млрд, а Volkswagen (легкові автомобілі) – на €2,1 млрд.

За словами генерального директора Porsche Олівера Блума, досягти таких результатів компанії допоміг “системний підхід” до боротьби з кризою. “Наприклад, ретельне скорочення витрат”, – розповів він.

Рентабельність підтримав і старт продажів Taycan – першої електричної моделі Porsche, що стався на самому початку локдауна. Але на думку аналітика автомобільного сектора компанії NordLB Франка Швопа, заможні покупці Porsche менше схильні до впливу криз, ніж покупці інших марок.

“А такі преміальні бренди, як Audi, BMW і Mercedes, все більше йдуть у масовий сектор і тому опинилися в мінусі через пандемію”, – зазначає він.

Загалом за результатами першої половини 2020 року ще два європейських автовиробника показали позитивний результат. Один з них працює на мас-маркет: французька група PSA оголосила про операційний прибуток у €517 млн​. А італійська Ferrari показала операційний прибуток в €243 млн (операційна рентабельність – 16,2%).

При цьому операційна рентабельність безпосередньо автомобільного бізнесу склала 3,7%.

Корабельний бум

Схожу картину можна спостерігати й у секторі яхт. Так, американські брокери та продавці зазначають небувале зростання попиту на водний транспорт, що розпочався у травні.

“Якщо приплити на острів, то здається, що ніякого коронавірусу й не було, – розповідає виданню власниця 38-футової яхти. – А човен сама по собі як острів. Всі життєві негаразди залишаються за бортом”.

Northrop & Johnson, одне з найбільших яхтових агентств у світі, не розкриває обсяг своїх продажів, але, за словами президента та виконавчого директора компанії Даніеля Зіріака, у липні він зріс удвічі, у порівнянні з липнем 2019 року.

Зростає попит на бізнес-джети

Прагнення заможних людей до безпечних подорожей спонукає до збільшення попиту й на бізнес-джети. Так, канадський виробник Bombardier  на початку серпня завив, що очікує подвоєння постачань своєї флагманської моделі Global 7500 у другому півріччі та виходу на прибутковість за результатами року.

“Вони (пасажири, – Ред.) не обов’язково купуватимуть особисто літаки, але продовжуватимуть літати, користуючись послугами операторів бізнес-авіації, що в кінцевому підсумку призводить до зростання замовлень наших літаків”, – заявив агентству Reuters генеральний директор Bombardier Ерік Мартел.

Загалом у II кварталі 2020 року постачання літаків компанії знизилися на 43%, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року до 20 одиниць.

Любов до розкішного

В інтерв’ю Los Angeles Times співзасновник і президент ювелірного бренду Roberto Coin Пітер Вебстер заявив, що особи, які з певних причин не можуть подорожувати, позбавляються від фрустрації й реалізують тягу до різноманітності, купуючи дорогі прикраси.

За його словами, у мережі ювелірних магазинів зростає попит на прикраси вартістю від $50 тисяч до $100 тисяч. “Красиві блискучі предмети розсіюють морок подій і повертають відчуття нормальності у життя”, – наголошує дизайнер ювелірних виробів з Лос-Анджелеса Лорі Родкіна.

Найцікавіше, що на відміну від прикрас одяг преміальних марок не має попиту під час пандемії. Так, обсяг продажів Capri Holdings, якій належать Versace, Michael Kors і Jimmy Choo, у II кварталі 2020 року знизився на 33,4% до $451 млн, а Ralph Lauren – на 34% до $487,5 млн. Навіщо купувати одяг, коли його нікуди носити?

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram