Драйв
6 Березня 2020
2 362

Жіночий час: Найгучніші досягнення жінок за останній рік

Перемоги у бізнесі, політиці, науці та інноваціях

За даними регулярного звіту Всесвітнього економічного форуму, людству доведеться ще довго чекати гендерної рівності — майже 100 років. Загалом, на першому місці рейтингу країн, що досягли найкращих результатів у цьому питанні, вже понад десятиліття знаходиться Іспанія. Україна ж наразі у цьому списку 59-та. За рік наша країна піднялася на 6 позицій, демонструючи найбільший прогрес в освіті, а найгірший — в політичному представництві.

Проте, за минулий рік у бізнесі, інвестиційному світі та інших галузях сталося чимало “жіночих” проривів та знакових досягнень. Ось лише найяскравіші з них.

Кар’єра та політика

У січні поточного року парламент Греції обрав нового президента. Вперше за історію країни цю посаду обійме жінка – 63-річна Катерина Сакелларопулу. Офіційно її каденція розпочнеться 13 березня. Раніше пані Сакелларопулу була суддею Верховного суду та, знову ж таки, першою жінкою, яка очолювала цю організацію.

Вперше за історію Греції посаду президента країни обійме жінка – 63-річна Катерина Сакелларопулу

У червні 2019 року першу жінку-президента отримала й Словаччина. Перемогу у другому турі президентських виборів, що пройшов у березні, та 58% голосів отримала 45-річна адвокат та правозахисниця Зузана Чапутова. Вона стала п’ятим президентом країни з моменту отримання незалежності.

У грудні минулого року голова українського уряду Олексій Гончарук втратив звання наймолодшого прем’єр-міністра. А все через те, що новий прем’єр з’явився у Фінляндії. Уряд цієї країни очолила 34-річна Санна Марін, що стала ще й наймолодшою жінкою на цій посаді. Раніше вона була міністром транспорту Фінляндії та очолювала адміністрацію міста Тампере, одного з найбільших міських центрів країни.

Жіночий рекорд встановив і новообраний український парламент. Так, за результатами виборів у Верховну Раду дев’ятого скликання обрали 87 жінок-депутаток, більше ніж будь-коли у сучасній українській історії. Для порівняння, у парламенті попереднього, восьмого, скликання було лише 56 жінок.

У липні минулого року перша жінка стала головою Єврокомісії. Європейський парламент призначив на цей пост 60-річну Урсулу фон дер Ляєн, яка з 2005 року обіймала ключові посади у німецьких міністерствах. До цього нова голова Єврокомісії була міністром у справах сім’ї, головою міністерства охорони здоров’я, а також міністром оборони Німеччини.

Одну з найвпливовіших міжнародних організацій МВФ з вересня 2019 року в черговий раз очолює жінка. Крістін Лагард на цьому посту змінила Кристаліна Георгієва.

Низка кар’єрних призначень відбулося й у вітчизняному бізнес-середовищі. Зокрема, McDonald’s в Україні очолила жінка — минулого березня новим генеральним директором українського підрозділу компанії стала Юлія Бадрітдінова. Зазначимо, що McDonald’s працює на українському ринку з 1997 року, при цьому жінка на посаді генерального директора вже працювала. На початку 2000-х генеральним директором МакДональдс Юкрейн Лтд. була Карен Бішоп.

Бізнес, інвестиції та багатство

Протягом року відразу кілька жіночих рекордів зафіксували у рейтингах Forbes. Наприклад, у 2019-му американські жінки-мільярдери стали багатшими ніж будь-коли раніше. За підрахунками видання, до рейтингу 400 найзаможніших американців увійшло 56 жінок з сумарним статком у $429,7 млрд. Роком раніше список налічував 55 жінок, які мали значно менший сумарний дохід — $330 млрд. Втім, варто зазначити, що більшість американок у списку отримали свої статки після смерті чоловіка або через розлучення, як, наприклад, і екс-дружина засновника Amazon Маккензі Безос, яка стала дебютанткою рейтингу.

Кеті Сюй, засновник і партнер фірми Capital Today, займає найвищу позицію в рейтингу Forbes серед жінок і шосте місце в загальному списку

А от у глобальному “списку Мідаса” — рейтингу найуспішніших венчурних капіталістів світу у 2019 році було вже 12 жінок. Це стало абсолютним рекордом за всю 18-річну історію проєкту. Найкращих результатів досягла засновниця та партнер компанії Capital Today Кеті Сюй. Вона вперше потрапила до рейтингу, відразу отримавши шосте місце у загальному заліку та перше місце серед жінок.

У трійку лідерів рейтингу найкращих венчурних капіталістів Європи потрапила Соналі Райкер. Партнерка компанії Accel опинилася на другому місці в першу чергу завдяки успішним інвестиціям у сервіс Spotify.

Список найзаможніших музикантів вдруге за останніх п’ять років також очолила жінка. Американська співачка Тейлор Свіфт обійшла конкурента Каньє Уеста, заробивши $185 млн на рекламних контрактах, гастрольному турі та вдалій угоді з лейблом звукозапису.

Щодо спорту, то до торішнього рейтингу найбагатших спортсменок світу потрапила українка. Тенісистка Еліна Світоліна стала 9-ю у ТОП-15, заробивши $4,6 млн на призових виплатах та рекламних контрактах. Перше місце рейтингу належить американці Серені Вільямс ($29,2 млн), друге — японці Наомі Осака ($24,3 млн), третє — гречанці Анжелік Кербер ($11,8 млн).

Наука та інновації

Одним із найголосніших наукових проривів 2019 року стало зображення чорної діри, зроблене завдяки 29-річній аспірантці Массачусетського технологічного інституту Кетрін Боуман. Вона керувала командою, що розробила алгоритм, який і допоміг зробити історичний знімок. Згодом саме за цю візуалізацію дослідники проєкту Event Horizon отримали престижну наукову премію Breakthrough Prize, яку називають “Оскаром наукового світу”. В цілому над проєктом працювала величезна команда з 347 вчених, у тому числі й Кетрін Боуман.

Кеті Бауман розробила алгоритм, що зробив можливим першу візуалізацію чорної діри

Нобелівську премію минулого року отримали відразу дві жінки. Польська письменниця Ольга Токарчук здобула Нобелівську премію з літератури 2018 року. Проте через скандал навколо звинувачень у сексуальних домаганнях фотографа Жана-Клода Арно того року літературну нагороду вирішили не вручати. А от “нобелівку” з економічних наук у 2019 році розділили між собою американці Майкл Кремер, Абхиджит Банержи та француженка Естер Дюфло. Нагороду вчені отримали за експериментальний підхід до боротьби з бідністю.

Що стосується світу технологічних інновацій, то протягом минулого року компанія CB Insights зафіксувала цікаву тенденцію зі зростання кількості єдинорогів із фаундерами-жінками. На момент створення дослідження із 445 стартапів з мільярдною капіталізацією 21 був заснований жінками. Втім, за даними Crunchbase лише 4% компаній, що стали єдинорогами у 2019-му, мали жінок-фаундерів.


•••

Автори дослідження Kauffman Fellows Research Centre підрахували, що наявність жінок у складі засновників стартапу суттєво підвищує його шанси на отримання інвестицій

•••


З іншого боку, автори дослідження Kauffman Fellows Research Centre підрахували, що наявність жінок у складі засновників стартапу суттєво підвищує його шанси на отримання інвестицій. Так, компанії, що мали хоча б одну жінку-співзасновника зібрали на 21% більше грошей на відміну від стартапів із суто чоловічими командами. Щоправда, варто зазначити, що шанси підвищуються тільки на пізніх стадіях збору коштів. У ранніх раундах шанси стартапів приблизно рівні незалежно від гендерного складу команди засновників. А от на третьому-четвертому раунді компанії, що мають принаймні одну жінку-засновника отримують в середньому $23 млн венчурних інвестицій, а “чоловічі” команди — лише $18 млн.

І наостанок. Інвестиційний банк Goldman Sachs теж пішов “жіночим шляхом”. Нещодавно компанія оголосила, що з липня цього року не буде виводити на IPO компанії, що не мають у раді директорів принаймні однієї жінки, людини не з білою шкірою або представника сексуальних меншин. З 2021 року ця “квота” збільшиться до двох представників тієї чи іншої категорії.

Один з найуспішніших інвестиційних банків світу пояснив таке рішення тим, що останнім часом на американському на європейському ринках на IPO вийшло 60 компаній, з виключно білими чоловіками у радах директорів. Водночас за даними дослідження компанії InterSearch, наразі 27% компаній взагалі не мають жінок у раді директорів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram