Бiзнес
5 Лютого 2020
1 939

Жертва Стіва Джобса: Історія злету та падіння BlackBerry

Компанія, що не здавалася, але все ж програла битву зі смартфонами

На початку лютого 2020 року стало відомо, що легендарні телефони BlackBerry, які ще на початку 21-го століття впевнено завойовували ринок, більше випускатися не будуть. Так, компанія, яка придумала цей гаджет, все ще непогано себе почуває і має оптимістичні плани на майбутнє. Проте, схоже, що її головний продукт остаточно програв у змаганні з iPhone та Android-смартфонами.

Згадуємо, що зробило BlackBerry символом успішного бізнесмена і що змусило втратити позиції.

Що було до Apple…

Історія BlackBerry як виробника електроніки розпочалася з пейджерів. А якщо казати точніше, з незакінченої вищої освіти та потягу до підприємництва.

Майбутній засновник компанії Міхаліс Лазарідіс народився у Туреччині у родині етнічних греків. Через п’ять років сім’я емігрувала до Канади та осіла у провінції Онтаріо. Міхаліс проявляв неабиякий інтерес до техніки та конструювання, а з часом обрав собі нове ім’я – Майк.

Засновник BlackBerry Міхаліс Лазарідіс

У 1979 році Лазарідіс став студентом Університету Ватерлоо та підробляв ремонтом техніки, щоб платити за навчання. Справа пішла настільки успішно, що Майк виграв конкурс на контракт з General Motors, розробив для них світлодіодну заводську систему сповіщення, заробив $600 тис. та кинув університет за місяць до випуску, щоб стати бізнесменом.

Ще під час навчання Майк Лазарідіс разом із друзями, Дугласом Фреджином та Майком Бернстайном заснували компанію з офісом в одному із торгових центрів Ватерлоо. Для цього знадобилися заощадження самого засновника, його родини та друзів, а також державний грант. Так у 1984 році з’явилася Research In Motion або ж коротко RIM, що почала розробляти пристрої для бездротової передачі даних.

Спочатку RIM зосередилася на бездротових технологіях та співпраці з Ericsson та RAM Mobile Data. Зокрема, у 1988 році канадська компанія звернула увагу на мережеву технологію Mobitex, яку Ericsson та Televerket Radio розробили у Швеції.

Але потрібно було показати, що у такого способу передачі даних є майбутнє. Тому у 1996 році канадський стартап презентував свій перший пейджер Inter@ctive Pager 900. Особливого комерційного успіху новинка не мала, не в останню чергу через чималі габарити. Втім, за два роки RIM випустила більш компактний гаджет Inter@ctive Pager 950. Його головною фішкою стала QWERTY-клавіатура, на якій можна було друкувати та надсилати повідомлення. Власне, завдяки її подібності до ягоди ожини лінійка, а потім і компанія, отримала назву BlackBerry.

Перший пейджер Inter@ctive Pager 950 з QWERTY-клавіатурою

Варто зазначити, що для просування своїх перших гаджетів компанія застосовувала доволі відомий на сьогодні маркетинговий прийом. Безкоштовні екземпляри пристроїв роздавали, як би сьогодні сказали, лідерам думок, знаменитостям та ентузіастам з Америки та Канади, які згодом стали амбасадорами бренду. Таким чином гаджети RIM поступово набували популярності, а зрештою потрапили на Уолл Стріт та почали завойовувати прихильність бізнесменів.

У 1999 році RIM презентувала свій перший смартфон – модель BlackBerry 5810 з QWERTY-клавіатурою та доволі великим для того часу екраном, але без мікрофона та динаміка. Щоб комусь подзвонити, до цього телефона потрібно було приєднувати гарнітуру. У наступних моделях цей недолік виправили. Тоді ж компанія запустила сервіс електронної пошти на базі мереж Mobitex.

В тому ж році компанія вийшла на біржу NASDAQ, де отримала $255 млн, і продовжила вдосконалювати свої розробки. З того часу за BlackBerry закріпився імідж виробника статусних пристроїв для бізнесу. Основними конкурентними перевагами їхніх смартфонів були надійність та зручність у роботі з текстами. Завдяки цьому RIM ледве встигала задовольняти попит.

Ще один плюс до карми пристрої BlackBerry отримали під час терактів 11 вересня, коли в районі зруйнованих веж-близнюків відмовили мобільні мережі. Гаджети від RIM працювали у мережі Mobitex, тому саме їх використовували під час рятувальної операції та ліквідації наслідків катастрофи. Згодом виробник отримав велике замовлення від уряду США, що фактично означало неабияке визнання.

У 2004 році компанія продала перший мільйон гаджетів, а менш ніж за рік подвоїла це досягнення.

Перший смартфон BlackBerry 5810

… і після

У 2007 році Стів Джобс презентував перший iPhone. Виробник BlackBerry на той час мав аудиторію у 90 млн користувачів, продажі у понад 100 країнах та оцінку у $42 млрд. Якщо поява потенційного конкурента й стурбувала RIM, то не надто сильно. Компанія все ще була на піку.

У вересні 2008 року на ринку з’явилася перша версія операційної системи Android. Наприкінці того ж року вийшла модель BlackBerry Storm 9500 з сенсорним дисплеєм, але без фірмової клавіатури. Новинку навіть охрестили “вбивцею iPhone”, проте, як і з першою версією пейджера дива не сталося, а продажі новинки провалилися.

Модель BlackBerry Storm 9500 з сенсорним дисплеєм, яку охрестили “вбивцею iPhone”

Попри це, позиції RIM були все ще дуже високими. Станом на 2009 рік у світі було продано понад 50 млн смартфонів BlackBerry, а журнал Fortune назвав виробника найбільш швидкозростаючою компанією. За рік, у 2010-му продажі “ожинових” гаджетів зросли до 100 млн, навіть попри комерційний провал ще однієї моделі – BlackBerry Torch.

В основному канадському виробнику вдавалося витримувати конкуренцію за рахунок попередніх здобутків: іміджу, надійності та зручності сервісів. Але у RIM почали розуміти, що цього недостатньо. Компанія зробила ставку на нові технології, поглинула кілька IT-компаній та їх розробок, завдяки чому створили нову операційну систему – Tablet OS.

У 2012 році, після невдалого виводу на ринок планшета BlackBerry PlayBook та різкого скорочення продажів на основних ринках, Майк Лазарідіс відійшов від активного управління компанією, а згодом і взагалі покинув її. Новим виконавчим директором став Торстен Хейнс, який раніше керував мобільним підрозділом Siemens. Зайнявши посаду, він натякнув, що, можливо, RIM збираються продати, хоча далі натяків справа не пішла.

У 2013 році RIM нарешті офіційно змінив назву на BlackBerry, з якою його, власне, й асоціювали користувачі. Того ж року під цим брендом вийшли дві новинки: BlackBerry Q10 та Z10. Останню знову ж таки, презентували як чергового “вбивцю iPhone”.

Але “вбивства” так і не відбулося. Всередині компанії вирували конфлікти, фінансові показники падали, а згодом виробникові довелося скоротити понад 40% працівників та оголосити про зміну стратегії. А потенційні покупці відмовлялися від пропозиції придбати виробника. Виконавчий директор знову змінився – на зміну Торстену Хейнсу прийшов Джон Чен.

У 2014 році BlackBerry вдалося дещо відкоректувати фінансове становище та вийти на прибуток після тривалого періоду збитків. Джон Чен заявив про стабілізацію компанії. Але продажі гаджетів продовжували падати. Навіть попри на анонс нової моделі, що всупереч традиції мала працювати на платформі Android.


•••

З 2009 по 2016 рік частка глобального ринку BlackBerry скоротилася з 20% до 0,1%

•••


У грудні 2016 року глобальні права на бренд викупила китайська компанія TLC, яка раніше на аутсорсі виробляла Android-моделі BlackBerry DTEK50 та DTEK60. До слова, роком раніше виробник придбав американського виробника портативних комп’ютерів Palm, а у 2005-му – поглинув французький Alcatel.

Чергова невдала спроба

Сума угоди з TLC не розкривається. З 2016 року китайська компанія вважалася офіційним виробником та дистриб’ютором BlackBerry майже у всіх регіонах за винятком кількох азіатських країн. У TLC взялися за просування нових продуктів та напрямків, але великих успіхів не досягли.

Втім, материнська компанія BlackBerry нікуди не зникла. Після продажу прав на бренд гаджетів вона зосередилася на виробництві корпоративного програмного забезпечення та рішеннях на базі інтернету речей. Після втрати мобільного підрозділу у 2019 фінансовому році її дохід склав $904 млн, це був найнижчий показник за понад 15 років. Але за прогнозами у 2021 фінроці BlackBerry планує наростити доходи до $1,2 млрд та рухатися далі.

Тим часом у січні поточного року TCL випустив на ринок смартфон під власним брендом, а 3 лютого оголосив про припинення співпраці з BlackBerry. Останні смартфони планують продати до 31 серпня 2020 року. Підтримка наявних пристроїв триватиме до 31 серпня 2021 року.

Обидві компанії не коментують подальшу долю “ожинових” смартфонів. Тож, очевидно, що легенда на цьому може закінчитися.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram