Новини
26 Липня 2022
495

Зернові “коридори” у Чорному морі відкриють цього тижня

Олександр Кубраков повідомив, що розмінують виключно шляхи для експорту

Розмінування Чорного моря відбудеться виключно на шляху, яким експортуватимуть українське зерно. Самі “коридори” відкриють до кінця тижня, заявив міністр інфраструктури Олександр Кубраков у Медіацентрі України.

“Очікується, що вже найближчими днями в Стамбулі запрацює координаційний центр за дотриманням “зернових угод”, — розповів він. “Триває робота над погодженням останніх документів і вже з кінця тижня угода має запрацювати. Діяльність координаційного центру полягає у нагляді за функціонуванням гуманітарного коридору та не поширюється на територіальні води України”, — розповів він.

За словами міністра, для української сторони принциповим було, щоб у територіальних водах та портах все контролювала виключно Україна. Представників інших країн чи ООН там не буде.

“Підписання угоди та вся ця робота відбувається завдяки тому, що наші ЗСУ та ВМС повернули контроль над островом Зміїний. Після цього ми відкрили доступ до гирла Бистрий до Дунаю. За два тижні близько 70 суден пройшли цим шляхом”, — додав Кубраков.

“Принципово важливо, щоб Україна отримала валютні надходження, а відкриття морських портів дозволить отримати близько мільярда доларів на місяць. Також важливо, щоб наші фермери отримали фінансування і мали запланувати посівний сезон”, — підсумував міністр інфраструктури.

Нагадаємо, що в Україні посіють на 30-60% менше озимих зернових культур. Таким чином світова продовольча криза продовжиться.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram