Країна Новини
19 Вересня 2019
1 180

Земля належить українцям: Ринок землі можуть відкрити вже з 1 жовтня 2020 року

Президент пообіцяв, що купувати або продавати землю зможуть тільки українські громадяни й українські компанії

Запропонована владою модель відкритого ринку землі передбачає, що її купувати або продавати зможуть тільки українські громадяни й українські компанії. Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з представниками аграрної спільноти для обговорення питання ринку землі у Києві.

За його словами, питання ринку землі є дуже чутливим, тому потребує широкого і публічного обговорення. “По-перше, щоб розвіяти усі міфи та усі маніпуляції, які посіяли у свідомості громадян за останні майже 20 років. По-друге, щоб знайти оптимальні та збалансовані рішення в моделі відкритого ринку землі”, – зазначив пан Зеленський.

І додав, що перше та основне: земля належить українцям. “У моделі, яку пропонуємо ми з урядом, купувати чи продавати землю зможуть тільки українські громадяни та українські компанії. Страшилки про китайців, арабів чи інопланетян, які вивезуть нашу землю вагонами, – це маячня. Земля – це власність громадян”, – заявив президент.

І як приклад навів Радянський Союз, коли громадяни отримали ніби-то свої квартири, але не могли продавати їх легально. “Як результат, з’явилися сірі схеми та махінації. Це ж саме в нас відбувається зараз із землею”, – підкреслив він.

Володимир Зеленський: “Земля належить українцям”

Президент відмітив, що у 2001 році вийшов закон, яким було накладено мораторій на продаж, а депутати мали розробити прозорий механізм купівлі/продажу землі. “Минуло 18 років, але замість механізму з’явився масштабний квітучий тіньовий ринок. Це мільйон гектарів землі та десятки мільярдів гривень. Виграє від цього не малий фермер чи власник землі, а місцеві “земельні князьки”, – наголосив Володимир Зеленський.

І додав, що за цей час з 7 мільйонів українців, які володіють землею, майже мільйон – померли, так і не отримавши права власності. “Тому сьогодні задача для нас одна – знайти оптимальну модель, від якої виграють прості українці. Для цього ми тут і зібралися”, – резюмував президент.

У свою чергу прем’єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що торгівля землею стане можливою з 1 жовтня 2020 року.

За його словами ринок відкривається не відразу, тому що до цього потрібно підготуватися. “Чесно кажучи, ми думали зробити це з 1 липня наступного року, але потім проконсультувалися з людьми, які реально обробляють землю, і вони сказали, що не дуже вдала ідея робити це влітку. Тому наразі модель, яку ми пропонуємо, передбачає відкриття ринку з 1 жовтня наступного року”, – підкреслив він.

Раніше Investory News писали, що на початку вересня уряд, готуючи земельну реформу, передбачив можливість допустити іноземні компанії та фізособи до ринку сільськогосподарських земель, але за умови, якщо вони зареєструють в Україні юридичну особу та платитимуть тут податки.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram