Новини
15 Червня 2021
625

Зеленський ветував закон, що послаблює відповідальність за неправдиве декларування

Запровадження системи електронного декларування було вимогою ЄС для безвізового режиму з Україною

Президент України Володимир Зеленський повернув до Верховної Ради зі своїми пропозиціями Закон “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України щодо вдосконалення відповідальності за декларування неправдивої інформації та неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування” — законопроєкт № 4651, який парламент ухвалив 3 червня 2021 року.

Як повідомляє пресслужба президента, Зеленський ініціював цей проєкт закону для відновлення покарання у вигляді позбавлення волі за неправдиве декларування.

Проте під час розгляду вказаного документа в сесійній залі Верховної Ради депутати внесли зміни в порядок декларування відомостей щодо рухомого й нерухомого майна, яке перебуває у володінні або користуванні членів сім’ї декларанта. Відповідно до поправок, такі об’єкти зазначаються у декларації, якщо члени сім’ї декларанта подали йому відповідну інформацію.

“Таким чином декларанта можна притягнути до кримінальної відповідальності лише за неправдиве декларування об’єктів, про які йому надали відомості члени родини. Це дає законодавчу лазівку недобросовісним декларантам для того, щоб не зазначати у своїх деклараціях рухоме та нерухоме майно, яким володіють чи користуються їхні родичі, пояснюючи це тим, що члени їхньої сім’ї нібито не надали їм відповідної інформації про це майно”, — йдеться у повідомленні.

Враховуючи це, президент України повернув закон до парламенту. “Кримінальна відповідальність за неправдиве декларування відомостей має бути достатньо суворою та передбачати можливість призначення покарання у вигляді позбавлення волі”, — зазначив Володимир Зеленський.

Запровадження системи електронного декларування було вимогою Європейського Союзу для встановлення безвізового режиму з Україною.

Венеціанська комісія у своєму висновку від 5 травня 2021 року повністю підтримала ініційовані президентом зміни щодо встановлення покарання за правопорушення, пов’язані з декларуванням, та не висловила жодних зауважень.

Раніше Investory News писали, що за попередніми підсумками деклараційної кампанії доходи у сумі понад 1 млн грн задекларувала 8451 особа. Проти минулого року їх кількість зросла на 6%. Крім того, понад 1 млрд грн доходів задекларував мешканець Києва.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram