Новини
25 Червня 2021
624

Зеленський підписав закон про продаж земельних ділянок на електронних аукціонах

Торги проводитимуться відповідно до договору між організатором і оператором електронного майданчика

Президент України Володимир Зеленський підписав закон №2195 про внесення змін до Земельного кодексу України та закон “Про оренду землі” щодо продажу на електронних аукціонах земельних ділянок, що перебувають у державній і комунальній власності, або прав на них.

Закон №2195, який парламент ухвалив 18 травня, забезпечує публічність і прозорість продажу та передачі у користування земельних ділянок державної та комунальної власності в електронній системі торгів, проведених в системі інтернет у форматі аукціону в режимі реального часу.

Документ уточнює, що земельні торги проводитимуться відповідно до договору між організатором торгів і оператором електронного майданчика. Рішення щодо проведення земельних торгів ухвалюватиме їх організатор, вказавши стартову ціну лота, термін та інші умови користування земельною ділянкою, а також уповноважена ним особа для укладання відповідного договору.

Обсяг винагороди оператору електронного майданчика, порядок його сплати та повернення, а також інші деталі організації земельних торгів надалі визначатимуться Кабінетом міністрів України в установленому порядку.

За підсумками аукціону з учасником, який запропонував найвищу ціну (цінова пропозиція) за земельну ділянку або вищу плату за користування нею, укладатиметься договір купівлі-продажу, оренди, прав на здійснення забудови або успадкування земельної ділянки.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, ухвалення закону №2195 дозволить оптимізувати законодавство з питань продажу та передачі в користування земельних ділянок державної та комунальної власності, удосконалить і прискорить механізми й процедури її продажу та передачі, підвищить економічну ефективність проведення аукціонів і збільшить надходження до державного та місцевого бюджетів.

Нагадаємо, наприкінці квітня Верховна Рада України схвалила зміни до Земельного кодексу та інших законів щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram