Новини
12 Жовтня 2021
667

“Зелений тариф”: Кабмін надав держгарантію “Укренерго” на випуск близько €750 млн єврооблігацій

Постанову схвалено за пропозицією Міненерго

Кабінет міністрів України (КМУ) надав НЕК “Укренерго” державну гарантію на випуск облігацій обсягом до 22,8 млрд грн для погашення боргів за вироблену з відновлюваних джерел електроенергію за “зеленим” тарифом. Відповідну постанову №1049 від 11 жовтня 2021 оприлюднено на офіційному урядовому порталі. Згідно з документом, постанову ухвалено за пропозицією Міненерго.

“Державна гарантія надається для забезпечення повного виконання боргових зобов’язань ПрАТ “Національна енергетична компанія “Укренергоˮ із запозичення, сума якого не перевищує 22,8 млрд грн, зокрема еквівалент цієї суми в іншій валюті, розрахований за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим національним банком на дату проведення оцінки вартості (прайсингу) випущених за запозиченнями облігацій”, — йдеться в умовах надання держгарантії.

Зазначається, що кошти на повернення кредиту та відсотків за ним у повному обсязі повинні бути включені до структури тарифу “Укренерго” на передачу електроенергії. Водночас обсяг плати за надання держгарантії встановлюється на рівні 0,5% річних залишку суми гарантованих зобов’язань за відповідний процентний період.

Кабмін доручив Міненерго разом із “Укренерго” та держпідприємством “Гарантований покупець” забезпечити спрямування коштів за позиками на погашення заборгованості, яка виникла відповідно до договорів про купівлю-продаж електроенергії за “зеленим” тарифом, укладеним “ГарПоком” з виробниками електроенергії, яким встановлено “зелений” тариф.

За словами голови правління “Укренерго” Володимира Кудрицького, випуск євробондів компанією під гарантію держави дозволить забезпечити повне погашення боргів перед виробниками “зеленої” електроенергії.

“За допомогою цих облігацій, а також надходжень жовтня, листопада та грудня, які будуть для нас профіцитними місяцями з точки зору збору коштів за ПСО (спецзобов’язання щодо забезпечення розвитку “зеленої” енергетики, — Ред.) ми плануємо погасити борги в секторі ВДЕ “до нуля” станом на кінець 2021 року”, — цитує Кудрицького Інтерфакс-Україна.

При цьому він підтвердив, що обсяг випуску облігацій враховуватиме борги перед ВДЕ-генерацією як минулого, так і цього року. Разом із тим він не став розголошувати подробиць випуску ОВДП.

Нагадаємо, наприкінці вересня “Укренерго” перейшло в управління Міненерго. Це сприятиме підвищенню ефективності роботи об’єднаної енергетичної системи.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram