Новини
27 Січня 2021
884

Захист від погроз та шантажу: Рада схвалила законопроект щодо колекторських компаній

Документ встановлює чіткі вимоги до етичної поведінки з боржниками та санкції за можливі порушення

Верховна Рада України в середу прийняла за основу законопроект №4241 про захист боржників при врегулюванні простроченої заборгованості, що посилює вимоги до роботи колекторських компаній. “За” проголосувало 355 депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів.

Законопроект встановлює правила роботи колекторів та їх регулювання, зокрема, порядок реєстрації колекторської компанії, норми етичної поведінки з боржниками, вимоги до нагляду за колекторською діяльністю, а також санкції за порушення.

“Для спонукання боржників, що прострочили повернення боргу, для виконання боргу перед кредиторами колектори досить часто вдаються до психологічного тиску на них і членів їх сімей, застосовуючи при цьому жорсткі, а іноді й протиправні методи”, — йдеться в пояснювальній записці до документа.

Основні нововведення:

• Щоб займатися колекторською діяльністю, компанія має бути занесена до відповідного реєстру, який буде вести Національний банк.

• Колекторам заборонено прямо погрожувати, шантажувати, вводити в оману, телефонувати вночі чи приховувати номер.

• Колектор повинен називати своє ім’я, назву компанії, підставу дзвінка та розмір боргу. А на вимогу споживача надати підтверджені документи протягом 7 днів.

• За порушення правил — штраф від 51 до 102 тис. грн та можливе виключення з Реєстру колекторських компаній.

• Банк чи фінансова компанія зобов’язані публікувати інформацію про колекторські компанії, з якими співпрацює, та інформувати про це позичальника.

Як пише Інтерфакс-Україна, Національний банк України, який брав участь у підготовці законопректу, раніше підкреслював, що головною метою документа є врегулювання діяльності колекторських компаній на законодавчому рівні.

Крім цього передбачається, що НБУ буде контролювати дотримання колекторами законодавства, встановлювати додаткові вимоги до взаємодії зі споживачами, захищати права споживачів і розглядати звернення громадян.

Також, законопроект встановлює виключний перелік способів дозволеної взаємодії колектора зі споживачем фінпослуг і встановлює обмеження максимальної частоти такої взаємодії.

Нагадаємо, Державна податкова служба України станом на 21 грудня 2020 року в автоматичному режимі списала податкові борги всім платникам (3,65 млн), в яких вони в сумі не перевищували 3,06 тис. грн.

Як писали раніше Investory News, з початку пандемії майже 200 великих американських компаній поповнили ряди так званих “компаній-зомбі” — тих, чий прибуток менший, ніж витрати на процентні платежі за кредитами.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram